26.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEconomia - zonă „de foc“ în 2012

Economia – zonă „de foc“ în 2012

Într-o perioadă în care economia Europei are de suferit, nici pentru cea românească nu se anunță vremuri prea bune. Anul nou ne-a întâmpinat cu o serie de scumpiri care vor afecta deopotrivă companiile locale, cât și omul de rând. GdS vă arată cum ne va fi golit portmoneul în acest an și unde vor ajunge banii.

Salariul minim pe economie va afecta firmele private

De la 1 ianuarie 2012, salariul minim pe economie crește de la 670 de lei, cât era până acum, la 700 de lei. Aparent, mulți bani vor intra în buzunarele angajaților plătiți cu salariul minim. În realitate, banii intră în vistieria statului, iar omul de rând se alege doar cu firimituri. GdS a efectuat o serie de calcule comparative, din care rezultă că majorarea salariului minim pe economie păgubește firmele și favorizează bugetul statului. O persoană care era plătită în 2011 cu salariul minim încasa efectiv 510 lei pe lună, iar în 2012 va primi doar cu 20 de lei mai mult pe lună, adică 530 de lei, ca urmare a creșterii salariului minim. În schimb, suma care i se reține unei persoane sub formă de contribuții și impozit crește de la 160 de lei, cât era până acum, la 170 de lei în 2012. De asemenea, suma pe care o plătește la stat o firmă care are un angajat plătit cu salariul minim urcă de la 193 de lei pe lună la 202 lei pe lună. Calculul matematic arată că o societate comercială care are cel puțin un angajat încadrat cu salariul minim plătea pentru acesta (omului și statului) în total 863 de lei. De la 1 ianuarie, cheltuielile totale ale firmei cu un astfel de salarit vor fi de 902 lei pe lună. Diferența aceasta de la privat umflă conturile statului. Cu alte cuvinte, majorarea salariului minim aduce în buzunarul angajatului doar 20 de lei în plus, dar, în schimb, statul taxează firmele de 39 de lei pe lună în plus față de până acum, pentru fiecare om plătit cu salariul minim pe economie. Tot ca urmare a majorării salariului minim, vor crește amenzile de circulație. Un punct de amendă reprezintă 10% din valoarea salariului minim brut pe economie, ceea ce arată că în 2012, un astfel de punct de amendă crește de la 67 de lei la 70 de lei.

Cursul de schimb la care se calculează accizele a crescut

Toate produsele accizabile vor avea prețuri mai mari în 2012, chiar dacă la multe dintre ele valoarea accizei nu s-a modificat. În schimb, a crescut cursul de schimb leu/euro la care se face calculul accizei, ceea ce se transpune în scumpiri de produse, care, în cele din urmă, sunt suportate de consumatorul final. Dacă în 2011, accizele se calculau la un curs de 4,2655 lei pentru un euro, anul acesta se calculează la un curs de 4,3001 lei pentru un euro, potrivit Codului fiscal care stabilește că la baza calculului accizelor din anul următor stă cursul stabilit în prima zi a lunii octombrie și publicat în jurnalul Băncii Centrale Europene. La același curs vor fi calculate taxa de poluare pentru autovehicule (deci va crește și aceasta), respectiv impozitul la țițeiul din producția internă, având drept urmare o ușoară creștere a prețurilor la combustibili. Diferența de curs se va regăsi în prețurile mai mari ale produselor accizabile: energie, alcool, tutun, cafea, benzină, motorină etc. Acciza la tutun rămâne aceeași până în iulie 2012. Rămâne de văzut ce se va întâmpla după această dată.

Prețul crescut al motorinei scumpește toate produsele

Pe lângă faptul că acciza se va calcula la un curs de schimb mai mare, va crește și valoarea accizei la motorină cu 4,4%, adică de la 358 de euro pe tonă, la 374 de euro pe tonă. Majorarea accizei a intrat în vigoare la 1 ianuarie, ceea ce arată că este doar o chestiune de timp până la scumpirea produselor, ca urmare a creșterii cheltuielilor cu transportul. Un preț mai mare al motorinei va determina firmele să scumpească toate produsele pe care le transportă, deci și această majorare de taxe se transpune tot în buzunarul consumatorului final. În plus, persoanele care au autoturisme pe motorină vor plăti mai mult pentru combustibil. După primele calcule, fiecare litru de motorină se va scumpi cu opt bani. Afectați de creșterea accizei la motorină vor fi și agricultorii, dacă nu cumva va apărea vreo subvenție a prețului la motorină până la începerea campaniei agricole de primăvară.

Ce va fi pe piața gazelor și a energiei

În 2011, prețul gazelor naturale pentru consumatorii industriali (noncasnici) s-a majorat cu 10%. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a dat asigurări că prețurile rămân neschimbate la gaze și energie, atât pentru firme, cât și pentru consumatorii casnici, până în martie 2012. Instituția nu s-a pronunțat oficial ce se va întâmpla după această dată. Unele voci susțin că o scumpire a gazelor și a energiei va fi iminentă în 2012, însă la nivel oficial nu s-a făcut nici o referire clară legată de acest aspect.

Trei facturi într-un plic, de la CEZ

Până se vor stabiliza prețurile pe piața energiei, furnizorul de electricitate din zona de sud a țării, CEZ, aduce noutăți pentru toți consumatorii din mediul urban. Exact de la începutul anului, compania va factura clienților săi câte trei facturi într-un singur plic: o factură de regularizare și două de estimare a consumului pe lunile următoare. Însă, mare atenție! Nu sunteți obligați să plătiți toate trei facturile odată, ci puteți opta pentru achitarea lor lunară, la fel ca și până acum. În plicul pe care îl veți primi de la CEZ în luna ianuarie vor fi atașate la factură și trei coduri de bare, aferente fiecărei luni. Pe baza acelor coduri de bare puteți face plata energiei electrice la fel ca și până acum, adică lunar. CEZ informează că în aceeași factură va fi inclusă și taxa radio-tv. Consumatorii din mediul rural vor plăti la fel ca și până acum energia electrică, ei primind în continuare 12 facturi pe an, față de patru facturi cei din mediul urban. La aceștia din urmă, regularizarea consumului de energie se va face din trei în trei luni, față de până acum, când se efectua din șase în șase luni.

Impozite ușor mai mici pentru craioveni

Deși în economie se prefigurează noi scumpiri, locuitorii Craiovei și firmele din oraș vor plăti impozite pe clădiri și terenuri cu 5% mai mici decât în 2011. Astfel, dacă o persoană care deține un apartament cu trei camere plătea anul trecut 160 de lei drept impozit către primărie, în 2012, acesta scade la 152 de lei, deci este cu 5% mai mic. Mica „ieftinire“ a impozitelor locale ar putea fi spulberată dacă se transformă în lege o propunere a ministrului finanțelor publice, Gheorghe Ialomițianu, și anume aceea de a se majora impozitele locale cu 50%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS