10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum e să fii, astăzi, producător de motoutilaje agricole

Cum e să fii, astăzi, producător de motoutilaje agricole

http://www.youtube.com/watch?v=4Sbo8tyaSnE

Cătălin Stroe, directorul general al RURIS Impex SRL, a povestit cum a reușit compania să ajungă de la producerea și vânzarea a 50 – 100 de utilaje agricole pe an la asamblarea și vânzarea a 35.000 – 40.000 de motoutilaje anual. Circa 15% din producție merge la export. Aflați în cele ce urmează cu ce se confruntă un producător care a luat decizia să nu mai fabrice nici măcar un șurub în România, ci să ia toate componentele de la furnizori din țară și străinătate.

A demarat afacerea în 1993, iar din 1994 a început să producă primele utilaje agricole, descoperind, la vremea respectivă, că „era un gol de utilaje mecanizate pentru agricultură“, în special pentru micii agricultori din mediul rural, a spus Cătălin Stroe, directorul general al RURIS Impex SRL din Craiova, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“, de la alege tv.
De profesie inginer mecanic, Stroe a început afacerea din timpul studenției, iar primele utilaje le-a produs și îmbunătățit cu bani împrumutați de la părinți. În 1994 a vândut primul lot de cinci motosape, care a fost chiar lotul de omologare, spune întreprinzătorul. În 1996, RURIS a început producția de masă, ajungând ca astăzi să vândă zeci de mii de motoutilaje, de la motosape și motocoase, până la fierăstraie și alte utilaje. În medie, spune Stroe, firma sa vinde 35.000 – 40.000 de utilaje anual, iar ponderea cea mai mare în vânzări o au motosapele, mașinile de cosit, precum și instrumentele de debitare a lemnului, din gama de circa 50 de produse existente. Dacă, inițial, produsele RURIS se adresau doar micului agricultor care dădea cu sapa prin grădină, acum clienții firmei vin din zona micului întreprinzător din agricultură, dar și din partea celor care au migrat la sat de la oraș și își cultivă legume în curte, ca și celor care au nevoie să își întrețină gazonul din fața casei.

Inspirația unui producător, care a ajuns să asambleze componente importate

Întrebat de ce își spune „producător“, din moment ce codul CAEN după care funcționează RURIS este „Comerț cu ridicata al mașinilor agricole, echipamentelor și furniturilor“, Cătălin Stroe a explicat de ce a ales să nu mai producă în România nici măcar o componentă a motoutilajelor, ci le aduce pe toate de la diverși furnizori interni și externi, după care le asamblează în Craiova. „Noțiunea aceasta între producție și asamblare este de multe ori confuză. Ford produce și toată lumea știe că produce. El are în jurul său o grămadă de furnizori, care îi servesc tot ceea ce înseamnă componente și el, practic, asamblează sau pune în valoare acele componente și obține un produs finit. Același lucru facem și noi. Practic, componentele pe care le produc diverși furnizori către noi, iar noi le asamblăm și obținem un utilaj. Acest procedeu de a aduna componente, de a le uni, de a le asambla se numește producție, pentru că tu schimbi starea unui reper. Nu vinzi acel reper ca atare“, a spus Cătălin Stroe. El a explicat cum a renunțat să mai producă în Craiova vreo componentă pentru utilajele agricole de talie mică pe care le asamblează la Craiova: „În 2004, produceam mai multe componente. La vremea respectivă aveam mașini-unelte și produceam, făceam și cercetare, proiectare și vânzare. Noi am stopat atunci această producție de repere și ne-am axat pe cercetare, pe brevetarea și inovarea produselor pe care le obținem, și către vânzarea și marketingul acestor produse, lăsând partea de producție de fușăraie, de șurubăraie către companii care lucrează și pentru noi, și pentru companii internaționale, chiar și pentru Ford“, a mai spus Stroe. El a arătat că nu mai produce la Craiova nici măcar un șurub pentru motoutilajele sale, din cauză că la vremea respectivă se impozitau și rebuturile. Fiind la început de drum, erau mai multe rebuturi, iar dacă le imputa oamenilor contravaloarea acelor rebuturi, aceștia plecau din firmă a doua zi. Aducând piesele de schimb, componentele de la furnizori și costurile de producție din fabrica sa de la Craiova s-au diminuat considerabil. Componentele sunt aduse din Italia, Germania, Franța, China, India și din alte țări și sunt asamblate la Craiova, pe linia de producție. Motoarele motoutilajelor asamblate la Craiova sunt aduse de la Honda.
Întrebat dacă acele componente aduse din China sunt de bună calitate, directorul general al RURIS a explicat că până și firmele nemțești au anumite erori în fabricarea unor componente sau a altora. „Dacă nu ar fi de calitate, atunci am avea probleme de imagine, iar costurile noastre postvânzare ar fi foarte mari (…) Astfel că lucrăm cu profesioniști care sunt specializați pe anumite produse și le fac de foarte bună calitate“, a adăugat antreprenorul craiovean.

Exportă în multe state europene

Odată ce asamblarea a avut succes, nu a rămas decât ca firma să se axeze pe extinderea comerțului și pe întărirea serviciilor postvânzare. În fiecare zonă în care există dealeri pentru produsele RURIS sau magazinele proprii ale companiei, atunci trebuie să existe prin zonă și un service pentru acele utilaje, respectiv piese de schimb pentru acele produse. Ca și modalitate de vânzare, toți dealerii de motoutilaje au obligația să vândă la același preț, iar câștigul lor constă în discounturi de la producătorul craiovean.
În ultimii doi ani, produsele RURIS au început timid să fie vândute la export. Deocamdată, 15% din cifra de afaceri a companiei provine din vânzarea utilajelor la export, în țări precum Franța, Cehia, Slovacia, Lituania, Italia, Cipru. În anii care vin, Cătălin Stroe își propune ca 30% din producție să ajungă la export, deși consideră că este destul de dificil de atins acest obiectiv.
În ultimii ani, RURIS a extins nu doar vânzările la nivelul întregii țări și la export, dar pune accent mare și pe service, care s-a dezvoltat continuu, spune Stroe.

Impozitul pe profitul reinvestit: nota doi, din zece

Antreprenorul craiovean și-a manifestat dezaprobarea față de schimbarea repetată a legislației fiscale, și, mai ales, din cauză că măsura de scutire a profitului reinvestit nu ar ajuta prea mulți întreprinzători privați, ci doar pe aceia care își cumpără utilaje noi pentru producție. „Povestea cu profitul reinvestit este frumos spusă, dar pe o scară de la unu la zece are nota doi. Nu ești scutit de impozit la tot profitul pe care îl obții. Nu poți tot timpul să o ții într-o achiziție de utilaje noi. Utilaje îți cumperi o singură dată și gata! Un întreprinzător are nevoie de mult mai mult. Costul cel mai mare al unui produs este cu materia primă, cu angajații și cu marketingul“, a explicat Stroe.
Întreprinzătorul craiovean își dorește un suport real pentru firmele producătoare, în sensul de a se „îmbunătăți condițiile celor care vor să producă“, adică producătorii să aibă o reducere de impozite de câteva procente. La ora actuală, comercianții și producătorii unui utilaj, echipament, mașinărie au aceleași condiții de piață, dar a fi producător este mult mai dificil și riscurile sunt mai mari decât cazul unui simplu comerciant.
Emisiunea „Economia Sudului“ poate fi urmărită integral pe internet, pe www.gds.ro sau pe site-ul televiziunii alege tv, www.alege.tv.

Ce așteaptă RURIS de la piață în 2015

În 2013, firma avea o cifră de afaceri de 18,62 milioane de lei și un profit de 552.000 de lei, cu 51 de angajați. Față de 2012, când cifra de afaceri fusese de 17,8 milioane, profitul de 14.000 de lei, cu 65 de angajați, se observă că anul trecut societatea a avut vânzări mai bune, dar a scăzut numărul de angajați de la 65 la 51. Stroe a explicat de ce a dat afară oameni, precizând că a reorganizat procedurile de producție, pentru a rentabiliza compania. La ora actuală, spune el, sunt în jur de 80 de angajați permanenți, iar în perioada de vârf a vânzărilor se ajunge la circa 100 de angajați, activitatea având un oarecare caracter sezonier. Diversificarea produselor RURIS și a proceselor de producție a făcut ca firma să aibă activitate ceva mai intensă. Este bine și pentru angajați, că sunt angrenați o perioadă mai mare de timp în procesul de producție, dar și pentru companie, pentru că își poate gestiona mai bine costurile salariale și alte costuri.
În 2014, micul producător a depășit deja cifra de afaceri de anul trecut. În 2015, Cătălin Stroe promite realizarea unui tractor în Bănie, care ar urma să fie asamblat aici, iar transmisia utilajului respectiv să fie realizată la Craiova. Deja se lucrează la conceperea noului tractor, a declarat antreprenorul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS