16.2 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMarii datornici la stat, marii „bizoni“ ai economiei

Marii datornici la stat, marii „bizoni“ ai economiei

Pe listele ANAF cu datornicii către bugetul de stat figurează importante firme din Dolj. Marii contribuabili fac eforturi disperate să menţină sutele sau miile de locuri de muncă, dar să plătească şi dări de milioane la stat. Totuşi, este curios cum au ajuns companii importante să acumuleze debite de milioane de lei către buget, când IMM-urile sunt executate silit la o lună după „naşterea“ datoriilor. 

Dacă ieri scriam în GdS că marii „jucători“ din economia locală au înregistrat afaceri în urcare anul trecut, iar profiturile li s-au diminuat considerabil, astăzi prezentăm unii dintre „bizonii“ economiei doljene în postura de mari datornici la bugetul de stat. Pe lista marilor contribuabili publicată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) figurează firme din toată ţara. Condiţiile de piaţă dificile au determinat multe companii să prefere să nu plătească dările la stat, decât să nu achite salariile angajaţilor.
Casa Noastră SRL figurează în evidenţele ANAF la 30 iunie cu o datorie de 19,7 milioane de lei către bugetul de stat. Din această sumă, 14,6 milioane de lei reprezintă numai TVA-ul pe care compania nu l-a achitat către stat. Numai dobânzile şi penalităţile calculate de Fisc au atins sume colosale şi se ridică la aproape cinci milioane de lei. Unul dintre asociaţii de la Casa Noastră, Cosmin Ionescu, a declarat pentru GdS că, lunar, compania achită debitele curente către Fisc, plus o parte din restanţele care vin din anii anteriori. Compania s-a redresat în această perioadă de criză deoarece a ales să exporte o bună parte din producţie, în condiţiile în care piaţa românească de profil este în declin. „Chiar dacă piaţa românească este în continuare în scădere, nouă ne merge bine, pentru că exportăm jumătate din producţie. Produsele QFort se caută cel mai bine în Italia şi Austria. Facem angajări… Am ajuns la peste 800 de salariaţi. Aceasta este o datorie istorică către ANAF, dar până la sfârşitul anului viitor sperăm să o achităm integral, din resursele noastre proprii. Am ajuns la aceste datorii pentru că în patru ani de criză am preferat să plătim salariile oamenilor şi am rămas datori la stat. Altă soluţie nu exista“, a precizat Cosmin Ionescu. Întrebat dacă nu a încercat o reeşalonare a uriaşei datorii, reprezentantul companiei Casa Noastră a menţionat că s-a încercat acest lucru încă de anul trecut, dar normele metodologice de aplicare a actului normativ privind eşalonările nu acceptă drept garanţii materiale terenuri evaluate recent la valoarea actuală de piaţă, ci iau în calcul terenurile la preţurile din grila notarilor. În felul acesta, compania nu a putut aduce garanţiile materiale uriaşe cerute de Fisc, din cauză că terenuri din zona Selgros sunt luate în calcul la 0,2 euro pe metrul pătrat, când, de fapt, zona este una bună, iar suprafeţele se tranzacţionează la preţuri mult mai mari, susţine Ionescu.

Pan Group vrea să scape rapid de datorii

Printre persoanele juridice care au mari datorii acumulate se numără şi producătorul de pâine şi produse de panificaţie Pan Group SA, care figura cu datorii din anii anteriori de 14 milioane de lei, iar la sfârşitul lunii iunie totalul datoriilor companiei doljene către bugetul de stat rămăsese de 4,3 milioane de lei. „În luna iulie am mai achitat din aceste datorii. Până la sfârşitul anului vom plăti integral sumele către bugetul de stat“, a declarat, pentru GdS, reprezentantul Pan Group, Florin Busuioc, care a adăugat că producătorul intenţionează să se împrumute la câteva bănci, pentru a achita debitele către stat, pe motiv că „dobânzile bancare sunt mai mici decât dobânzile şi penalităţile ce trebuie plătite la stat“. Compania a fost „curtată“ în ultima perioadă de diverşi potenţiali investitori, care doresc achiziţionarea Pan Group. „Există interes pentru companie din partea unor fonduri străine de investiţii“, a confirmat Florin Busuioc, care a infirmat totodată zvonurile din piaţă conform cărora s-ar purta discuţii cu firme locale care ar dori achiziţionarea producătorului de pâine.

Regiile locale, printre marii datornici la stat

Furnizorii locali de utilităţi îngroaşă rândurile datornicilor. Companii mari, supradimensionate, cu personal excesiv şi fără un sistem clar de redimensionare a costurilor, regiile locale sunt datornice către buget, generează pierderi financiare, dar şi datorii către stat. Pe lista ANAF figurează Regia Autonomă de Transport Craiova, cu datorii totale către bugetul de stat de 2,399 milioane de lei, din care TVA-ul datorat este de 2,35 milioane de lei. De asemenea, Regia Autonomă de Termoficare Craiova figurează în rândul datornicilor cu 31.838 de lei, din care 5.000 de lei reprezintă alte impozite şi taxe, iar restul sunt dobânzi şi penalităţi calculate de Fisc pentru datorii mai vechi ale Regiei. Compania de Apă „Oltenia“ are o restanţă la ANAF de 778.432 de lei, din care 688.000 reprezintă TVA neplătit la termenele legale, iar restul sumei reprezintă impozit pe veniturile din salarii neachitat la Fisc. Regiile sunt gestionate de Direcţia Mari Contribuabili din cadrul ANAF, cu excepţia RAT Craiova. De la 1 ianuarie 2012 aceasta s-a întors la Fiscul doljean, care se ocupă de procedurile de executare silită pentru sumele restante.

Cum explică Fiscul datoriile istorice ale „coloşilor“

Întrebat cum de au acumulat datorii de milioane de lei firmele mari şi regiile, în decursul mai multor ani, în condiţiile în care SRL-urile sunt executate silit imediat ce au întregistrat o mică restanţă către Fisc, directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Eugen Călinoiu, a precizat: „Au acumulat milioane de lei datorii pentru că nu şi-au plătit la timp impozitele. Nu pot să mă pronunţ pentru acţiunile colegilor mei de la Bucureşti, dar OG nr. 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală precizează că în termen de 15 zile de la neplata în termen a debitelor unei firme se încep procedurile de executare silită“. Călinoiu a arătat că primul pas este transmiterea către debitor a somaţiei, însoţită de titlul executoriu, apoi se trece la popriri asupra disponibilităţilor din conturi, respectiv la sechestre. În teorie, lucrurile stau foarte bine.

Debitori sau creditori ai statului?

Lista ANAF conţine şi alte companii din Dolj care ar figura cu datorii restante. Dar, de fapt, tot ANAF precizează în acelaşi document că firmele respective au în derulare cereri de compensare a datoriilor cu alte sume pe care statul are să le restituie firmelor. Cel mai probabil, Fiscul trebuie să le plătească societăţilor respective TVA pe care au achitat-o în plus la stat. Figurează ca datornică Oltyre SA, firmă controlată de omul de afaceri Mihai Anghel, cu suma 2,66 milioane de lei. De asemenea, pe listă este şi Popeci Utilaj Greu, cu suma de 394.000 de lei, dar ANAF precizează că firma a depus o cerere de compensare, care este în curs de soluţionare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS