16.7 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri„Prima casă“, val de solicitări

„Prima casă“, val de solicitări

Băncile trimit către Fondul de Garantare șapte – zece dosare pe zi, reprezentând solicitări de credite prin Programul „Prima Casă“. Bancherii spun că fie oamenii îşi iau apartamente vara pentru că sunt puţin mai ieftine, fie nu mai pot accesa credite de consum cu ipotecă pe termene foarte mari şi atunci se orientează către „Prima Casă“.

Băncile primesc mai multe solicitări de credite prin Programul „Prima Casă“ pe perioada verii. Fondul Local de Garantare Craiova – instituţie care acordă garanţii din partea statului pentru orice dosar de credit depus la bănci pentru programul de susţinere a achiziţionării de locuinţe – anunţă că ritmul de depunere a dosarelor a crescut pe perioada verii. Din regiunea Oltenia se primesc, în medie, șapte – zece dosare pe zi, în timp ce la nivel naţional ajung 130 de dosare pe zi. Faptul că a crescut cererea pentru asemenea tipuri de credite este confirmat şi de bancherii craioveni. „Da, avem mai multe solicitări pe «Prima Casă» în ultimele două luni. În această perioadă a anului, probabil locuinţele sunt ceva mai ieftine şi probabil oamenii sunt atraşi şi de avansul de numai 5% pe care trebuie să îl achite atunci când contractează un credit pe acest program“, a spus managerul unei bănci craiovene de top. El a adăugat că, după noile restricţii ale BNR, persoanele care contractau înainte credite de nevoi personale cu ipotecă nu o mai pot face pe termen lung, astfel că recurg acum la „Prima Casă“, în condiţii mai avantajoase. BNR a plafonat la maximum cinci ani perioada de acordare a creditelor de nevoi personale.

Cel mai mare avantaj: 5% avans

În prezent, cele mai importante avantaje ale programului sunt acelea că avansul care trebuie plătit de către familia care cumpără o locuinţă prin Programul „Prima Casă“ este de 5%, pe când la creditele clasice, avansul porneşte de la 25%. Ceea ce poate însemna o sumă de aproximativ 10.000 de euro, la o locuinţă care costă aproximativ 40.000 de euro, pe când un avans de 5% înseamnă doar 2.000 de euro.
Actele normative în vigoare prevăd că pot accesa o locuinţă prin programul „Prima Casă“ inclusiv persoanele care deţin o locuinţă mai mică şi doresc să îşi achiziţioneze una mai spaţioasă (de exemplu, cei care doresc să treacă de la garsonieră la două sau trei camere sau de la două camere la un apartament mai mare). În acest sens, OUG nr. 33/2011 precizează: „La data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nici o locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 de metri pătraţi“.

Venituri plafonate?

Persoane care au dorit să acceseze un credit prin Programul „Prima Casă“ au spus că unele bănci plafonează gradul de îndatorare al clienţilor, în sensul că rata lunară nu poate să depăşească 25-30% din veniturile familiei. Directorul filialei craiovene a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), Gheorghe Lăpădat, a precizat, pentru GdS, că este posibil acest lucru doar dacă băncile au norme interne care limitează gradul de îndatorare al debitorilor. Gradul maxim de îndatorare stabilit de BNR este de 45% din venituri. În acelaşi timp, bancherii spun că, de regulă, la „Prima Casă“ nu se limitează acest grad de îndatorare, pentru că riscul este diminuat de faptul că există garanţii din partea Fondului de Garantare, dar că poate fi diminuat gradul de îndatorare al persoanelor care au alte credite în derulare.

„Vedeta“ băncilor

Directorul filialei locale a FNGCIMM, Gheorghe Lăpădat, a precizat că la nivel naţional, pentru instituţie şi pentru bănci, „Prima Casă“ este vedeta creditărilor: „Acest program reprezintă vedeta ultimilor ani datorită avantajelor oferite beneficiarilor, pe de o parte, dar şi a dinamismului susţinerii creditării ipotecare la nivel naţional pe de altă parte. În prezent, ritmul mediu zilnic al solicitărilor de garantare este de circa 130, la nivel naţional, iar în perioada primului semestru al anului 2012, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2011, numărul contractelor de garantare s-a dublat“. Gheorghe Lăpădat a mai declarat, pentru GdS, că şi băncile şi-au îndreptat din nou atenţia către „Prima Casă“, dat fiind faptul că nu prea mai există cerere pentru alte tipuri de credite din partea populaţiei. Valoarea finanţărilor susţinute în cadrul programului la finele lunii iunie a fost de circa 2,6 miliarde de euro, susţine directorul citat. Comisionul unic de analiză perceput de către FNGCIMM de la băncile care solicită emiterea unei promisiuni de garantare este de 0,15% pe an, din valoarea promisiunii de garantare. Comisionul de gestiune a garanţiilor acordate în cadrul programului este de 0,49%, pentru semestrul al doilea al anului, calculat la valoarea garanţiei, informează instituţia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS