22.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri71.000 de dolari - invitaţia la Forumul Economic de la Davos

71.000 de dolari – invitaţia la Forumul Economic de la Davos

Reuniunea din acest an a Forumului Mondial de la Davos va fi deschisă de un discurs al cancelarului german Angela Merkel. Vor fi reprezentate 19 state membre G20, în timp ce numărul total al participanţilor, lideri politici, academicieni, reprezentanţi ai societăţii civile şi mediului de afaceri, este estimat la peste 2.600, un record pentru eveniment.
O invitaţie non-VIP la Forumul Economic Mondial de la Davos, programat în Elveţia la sfârşitul lunii ianuarie, costă cel puţin 71.000 de dolari, în timp ce pentru a avea acces la întâlnirile private, costul începe de la 156.000 de dolari.
„Partenerii strategici“ ai evenimentului, precum Goldman Sachs şi Bank of America, plătesc 527.000 de dolari pentru statutul de membru şi 19.000 de dolari pentru fiecare invitaţie, în limita a cinci. Printre „partenerii strategici“ se regăsesc ArcelorMittal, ABB, Fundaţia Bill & Melinda Gates, Coca-Cola, Deutsche Bank, GDF Suez, Google, Intel, JPMorgan, Lukoil, Microsoft, Metro, Nike, PepsiCo, Renault-Nissan, Sberbank, Thomson Reuters şi Volkswagen.
Ediţia din 2010-2011 a reuniunii de la Davos a adus venituri de 157 milioane de dolari, în timp ce cheltuielile au fost de 156 milioane de dolari. Doar vinul servit la Forumul Economic Mondial de la Davos în 2011 a avut un cost estimat la 16.000 de dolari. Aproape 2.500 de persoane au primit legitimaţii albe anul trecut, care le-au permis accesul nerestricţionat la conferinţe şi petreceri. Printre acestea s-au aflat 69 de miliardari.
Costul unei călătorii cu limuzina de la Zürich la Davos costă 689 de dolari, în timp ce o întoarcere cu elicopterul are preţul de 9.000 de dolari. De la lansarea evenimentului la începutul anilor ‘70 au avut loc patru recesiuni la nivel global şi şase în Statele Unite. În ultimii 12 ani, datoria publică la nivel global a crescut de peste două ori şi jumătate, de la 18.000 de miliarde de dolari în 2010 la 47.000 de miliarde de dolari, cifra estimată în acest an. Anul trecut, economistul Nouriel Roubini, cunoscut şi ca „Doctor Doom“, a declarat că G20 a devenit G Zero, din cauza lipsei liderilor politici la nivel global. Fostul ministru italian de finanţe, Giulio Tremonti, a ţipat în 2006 la Roubini: „Du-te înapoi în Turcia“, aluzie la originile turce ale economistului american, după ce acesta a avertizat că lipsa de competitivitate a unor ţări din zona euro (Grecia, Portugalia şi Italia) ar putea duce la destrămarea uniunii monetare. Cel puţin trei persoane din cele care au participat măcar odată la forum au făcut închisoare.
• NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS