28.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMaşinile debitorilor pot fi sechestrate în trafic

Maşinile debitorilor pot fi sechestrate în trafic

Potrivit noilor norme ale Codului de procedură civilă, de vineri, 15 februarie, executorii judecătoreşti vor avea dreptul să pună sechestru pe maşinile datornicilor, aflate în trafic, doar dacă aceştia sunt opriţi de poliţişti. Şi Fiscul poate apela la această procedură, tot cu ajutorul poliţiei. 

Începând de vineri, companiile care se ocupă de executări ale bunurilor debitorilor, executorii judecătoreşti, dar şi anumite instituţii ale statului vor putea mai uşor să sechestreze bunurile persoanelor datornice. Dacă aveţi restanţe mari către bănci, către firme de leasing sau către Fisc, mijloacele auto pot fi sechestrate în trafic, dar numai dacă există o hotărâre în acest sens şi un executor judecătoresc care să o ceară la poliţie. „În cazul autovehiculelor executate silit, conducătorii auto se pot trezi că poliţiştii le sechestrează maşinile în trafic. Poliţia rutieră poate identifica maşina şi lua certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate a autovehiculului, iar bunul este sechestrat“, a declarat avocata Roxana Vlăsceanu, consultant de specialitate al Executari.com. Până la intrarea în vigoare a noului cod, de cele mai multe ori, creditorii apelau la detectivi particulari pentru găsirea maşinilor.

Prevederea se poate aplica şi în cazul debitelor la stat

OUG nr. 4/2013 (privind modificarea Legii nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civilă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative conexe, care aprobă noul Cod de procedură civilă), precizează că noile prevederi ale Codului intră în vigoare la data de 15 februarie.
Începând cu această dată, referitor la sechestrarea bunurilor pe stradă, reprezentanţii Fiscului doljean susţin că şi ei pot să se folosească de noile prevederi pentru a „pune mâna“ pe mijloacele auto în trafic, dar numai după ce transmit poliţiei acest lucru, deoarece doar poliţiştii au dreptul de a opri maşinile în trafic. Astfel de sechestre se fac dacă debitorul se sustrage de la predarea bunului.

Maşinile executate silit, cele mai vândute bunuri la licitaţiile Fiscului

Administraţia Financiară a Municipiului Craiova a avut anul trecut bunuri de natura mijloacelor auto puse sub sechestru totalizând 1,06 milioane de lei. Ca şi procent din autoturismele puse sub sechestru, anul trecut s-au valorificat vehicule în proporţie de 9% din ceea ce înseamnă valoare mijloacelor fixe de această natură. În perioada scursă din acest an, autoturismele scoase la licitaţie de Administraţia Financiară a Municipiului Craiova au fost şi mai căutate la licitaţii (evident, la a treia licitaţie, când preţul este cel mai mic posibil). Ponderea vânzărilor de autovehicule sechestrate de la datornici a crescut la 25% din valoarea bunurilor de acest gen scoase la licitaţie de Fiscul craiovean.

Maşinile patronilor, vizate de sechestre

Vehiculele existente în patrimoniul firmelor cu datorii către bugetul de stat sunt uşor vandabile, astfel că ele sunt sechestrate, indiferent dacă sunt conduse de administrator, de director sau chiar de deţinătorul afacerii. „Noi punem sechestru pe mijloacele auto care sunt în patrimoniu. Nu contează că o conduce patronul, directorul sau administratorul. El devine un custode din momentul instituirii sechestrului. Aceste bunuri sunt uşor vandabile şi se valorifică mai repede la licitaţii“, a spus un reprezentant al Administraţiei Fiscale a Municipiului Craiova. Fiscul mai sechestrează şi alte tipuri de bunuri, dar cele care au rata cea mai mare de vânzare la licitaţii sunt cele agricole, de genul maşinilor şi utilajelor.

Apartamente mai ieftine?

Efectele noului cod de procedură civilă se vor vedea şi pe piaţa imobiliară, spun specialiştii de la Executari.com. „În cazul apartamentelor, vânzarea se va face prin organizarea de una, două sau trei licitaţii. La prima licitaţie, valoarea imobilului porneşte de la preţul evaluat plus TVA. La a doua licitaţie, preţul poate ajunge la 70%, dacă se prezintă minimum două persoane. La cea de-a treia licitaţie, preţul poate să scadă chiar şi sub 50%, dacă se prezintă minimum doi licitatori“, a declarat Elena Puică, directorul comercial al Executari.com.
Cei interesaţi de bunuri executate silit vor putea găsi mai uşor anunţurile, acestea fiind publicate la sediul executorului, în ziare locale sau naţionale, în reviste şi, mai nou, chiar şi pe site-urile de specialitate.

Ce zice legea

Legea care aprobă Codul de Procedură Civil prevede următoarele aspecte în care se poate sechestra un bun, la articolul 731: „(2) În cazul în care există pericol evident de sustragere a bunurilor de la urmărire, la solicitarea creditorului făcută în cuprinsul cererii de executare, instanţa, prin încheierea de încuviinţare a executării, va dispune sechestrarea bunurilor urmăribile odată cu comunicarea somaţiei către debitor. În acest caz, se va face menţiunea corespunzătoare în chiar încheierea de încuviinţare a executării.
(3) Pentru bunurile sechestrate de asigurător nu este necesară o nouă sechestrare, executorul judecătoresc fiind însă obligat să verifice dacă bunurile respective se găsesc la locul aplicării sechestrului şi dacă nu au fost substituite sau degradate, precum şi să sechestreze alte bunuri ale debitorului, în cazul în care cele găsite la verificare nu sunt suficiente pentru realizarea creanţei“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS