11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEducaţie financiară: banii din pensia privată

Educaţie financiară: banii din pensia privată

Câţi dintre dumneavoastră se gândesc la perioada retragerii din „câmpul muncii“? Vă explicăm ce înseamnă pensiile administrate privat, cum vă puteţi verifica periodic contul să vedeţi cât aţi acumulat, ce deduceri fiscale are firma la care lucraţi dacă participă alături de dumneavoastră la pensia facultativă.

Dacă nu mai apar diverse forme aprofundate ale crizei, peste câţiva ani, banii din pensiile private ar putea fi o alternativă la sistemul public de pensii învechit şi depăşit, care nu mai face faţă cerinţelor actuale. În plus, se estimează că în anul 2050 vor fi 2,5 pensionari pentru un singur angajat. Dacă astăzi, când revin 1,3 pensionari fiecărui salariat, există deficite ale bugetelor publice de pensii în toată lumea, vă imaginaţi ce se poate întâmpla în 2050? Aceasta este o primă imagine care s-a desprins din seminarul de informare şi educaţie financiară organizat ieri de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) a judeţului Dolj. Organizatorii s-au adresat angajatorilor şi angajaţilor cu privire la avantajele pensiilor administrate privat denumite şi obligatorii (Pilonul II) şi a celor facultative (Pilonul III), după ce cu o zi înainte fusese organizat un eveniment similar dedicat informării tinerilor studenţi despre cum îşi pot alege singuri fondul de pensii privat la care să adere.

Pilonul II – sume garantate prin lege

Peste cinci milioane de români sunt înscrişi la Pilonul II până acum. Reprezentantul CSSPP, Cristian Roşu, a precizat că banii care se strâng pe parcursul vieţii unui participant la sistemul pensiilor administrate privat (Pilonul II) „se pot transfera ca sume adiţionale la pensia clasică. Acestea vor fi sume peste rata inflaţiei şi care sunt bani garantaţi prin lege (…) Orice leu acumulat azi şi adus în plus la acel punct de pensie clasic înseamnă mai mult decât nimic. Crize şi cicluri economice vor mai fi şi de acum înainte…“. Întrebat de către reprezentantul unei firme ce se întâmplă în cazul în care administratorul unui fond de pensii administrate privat dă faliment, Roşu a precizat: „Un fond de pensie nu poate da faliment. Este o societate civilă, iar dacă fondul are randamente reduse sub randamentul mediu al pieţei, atunci acei bani sunt repartizaţi obligatoriu către alte fonduri. La fel se întâmplă şi dacă valoarea activului persoanelor participante devine mai mică decât sumele plătite de omul respectiv în contul fondului, deci şi în acest caz banii se redistribuie către alte fonduri“. Reprezentantul instituţiei abilitate să se asigure de buna funcţionare a pieţei pensiilor private a mai spus că o entitate distinctă – administratorul fondului de pensii – care are rolul de a administra banii depuşi la fondurile de pensii, dar nu poate dispune în nici un fel de ei – poate da faliment, pentru că funcţionează pe Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale. În cazul în care administratorul se apropie de faliment, poate intra în administrare sau în dizolvare, dar acest lucru nu ar afecta persoana care a contribuit la fondul de pensii aferent. În cazul unor fonduri care nu mai fac faţă pe piaţă, banii de pe Pilonul II nu se pierd, ci se vor plăti fie din garanţiile obligatorii constituite de acel Fond de pensii, fie de către Fondul de garantare, care abia s-a înfiinţat şi va deveni operaţional pe parcursul anului viitor. Altă întrebare adresată de firmele craiovene a fost legată de banii acumulaţi de o persoană care are un accident şi nu mai poate munci. Reprezentantul CSSPP a precizat că, dacă o persoană care a cotizat la Pilonul II intră în incapacitate de muncă (fără drept de revizuire), atunci i se plătesc toţi banii cu care a contribuit la fond, într-o singură tranşă.

Pilonul III – 400 de euro pe an deductibili fiscal

Angajatorii care au încheiat un contract de pensie facultativă pentru salariaţii lor trebuie să ştie că sunt deductibile fiscal cotizaţii în limita a 400 de euro pe an, adică suma nu se ia în calculul impozitului pe profit. CSSPP intenţionează să ceară modificarea legii, astfel încât să se ajungă la 800 de euro pe an. Cristian Roşu a declarat că, la Pilonul III, cu cât contribuie angajatul, poate veni şi angajatorul, dar numai în limita stabilită de lege. În schimb, „dacă o persoană fizică plăteşte din buzunarul propriu contribuţia la Pilonul III, nu are nici un fel de deductibilitate fiscală. Mai sunt şi persoanele care obţin venituri din activităţi independente şi nu beneficiază de acelaşi tratament fiscal ca angajaţii“, a spus Corneliu Milea, directorul BCR Pensii.

„Oamenii trebuie să ştie ce fac fondurile cu banii lor!“

Gheorghe Dumitru, director în cadrul CCI a judeţului Dolj, a precizat că toți cei care contribuie la fondurile de pensii private şi la cele administrate privat (obligatorii) este foarte important să ştie ce se întâmplă cu contribuţiile lor: „Oamenii trebuie să ştie ce fac fondurile cu banii lor, să ştie că nu se poate intra în banii lor sau să se facă altceva cu ei. CSSPP are rolul de a da semnalul asupra siguranţei banilor de pensii administrate privat şi pensii facultative“. Informaţia este extrem de importantă pentru „candidaţii“ la Pilonul II, care este cel mai răspândit. O parte din banii care se virează la stat, în contul sistemului public de pensii, ajunge către fondurile administrate privat (3%) şi procentul va creşte cu 0,5% pe an, până la 6%. Adina Rotileanu, de la Eureko, a menţionat că, potrivit statisticilor, într-o singură lună din acest an, mai precis în martie, 42% din conturile românilor la fondurile de pensii administrate privat erau goale. Cristian Roşu a explicat că este vorba despre bani care au fost viraţi cu întârziere şi că acele conturi cu adevărat goale – în care oamenilor nu li s-a virat nici un ban de către angajatori – sunt 200.000 în toată ţara, sub 4% din total.
Organizatorii seminarului de ieri recunosc că dificultatea cea mai mare la introducerea sistemului de pensii administrate privat a fost aceea de a-i face pe oameni să conştientizeze ce se va întâmpla peste 30-40 de ani, când vor ieşi la pensie.  

Despre pensia administrată privat… 
• persoanele până în 35 de ani sunt obligate să adere la un fond de pensii administrate privat, iar cele cu vârste între 35-45 de ani pot opta pentru Pilonul II;
• toţi administratorii de fonduri de pensii pe Pilonul II publică anual randamentele înregistrate;
• fiecare persoană care participă la Pilonul II trebuie să primească acasă odată pe an o scrisoare de informare de la fondul la care a aderat, cu informaţii despre câţi bani are în cont (unităţi de fond, care este valoarea activului şi a randamentului);
• informaţiile privind deţinerile fiecărui angajat la Pilonul II pot fi verificate pe site-urile fondurilor de pensii din România. În felul acesta, puteţi vedea dacă patronul vă virează banii către pensii;
• în patru luni de la angajare, orice persoană poate opta pentru un fond de pensii administrat privat. În caz contrar, casa judeţeană de pensii decide pentru persoana respectivă, repartizând-o în mod aleatoriu;
• există dreptul de moştenire, dacă o persoană decedează înainte de deschiderea dreptului la pensie privată. Banii pot fi plătiţi o singură dată moştenitorilor sau viraţi în contul acestora pe Pilonul II deschis la oricare dintre fonduri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII