Guvernul a decis să intre în legislaţia stufoasă privind protecţia mediului şi să aducă modificări Legii nr. 50/1991, privind autorizarea lucrărilor de construcţii. În prezent, pentru toate solicitările de autorizaţie de construire, titularul investiţiei este obligat să solicite un acord de mediu. Multe din autorizaţiile pe care oamenii le cer autorităţilor locale nu au nevoie de acest acord, pentru că nu afectează mediul. Legislaţia actuală obligă însă primăriile să ceară acordul de mediu pentru orice autorizaţie dată.
„Legea actuală ne obligă să trimitem orice solicitare de autorizaţie de construire către autorităţile de mediu, pentru ca acestea să decidă dacă intră în procedura de avizare sau nu este cazul. Indiferent dacă era sau nu cazul de aviz de mediu, se plătea o taxă de 100 de lei. Avem şi noi multe autorizaţii pentru care nu era nevoie de aviz de mediu“, a spus Mircea Diaconescu, arhitectul-şef al Primăriei Craiova. Autorităţile au decis în consecinţă să simplifice procedurile, prin eliminarea acordului de mediu pentru lucrări sau investiţii fără impact asupra mediului şi sănătăţii populaţiei, cum ar fi amplasarea de firme luminoase pe clădiri existente, supraetajarea clădirilor existente, lucrări de modificare, de reparare, de protejare, de restaurare şi de conservare a clădirilor de orice fel şi altele asemenea. După o analiză a fenomenului, autorităţile au constatat că multe cereri de autorizaţii sunt clasate de autorităţile de mediu locale.
De la circa 28.000 de cereri clasate în 2010 s-a ajuns la peste 89.000 de cereri clasate în 2011. Printre lucrările care vor fi exceptate autorizaţiei de mediu se numără cele de supraetajare a clădirilor cu încă un nivel, o singură dată, în suprafaţă de maximum 20% din suprafaţa construită desfăşurată a clădirilor, lucrările de extindere a clădirilor sociale de învăţământ, sănătate, cultură; schimbarea folosinţei construcţiilor existente, dacă noua folosinţă corespunde prevederilor regulamentului local de urbanism; lucrări de reparare privind împrejurimi, mobilier urban, amenajări de spaţii verzi, organizarea de tabere şi corturi, lucrări de construcţii cu caracter provizoriu (chioşcuri, tonete, cabine, corpuri şi panouri de afişaj) etc.
Bogdan Groşereanu
Cum scăpaţi de taxa de mediu pentru autorizaţia de construire
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei