14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSunt eliminate prețurile reglementate la gaze și electricitate

Sunt eliminate prețurile reglementate la gaze și electricitate

​Deputații din Comisia pentru Industrii au votat astăzi pentru eliminarea prevederilor din OUG 114/2018 privind reglementarea prețurilor la gaze și energie electrică, potrivit Hotnews. ro.

90 de zile pentru readucerea pieţii aşa cum era

Practic, au votat pentru revenirea la situația dinainte de apariția acestei controversate OUG 114 când piața energiei era deja liberalizată, după un lung proces de eliminare a prețurilor reglementate. Autoritatea de reglementare va avea la dispoziție 90 de zile pentru a readuce piața așa cum era în 2018, înainte de aprobarea de către Guvern a OUG 114.

Mai mult, a fost votată și eliminarea taxei de 2% pe cifra de afaceri aplicată asupra companiilor din domeniul energiei. Urmează ca legea care modifică OUG 114 să ajungă în plenul Camerei Deputaților, care este for decizional.

Actorii de pe piața energiei solicită abrogarea acestor articole

OUG 114 a fost contestată încă de la început, când a fost aprobată fără niciun fel de consultare publică. Actorii de pe piața energiei solicitând abrogarea acestor articole înainte ca acestea să producă efecte, tocmai pentru a nu se crea haos pe piață. Ordonanța a fost aprobată în decembrie, însă prevederile referitoare la piața energiei și gazelor au intrat în vigoare în aprilie, respectiv mai. Lucrurile puteau fi îndreptate până atunci, dar coaliția de la guvernare a refuzat acest lucru. Acum, după câteva luni de la intrarea în vigoare și după ce au început să apară efectele negative, deputații au hotărât să elimine aceste articole. 

Guvernul a fost avertizat în mai multe rânduri că principalele efecte negative vor fi, creșterea masivă a importurilor și majorarea prețurilor energiei și gazelor furnizate industriei, ceea ce deja se întâmplă.

Reamintim că prin OUG 114, producătorii interni sunt forțați să vândă gaze pentru populație și producătorii de energie termică la preț plafonat de 68 lei/MWh, timp de trei ani. Mai mult, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a decis reducerea prețurilor pentru populație cu 5% de la 1 iulie.

Valentina Grădinaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS