22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFiscul execută foști angajați pentru rambursări ilegale de TVA

Fiscul execută foști angajați pentru rambursări ilegale de TVA

Din prejudiciul adus statului prin rambursări ilegale de TVA care totalizează 291.608.347 de lei, Finanțele au recuperat din bunurile administratorilor de firme doar 2,1 milioane de lei. În 2014 a început și executarea silită a foștilor angajați ai Fiscului care au dat cu „subsemnatul“ pe dosarele de TVA restituită ilegal firmelor. O persoană fizică deține recordul privind prejudiciul datorat statului: 77.431.043 de lei.

La zece ani de la declanșarea procedurilor de recuperare a taxei pe valoarea adăugată (TVA) rambursată ilegal de către Finanțele doljene unui număr de 42 de firme din Dolj, statul a recuperat, până acum, sub 1%. Din banii care s-au restituit ilegal în perioada 2000-2004, adică din cei 291.608.347 de lei (respectiv 2.910 miliarde de lei vechi) reprezentând rambursări ilegale de TVA confirmate de instanțe, statul a încasat până acum 2.115.400 de lei, adică 0,72% din total. Sumele respective au fost recuperate din valorificarea bunurilor administratorilor câtorva firme care au primit TVA ilegală, ale căror bunuri au fost valorificate de Fisc.
De anul acesta însă, aceleași sume care s-au plătit ilegal firmelor în urmă cu zece ani se pot recupera și de la persoanele fizice care au fost angajate la Finanțe și care i-au ajutat pe patronii și administratorii de firme să încaseze TVA în mod ilegal și chiar în mod repetat, în unele cazuri. Sentințele instanțelor au rămas definitive, iar Fiscul doljean a început deja executarea silită a foștilor angajați ai instituției.

Foști finanțiști, executați silit anul acesta

Practic, Fiscul încearcă recuperarea sumelor uriașe din TVA rambursate ilegal atât de la cele 42 de firme care au beneficiat de TVA ilegală și de la administratorii acestora, dar și de la persoanele fizice implicate, conform sentințelor rămase definitive de anul trecut. Mai exact, cei 30 de foști angajați ai Finanțelor doljene, care au semnat documente prin care s-au rambursat ilegal sume uriașe de TVA, sunt executați silit pentru sume totale de 291.608.347 de lei. Din acest prejudiciu adus statului nu a fost încasat nici un leu de la foștii finanțiști. În primăvara acestui an, Finanțele doljene au început să le scoată la vânzare casele și mașinile pe care s-au pus sechestre încă de pe vremea începerii cercetărilor, în urmă cu mulți ani.

Executată pentru 77,4 milioane de lei. Ar rambursa banii în… 3.719 ani

Suma record cu care o persoană este executată silit este de 77.431.073 de lei, potrivit datelor furnizate, la solicitarea GdS, de Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj. Suma trebuie plătită de o femeie care a fost șefă de serviciu în instituția respectivă, instituție care se numea pe atunci Direcția Generală a Finanțelor Publice Dolj și a devenit acum AJFP. Oricâte case ar avea respectiva persoană, oricâte venituri ar primi de acum înainte, ea are nevoie, ipotetic vorbind, de mai multe vieți pentru a restitui banii dați ilegal unor firme locale. La un calcul matematic simplu se observă că, dacă fosta șefă de serviciu de la Finanțe ar câștiga salariul mediu net pe județ, de 1.735 de lei pe lună, în medie, ea ar avea nevoie de 44.628 de luni ca să ramburseze sumele pentru care este executată silit. Adică i-ar trebui 3.719 ani ca să restituie sumele stabilite de instanțe pe numele ei. Valoarea prejudiciului ce se încearcă a fi recuperat de la fosta angajată a DGFP Dolj este comparabilă cu valoarea unei fabrici sau a unui retailer din domeniul comerțului cu alimente.
De la fosta șefă de serviciu din cadrul Finanțelor doljene, Eugenia Ghigă, se încearcă recuperarea unor sume uriașe, ea fiind implicată în multe dosare de rambursări de TVA. Așa se face că suma cu care este executată silit fosta șefă de serviciu de la Fisc este mult mai mare chiar decât sumele pe care statul le are de recuperat de la cei mai mari deținători de firme care au beneficiat de TVA ilegală, la vremea respectivă. În nici un alt dosar de rambursări ilegale de TVA nu s-a stabilit o astfel de sumă uriașă de recuperat și nu există vreun întreprinzător privat care să fi beneficiat de TVA ilegală și care să aibă de dat la stat o asemenea valoare, fie ea și cumulată în mai multe dosare.

„Îi executăm până mor!“

Finanțiștii sunt puși în situația de a-și executa foștii colegi de serviciu, de a le scoate la vânzare casele, mașinile și alte bunuri.
Procesele stagnează, din cauză că unii dintre foștii finanțiști condamnați și pe ale căror case s-a pus sechestru încă de la începutul procesului dețin respectivele imobile împreună cu soții sau soțiile, fapt ce face ca recuperarea sumelor date drept TVA ilegală să fie și mai anevoioasă. „A fost declanșată procedura de executare silită prin comunicare de somații, popriri și aplicarea a 19 sechestre penale, dintre care 14 pe bunuri imobile, iar cinci – pe bunuri mobile. Urmează acțiunea în instanță de partaj judiciar, imobilele respective fiind bunuri comune. În evidența noastră avem 30 de cazuri de foști inspectori cu debite, iar suma cea mai mare ce revine unei persoane este de 77.431.073 de lei“, a precizat șefa AJFP Dolj, Bogdana Dragomirescu, în răspunsul la întrebările noastre, transmis Gazetei de Sud. Întrebată cam în cât timp poate fi recuperată suma de peste 77 de milioane de lei de la persoana în cauză, respectiv de la ceilalți foști angajați ai Fiscului la care instanțele au decis să plătească parte din prejudiciul pricinuit statului prin dosarele de TVA, Bogdana Dragomirescu a precizat: „Vor fi executați până recuperăm sumele respective și din veniturile actuale, și din cele viitoare. Îi executăm până mor!… Vă dați seama că este o situație ieșită din comun“.
Despre faptul că sunt obligați să execute silit casele foștilor colegi de serviciu, directorul executiv al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Dolj, Mihai Antonescu, a precizat: „Noi aplicăm modalitățile de executare silită prevăzute de lege, fie că au fost colegii noștri sau nu. Aplicăm legea, indiferent de persoanele care au calitatea de debitori! Nu este ușor, mai ales că mulți dintre ei erau tineri, la început de drum. Dar aceasta este legea și noi o aplicăm. La firme suntem mai avansați cu sechestrele și cu procedurile, dar la persoanele fizice abia anul acesta am trimis somațiile și am făcut sechestrele. Nu avem o evidență separată pe firme, pentru a vedea cât s-a încasat din rambursările ilegale de TVA, din patrimoniul firmelor, dar procedurile de executare silită continuă“. În ciuda faptului că directorul executiv al Fiscului regional cu sediul la Craiova spune că procedurile sunt mai avansate la firmele care au creat prejudiciu uriaș statului, în realitate, sumele încasate de la administratori sunt destul de mici.

Câți bani au dat înapoi la stat firmele care au beneficiat de rambursări ilegale

Dacă în cazul foștilor finanțiști ale căror sentințe au rămas definitive în toamna anului trecut, Fiscul a trecut acum la executarea efectivă a bunurilor acestora și la încercări de vânzare a imobilelor, în cazul administratorilor de firme care au încasat TVA ilegală de 291.608.347 de lei s-au recuperat din executarea silită a patronilor și administratorilor doar 2.115.400 de lei, cum spuneam mai sus. Dar de unde provin acești bani? AJFP Dolj informează că acești bani au fost recuperați prin vânzarea unor bunuri care se numără pe degetele de la o mână. „Au fost valorificate de la foștii administratori de firme implicate în rambursările ilegale de TVA o casă și două terenuri (trei bunuri imobile) și două mașini (bunuri mobile)“, susțin reprezentanții AJFP Dolj.

Cât au de plătit „greii“ TVA-urilor ilegale

Tribunalul București l-a condamnat pe Genică Boerică, în luna ianuarie, la zece ani de închisoare într-un dosar privind rambursări ilegale de TVA, în valoare totală de 4.535.984,41 euro (adică 19.958.331 de lei, calculat la cursul de schimb actual, de 4,4 lei pentru un euro). Din respectivul prejudiciu, Finanţele au reuşit să recupereze suma de 1.533.401 lei, potrivit datelor prezentate în dosar, fără a preciza dacă sunt popriri pe conturi, vânzări de imobile proprii sau alte forme de executare silită.
Chiar înainte de pronunţarea sentinţei definitive în acest dosar, Genică Boerică a fugit, el fiind de negăsit și în prezent.
Și Samir Sprânceană împreună cu Ion Fotescu au de plătit la stat sumele încasate de firmele lor ca și TVA ilegală. „În urma îndeplinirii defectuoase a atribuţiilor de serviciu, inculpaţii au contribuit la prejudicierea bugetului de stat cu sumele rambursate în mod nelegal cu titlu de TVA, Ministerul Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în calitate de reprezentant al statului român constituindu-se parte civilă cu suma de 117.769.671,97 lei“, consemnau judecătorii craioveni într-un dosar de rambursări de TVA a cărui soluție s-a dat pe 22 iulie 2011, și care îi viza pe cei doi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS