15.5 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDobânzile pentru taxa auto nu s-au plătit în totalitate

Dobânzile pentru taxa auto nu s-au plătit în totalitate

Oamenii sunt revoltaţi că nu şi-au primit dobânzile la taxa auto, în ciuda faptului că Fiscul a anunţat de săptămâna trecută că s-au plătit banii. În realitate, nu s-au făcut plăţile către toţi cei care aşteaptă dobânzile. Motivul a fost acela că nu au fost bani în conturi pentru toţi beneficiarii. Aflaţi ce sume mai sunt de plată în Dolj. Când are de gând ANAF să achite şi ultimul bănuţ datorat contribuabililor sub forma acestor dobânzi?

Oamenii sunt revoltaţi că nu şi-au primit dobânzile la taxa auto. Deşi cetăţenii şi-au plătit taxa auto în urmă cu ani buni, statul tărăgănează să le achite oamenilor toate drepturile. Taxa auto s-a achitat începând de pe 3 iunie. Însă până la data de 2 iulie, Fiscul nu achitase toate dobânzile aferente. Fiscul doljean dădea de înţeles, săptămâna trecută, că urma să se încheie la acea dată plata dobânzilor aferente taxei auto, însă, în realitate, mai sunt multe persoane care nu şi-au primit banii. 

 
Întrebaţi ce sume au achitat din dobânzi şi ce sume au mai rămas de plată, la data de 26 iunie, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Dolj a comunicat către GdS că până la acea dată se plătiseră 15 milioane de lei sub formă de dobânzi şi urma să se mai achite, în aceeaşi zi, încă 15,3 milioane de lei, reprezentând taxa auto şi dobânzile aferente. Numai că acele sume comunicate de AJFP Dolj nu au reprezentat finalizarea activităţii de rambursare a dobânzilor pentru toţi cei care au avut dreptul legal să primească banii. Nu toţi cetăţenii şi-au încasat dobânzile aferente taxei auto.

Oamenii sunt revoltaţi că nu şi-au primit dobânda de la ANAF

Mai mulţi doljeni ne-au sesizat la redacţie că ei nu şi-au primit banii din dobânzile la taxa auto. Unii dintre cetăţeni au hotărâri judecătoreşti definitive de partea lor. „Ziceți că s-au achitat dobânzile la taxa auto? Ei bine, nu la toți! Am primit 8.200 lei plus 800 lei cheltuieli de judecată pe data de 10 iunie. Taxa a fost achitată pe 4.03.2015. Cei de la Fisc zic că știu că nu s-au achitat la toată lumea dobânzile aferente și că nu știu când se vor da. Am hotărâre judecătorească, care îi obligă din octombrie 2017“, ne-a scris un cititor pe adresa de e-mail a redacţiei.

„(…) Sunt în continuare cetăţeni care nu şi-au primit banii“, ne-a scris un alt cititor la redacţie. Un alt cititor din comuna Amărăştii de Jos ne-a comunicat telefonic faptul că nu şi-a încasat dobânda din taxa auto, ci doar suma principală. El a spus că mai sunt şi alţii în aceeaşi situaţie.
Şi alţi doljeni au reacţionat pe pagina de Facebook a GdS, menţionând că ei nu şi-au încasat banii. 

Câţi bani mai sunt de achitat în Dolj, sub formă de dobânzi

Mai multe surse din cadrul ANAF susţin că banii s-ar fi rambursat mai întâi pentru cei care au avut hotărâri judecătoreşti definitive. Restul sumelor s-ar fi rambursat în ordinea cererilor de restituire depuse de cetăţeni, atunci când au completat formularele de rambursare a taxei auto. Cert este că sumele nu au ajuns la toţi cei care aveau dreptul să le primească, nici măcar la cei cu hotărâri judecătoreşti.


Potrivit unor surse avizate, până la finele lunii iunie mai erau de achitat la Dolj dobânzi de circa 6,2 milioane de lei. În alte judeţe, sumele de plată sunt şi mai mari.

De ce întârzie ANAF plata ultimelor sume din dobânzi 

GdS a întrebat la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Craiova ce sume mai sunt de achitat concret către cetăţenii din Oltenia. De asemenea, GdS a întrebat oficial DGRFP Craiova şi la ce dată se vor plăti ultimele sume din dobânzile la taxa auto. Până la închiderea ediţiei nu am primit un răspuns de la Fiscul regional cu sediul la Craiova. 


Potrivit unor estimări de ultim moment, ar mai dura cel puţin două săptămâni până când statul ar achita toţi banii. Conform procedurilor legale, sumele de rambursat trebuie aprobate mai întâi în guvern. Apoi banii se virează de la Administraţia Fondului de Mediu, în conturile ANAF, iar ANAF distribuie banii în conturile cetăţenilor îndreptăţiţi să îi primească. Conform informaţiilor publice, la ultima şedinţă de guvern nu s-au aprobat bani pentru plata dobânzilor în Oltenia. 
GdS va reveni cu detalii, pe măsură ce apar informaţii oficiale noi despre acest subiect.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS