22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGuvernul a împrumutat de la începutul anului 33 miliarde de lei

Guvernul a împrumutat de la începutul anului 33 miliarde de lei

Guvernul a împrumutat în luna mai în jur de 7 miliarde de lei, de la bănci și populație. a, potrivit Profit.ro. Autoritățile par să fie în grafic cu împrumuturile. Pentru întreg anul au nevoie de circa 72 miliarde de lei.

Din totalul de 72 de miliarde de lei, suma de 44 miliarde de lei este prevăzută pentru plata datoriilor care ajung la scadență în cursul acestui an. Restul – pentru acoperirea deficitului bugetar.

Anul trecut, necesarul brut de finanțare s-a situat la aproximativ 74 miliarde de lei. Jumătate din împrumuturile Guvernului din primele cinci luni ale acestui an au fost în lei. Acestea au fost luate de la bănci sau de la populație. Restul sunt împrumuturi în valută, de 3,5 miliarde de euro.

500 de milioane de euro de la băncile locale

Statul a împrumutat de la băncile locale 500 de milioane de euro, în ianuarie și mai. De asemenea, 3 miliarde de euro au fost luate de pe piețele externe la finele lunii martie. Împrumutul de 3 miliarde de euro din martie reprezintă cea mai mare cea mai mare sumă luată până acum de stat la o singură ieșire pe piețele externe.

Pentru împrumuturile de la populație, Ministerul Finanțelor are ca țintă pentru anul în curs suma de 5 miliarde de lei. Însă, după primele 4 luni (programul a debutat anul acesta în februarie) a atras 1,6-1,7 miliarde de lei.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat recent pentru Profit.ro că vrea ca acest program să continue. Ministerul pregătește o serie de măsuri pentru a ajunge la cât mai mulți români cu potențial de a împrumuta statul. De asemenea, dobânzile la titlurile de stat sunt mai mari decât cele pe care le oferă băncile. De asemenea, veniturile din dobânzi la titluri de stat nu sunt impozabile, în timp ce veniturile din dobânzi la depozite bancare sunt impozitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS