15.1 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBrokeraj de informaţii între IMM-uri şi furnizorii de servicii

Brokeraj de informaţii între IMM-uri şi furnizorii de servicii

Mai multe IMM-uri doljene din domeniul inovaţiei au fost puse faţă în faţă cu companii de consultanţă, cu finanţatori şi instituţii de garantare a împrumuturilor şi alte structuri care au rol în atragerea fondurilor europene. Scopul seminarului a fost acela ca mediul de afaceri să spună exact ce doreşte de la furnizorii de servicii, iar aceştia să se plieze exact pe cerinţele companiilor.

Seminarul denumit „Ziua Porţilor Deschise – IMM-urile româneşti mai aproape de inovare“ a adus faţă în faţă firmele mici şi mijlocii inovative şi companii de consultanţă, de creditare, instituţii de garantare şi organisme intermediare care au drept scop mediatizarea programelor structurale prin care se pot atrage fonduri europene. Evenimentul a fost organizat ieri, la Casa Universitarilor din Craiova, de către IPA CIFATT, în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj şi în parteneriat cu firme din Cluj, Vâlcea, Galaţi şi Bucureşti. Gabriel Vlăduţ, directorul IPA CIFATT Craiova, a menţionat, în deschiderea lucrărilor, că întâlnirea a fost organizată pentru ca IMM-urile „să vadă de ce servicii pot beneficia“. Practic, a fost o intermediere între cerere şi ofertă. „Sunt alături de noi astăzi colegii de la Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj, cu o echipă nouă, care vrea să asigure servicii personalizate firmelor, mai sunt prezenţi reprezentanți ai Autorității pentru Cercetare Ştiinţifică, ai Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, ai BRD, ai companiilor de consultanţă de succes din cadrul Universităţii din Craiova“, a precizat Vlăduţ, adăugând că în anul 2010, Craiova a fost printre primele zece oraşe inovative din Europa, iar anul acesta va participa la titlul de „Cel mai inovativ oraş din Europa“.

Camera de Comerţ îşi îndreaptă atenţia către mediul de afaceri

Noul director general al Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) a judeţului Dolj, Ştefan Voinea, a precizat că trăim într-o lume în care suntem înconjuraţi de „minuni ale inovaţiei“: «Cel mai bun mod de a prezice viitorul este să-l creezi chiar tu», spunea informaticianul american Alan Kay în urmă cu mai bine de 30 de ani. Acum trăim în acel viitor, înconjuraţi de minuni ale inovaţiei: de la tablete, la inginerie genetică şi roboţi care operează controlaţi de la mii de kilometri depărtare. Ce înseamnă inovaţia în ziua de azi? Inovaţia nu înseamnă să ai un departament de cercetare şi de dezvoltare în firmă, ci să nu îţi fie frică de schimbare şi să transmiţi acest lucru colegilor şi angajaţilor tăi. Inovaţia înseamnă să nu te temi de nou, să te adaptezi la nevoile clienţilor, mereu în schimbare“. Directorul general al CCI a precizat că instituţia pe care o conduce vrea să dezvolte o paletă de servicii pentru mediul de afaceri, dar pornind de la nevoile şi necesităţile companiilor doljene. „Ideea de la care am pornit împreună cu preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj, Cristi Dobre, este foarte simplă: serviciile pe care Camera de Comerţ le oferă trebuie să aducă beneficii reale şi măsurabile mediului de afaceri din judeţul Dolj. Din acest motiv, ne bazăm foarte mult pe sugestiile membrilor şi ale reprezentanţilor mediului de afaceri pentru a dezvolta noul pachet de servicii oferite de Camera de Comerţ“, a spus Ştefan Voinea. El a precizat că doreşte să relanseze activitatea Tribunalului Arbitral, care oferă firmelor trei avantaje majore: este mai rapid, mai ieftin şi confidenţial. Reprezentanţii CCI au distribuit ieri firmelor prezente la eveniment chestionare prin care li se solicită să spună ce servicii reale doresc companiile să le furnizeze Camera de Comerţ, unde să fie organizate târgurile şi expoziţiile Camerei, ce sprijin aşteaptă IMM-urile de la CCI a judeţului Dolj. Noua conducere a Camerei intenţionează să îndeplinească o serie de obiective, cum ar fi: cercetarea nevoilor actualilor membri, iar pe baza acestora să fie organizate cursuri şi conferinţe cu traineri din Bucureşti sau din afara ţării; să fie găsit un loc potrivit pentru târguri şi expoziţii; lobby pentru mediul de afaceri, astfel încât viitoarele iniţiative legislative să fie concepute în așa fel încât să susţină dezvoltarea companiilor doljene; atragerea de investitori străini în zona noastră este încă un obiectiv prioritar al CCI.

„Băncile s-au îndepărtat de IMM-uri“

Directorul Fondului Local de Garantare Craiova, filială a FNGCIMM, Gheorghe Lăpădat, a informat companiile că instituţia garantează până la 80% din creditele bancare contractate de IMM-uri, dar nu mai mult de 2,5 milioane de euro. „Garanţiile complementare oferite în România de Fond sunt cele mai mari din Europa, unde se practică garanţii de maximum 60%“, a spus Lăpădat. El a adăugat că sectorul bancar nu a mai creditat IMM-urile aşa cum ar fi trebuit să o facă: „Reprezentanţii sectorului bancar au demonstrat în ultimii trei ani că s-au îndepărtat de mediul de afaceri. Au finanţat doar marile companii şi autorităţile locale, dar IMM-urile au fost decapitate de la finanţări şi nu au putut face faţă şocului crizei“. Gheorghe Lăpădat a mai explicat că printre dificultăţile întâmpinate la acordarea garanţiilor s-au numărat cele legate de diminuarea valorii proprietăţilor. Reprezentantul BRD, Ciprian Podeanu, a replicat că banca pe care o reprezintă oferă finanţări tuturor categoriilor de solicitări din partea mediului de afaceri, fie că este vorba despre firme cu cifre mici de afaceri, fie că este vorba de sistemul puternic al IMM-urilor sau de sectorul corporatist.

Oltenia nu are o strategie de dezvoltare pentru inovare

Reprezentantul local al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică, Biroul regional din Craiova, Augustin Corneanu, a menţionat că regiunea Sud-Vest Oltenia este pe locul trei pe ţară din punct de vedere al accesării fondurilor pe Axa 2 a Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice“, fiind atrase fonduri de peste 250 de milioane de lei. Dar, cu toate acestea, Oltenia nu are o strategie de dezvoltare pentru inovare. Corneanu a atras atenţia mediului de afaceri că din 2014 nici un proiect cu finanţare europeană destinat companiilor nu va mai putea fi accesat dacă nu va avea o componentă de inovare. De asemenea, reprezentantul Oficiului Teritorial pentru IMM-uri, Leontin Braşoveanu, a prezentat un program de finanţare destinat IMM-urilor, care va fi lansat de săptămâna viitoare şi la care vor putea aplica toate companiile înfiinţate pe baza Legii nr. 31/1990. Activităţile eligibile sunt dotarea companiilor cu diverse bunuri, echipamente IT etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS