14.7 C
Craiova
marți, 13 mai, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriTopul „Omul de afaceri al anului“. Locul 10: Ilie Antonie

Topul „Omul de afaceri al anului“. Locul 10: Ilie Antonie

Directorul companiei specializate în foraj de petrol și gaze, Ilie Antonie, are o istorie interesantă. Vă prezentăm mai jos cum este să conduci o companie aflată pe un sector de nișă și situată pe primul loc pe țară, pe ramura economică din care face parte.

Ilie Antonie este director general al companiei Foraj Sonde Craiova de aproape 13 ani. „Am venit în firmă ca muncitor în 1976. Apoi am făcut facultatea la zi, la Ploiești, iar în timpul practicilor am lucrat ca angajat. În 1991, am ajuns inginer-șef, iar din 2000 – director general“, a povestit el. Firma pe care o conduce nu îi aparține, ci este deținută de frații Marius și Emil Cristescu din Timișoara, deținătorii grupului Bega, care sunt acţionari majoritari ai companiei. Foraj Sonde Craiova  este o societate listată la Bursa de Valori, pe piața secundară Rasdaq, și are circa 7.000 de acționari minoritari. Compania craioveană execută lucrări de suprafață pentru foraje și realizează căi de acces şi platforme pentru instalaţiile de foraj în contul unor beneficiari ca OMV Petrom, Romgaz și Petrofac Solutions. Firma are 520 de angajați, iar cea mai dificilă perioadă a anului este cea de iarnă, când, de regulă, din lipsa lucrărilor, oamenii sunt trimiși în șomaj tehnic. Din acelaşi motiv au avut loc şi disponibilizări. Dar 2012 a fost un an bun pentru companie și, implicit, pentru directorul Ilie Antonie, care spune că în partea a doua a anului 2012 s-au creat 50 de locuri de muncă, reprezentând o creştere cu circa 10% a numărului de angajaţi ai firmei. L-am întrebat care a fost cea mai dificilă încercare cu care s-a confruntat pe perioada crizei. Răspunsul a fost cât se poate de simplu: „Cel mai greu este când nu ai lucrări, când nu ai contracte (…). La fel de greu îmi este și atunci când sunt nevoit să dau oameni afară, oameni împreună cu care eu am lucrat“. Totuși, managerul consideră că realizarea cea mai mare în 2012 a fost atunci când sondele ridicate pentru un beneficiar local au fost finalizate înainte de termen. În acest caz, societatea a primit un bonus de la beneficiarul lucrării, iar echipele de lucru au fost premiate, a precizat reprezentantul  întreprinzătorilor din grupul Bega. Salariul mediu net ar fi de 2.500 de lei pe lună, dar munca în domeniu este asiduă. Marea durere este că „nu mai găsim specialiști în anumite meserii necesare (sudori, mecanici), majoritatea lor având vârste de peste 50 de ani. Se simte lipsa şcolilor profesionale şi de maiştri de profil“.
Ilie Antonie se mândrește cu trofeele, diplomele şi distincţiile obținute de la Camera de Comerț și Industrie (CCI) Dolj, de-a lungul timpului. Acestea sunt expuse în sala de consiliu a companiei, chiar lângă biroul său. Mândria lui Ilie Antonie este un titlu primit anul trecut de Foraj Sonde Craiova, de excelenţă în afaceri, pentru premierea timp de 15 ani consecutivi de către CCI Dolj. De asemenea, la nivel de ramură pe ţară, firma craioveană este în top, a spus managerul.

Activitatea de foraj este profitabilă

Pe Ilie Antonie l-au propulsat în topul GdS rezultatele  financiare ale companiei, coroborate cu numărul de angajați. El este executivul firmei, o interfață a fraților Cristescu, care sunt acționari majoritari în compania craioveană. „În condițiile actuale, să treci prin criză și să reziști poate fi o mare satisfacție“, este un principiu al lui Antonie. Domeniul de foraj și explorare este destul de complicat, dar și profitabil în același timp. Compania și-a permis să investească anul trecut șase milioane de euro pentru achiziționarea unei instalații de foraj unice în România, a spus Ilie Antonie, iar anul acesta este în curs de realizare o altă investiție, de cinci milioane de euro. „Nu poţi să te dezvolţi dacă nu investeşti în tehnologie modernă. Echipamentele şi instalaţiile vechi sunt înlocuite treptat cu unele noi, certificate să corespundă standardelor internaţionale“, mai spune Ilie Antonie. Impozitele sunt plătite la București, deoarece firma cu sediul în Craiova este mare contribuabil și plătește taxe și impozite în Capitală.

Frumoasa țară bogată

Ilie Antonie ne mărturisește că în România există destule zăcăminte de petrol și gaze. Dintre acestea, gazele naturale sunt mai ușor de exploatat, prin prisma celor spuse de șeful companiei de foraj. Semnul că avem o țară bogată în zăcăminte de subsol sunt exploatațiile actuale pentru care Foraj Sonde Craiova a ridicat sonde: în Suceava, Brăila, Bacău, Videle, pe undeva prin Gorj și chiar aici, aproape de noi, la Brădești, în județul Dolj. Firma urmează să pregătească terenul pentru exploatarea unor zăcăminte din Brașov, Sibiu, Târgu Mureș.
Ca și provocări pentru viitor, Ilie Antonie intenționează să presteze servicii de foraj în Orientul Mijlociu, precum și în nordul Africii. Foraj Sonde Craiova a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de 106 milioane de lei şi un profit de 10,7 milioane de lei.

Foraj Sonde a trecut și la producția de gaze
De la prestarea unor servicii de foraj, compania craioveană a trecut la exploatarea unor zăcăminte de gaze natural. „Avem un perimetru concesionat la Pârâieni, în județul Vâlcea, unde am ridicat o sondă a noastră pentru gaze naturale. Urmează să ne extindem exploatarea anul viitor, prin forarea unei noi sonde“, a declarat, pentru GdS, Ilie Antonie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS