16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCEZ face investiţii de 50 de milioane de euro în Oltenia

CEZ face investiţii de 50 de milioane de euro în Oltenia

În primul semestru al acestui an, grupul CEZ a obţinut în România un profit de aproximativ 63 de milioane de euro din producţia, vânzarea şi distribuţia de energie. Aflați din GdS dacă vor fi facturate populaţiei şi firmelor şi investiţiile realizate de furnizorul şi distribuitorul de energie electrică, pe lângă consumul efectiv.

CEZ Distribuţie a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă organizată la Craiova, că va moderniza cea mai mare staţie de transformare din oraş (denumită Craiova-Centru), care deserveşte 25% din consumatorii casnici şi instituţionali din municipiu, în special pe cei din zona centrală. Valoarea investiţiei depăşeşte cinci milioane de euro, a informat directorul executiv al CEZ Distribuţie, Doina Vornicu. Investiţiile totale ale CEZ în Oltenia vor fi de 50 de milioane de euro, informează compania, şi vor cuprinde, pe lângă modernizarea staţiilor de distribuţie, şi înlocuirea a 1.000 de transformatoare din şapte judeţe din sudul şi sud-vestul ţării. Transformatoarele ar urma să fie înlocuite până la sfârşitul anului. Pentru modernizarea staţiei de transformare din Craiova vor fi folosite două tranformatoare de putere de 40 MVA (faţă de cele de până acum, care aveau o putere de 25 MVA), produse la Electroputere Craiova. Investiţia de la staţia de distribuţie a CEZ Craiova-Centru se va finaliza anul viitor, dar locuitorii din centrul Craiovei, instituţiile şi firmele vor mai suferi din cauza întreruperilor de energie până în luna noiembrie. „Vor fi întreruperi de scurtă durată, pentru preluarea consumatorilor pe noua reţea. Vor mai fi întreruperi până în noiembrie“, a precizat, în cadrul conferinţei de presă de ieri, Ion Dobrescu, directorul Direcţiei Strategie şi Dezvoltare CEZ România. După finalizarea staţiei, întreruperile de energie electrică din zona centrală vor fi semnificativ diminuate, „dar nu vor fi reduse la zero“, afirmă reprezentanţii companiei. CEZ Distribuţie mai are în lucru modernizarea staţiilor de distribuţie din Băileşti, Basarabi, Galicea Mare, dar şi la Rânca, toate aceste investiţii totalizând opt milioane de euro, pentru care compania a atras fonduri europene. Pentru investiţiile din Oltenia, CEZ a subcontractat lucrările cu şapte firme româneşti, care la rândul lor au subcontractat altor firme din ţară, ce folosec angajaţi din regiune.

Consumatorii vor plăti mai mult după liberalizarea preţurilor

Conducerea companiei susţine că aceste investiţii nu vor fi plătite de către clienţii CEZ în perioada următoare. „Tarifele la energie electrică pentru consumatorii casnici şi pentru cei industriali captivi sunt reglementate de ANRE. Acum, aceste facturi conţin o parte din aceste investiţii (…) în sensul că Autoritatea de Reglementare reglementează prin tarifele de distribuţie operatorii care investesc. Noi am investit şi suntem remuneraţi în acest sens. Aceasta înseamnă că clienţii nu plătesc mai mult la factură“, a precizat Doina Vornicu, care a mai explicat că unele dintre investiţii au fost acceptate de ANRE, fiind incluse în tarife, CEZ având cel mai mare tarif permis operatorilor. Totuşi, conducerea CEZ informează că „pe viitor, vor fi recuperate aceste investiţii de la clienţi, dar când piaţa energiei se va liberaliza, se vor balansa lucrurile, astfel încât să nu crească în plus costurile clienţilor“, a conchis Vornicu. Cu alte cuvinte, consumatorii vor plăti în plus doar când ANRE va decide majorarea tarifelor. Din experienţa anilor anteriori, majorarea tarifelor de către ANRE vine tocmai după ce operatorii din energie şi gaze solicită acest lucru, ca urmare a costurilor lor ridicate pe pieţele din România.

Consum redus de energie

Întrebat cum explică diminuarea rezultatului financiar al companiei de anul trecut comparativ cu anul 2010, de la un profit de 187 de milioane de lei la 130 de milioane de lei, directorul executiv al CEZ Distribuţie a explicat: „Profitul în scădere pe 2011 este raportat la o cantitate mai mică de energie consumată anul trecut. Marii consumatori de energie din regiunea Olteniei şi din sudul ţării, în general, consumă din ce în ce mai puţin. Mă refer la Arpechim, care are consum de energie ce tinde către zero, Oltchim Râmnicu Vâlcea şi-a diminuat semnificativ consumul, chiar şi Alro Slatina şi-a diminuat semnificativ consumul“. Consumatorii industriali din regiune nu şi-au revenit nici în prima parte a anului 2012, consumul acestora de energie fiind în continuare diminuat. Cât despre pierderea financiară a CEZ Vânzare, care a urcat de la cinci milioane de euro în 2010, la 22 de milioane de euro în 2011, Iulia Borşan, manager de comunicare externă în cadrul CEZ România, a precizat că, anul trecut, Grupul CEZ dorea să părăsească România din cauza datoriilor uriaşe pe care Căile Ferate Române le aveau de achitat către furnizorul de electricitate, fapt ce a adâncit pierderile CEZ Vânzare. Anul acesta, statul a acceptat să plătească datoriile CFR către furnizorul de electricitate, însă fără penalităţile aferente.

Cât profit merge la cehi?

În primul semestru al acestui an, grupul CEZ a obţinut în România un profit de aproximativ 63 de milioane de euro din producţia, vânzarea şi distribuţia de energie. Întrebaţi de GdS ce procent din profitul grupului în România se întoarce la grupul CEZ din Cehia, deţinătorul companiilor cu acelaşi nume din ţara noastră, reprezentanţii companiei au evitat să furnizeze cifre exacte. Tot ceea ce au spus ei a fost faptul că „rămân bani suficienţi în România sub formă de investiţii, sub forma taxelor şi impozitelor plătite la stat, sub forma acţiunilor de responsabilitate socială“. La nivel de ţară, CEZ a investit într-un parc eolian în Dobrogea (1,1 miliarde de euro), precum şi în patru microcentrale în Caraş-Severin.
CEZ deţine în România „un monopol natural“, datorită reţelelor de distribuţie unice.

Deranjamente „moderne

Atenţionaţi de dificultăţile pe care le au clienţii CEZ atunci când se întrerupe accidental furnizarea energiei electrice şi ei trebuie să apeleze serviciul de deranjamente al CEZ sau info linia CEZ, reprezentanţii companiei au spus că acest serviciu este externalizat către altă firmă, care prestează serviciul respectiv pentru CEZ. Ca răspuns pentru craiovenii care au sunat la 0251/929, iar la celălalt capăt al firului nu era nimeni care să preia mesajul consumatorului, furnizorul de electricitate susţine că acest serviciu se va îmbunătăţi. „Dacă într-o zonă se produce un incident şi sună în acelaşi timp zeci de oameni la info linia CEZ, este normal ca acest serviciu să se blocheze. Dar probabil incidentul a fost anunţat de un vecin sau de o persoană din blocul vecin. Vom îmbunătăţi acest serviciu către clienţi în mod permanent“, a spus Angelica Barbu, responsabil PR regional în cadrul CEZ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS