21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSalariul la stat îl bate pe cel de la privat

Salariul la stat îl bate pe cel de la privat

O persoană care lucrează la stat câştigă, în medie, mult mai mult decât una care activează la privat. Nu spunem neapărat că salariile la stat sunt prea mari, ci ideea este că sunt prea mici cele din sectorul privat.

V-aţi lovit vreodată de indiferenţa vreunui funcţionar public? Aţi fost plimbat de la un ghişeu la altul la vreo instituţie publică? Aţi văzut vreun funcţionar al statului preferând să joace Solitaire decât să vă răspundă la întrebări? Dacă aţi răspuns cu „da“ la aceste întrebări şi lucraţi „la patron“, atunci aflaţi că este posibil ca acel funcţionar să câştige mai mult decât dumneavoastră. Nu o spunem noi, ci confirmă datele statistice. Pentru acelaşi gen de muncă, remuneraţia medie netă în Dolj diferă ca de la cer la pământ între oameni care lucrează în sectorul de stat şi cei care lucrează în mediul privat. Nu toţi angajaţii la stat se comportă urât cu contribuabilul, precum nici toţi angajaţii de la privat nu sunt extrem de „dedicaţi“ muncii. Dar, diferenţele salariale între funcţionarii şi angajaţii statului, respectiv lucrătorii la privat, sunt uriaşe, chiar şi de 950 de lei, în acelaşi sector de activitate. Cifrele furnizate, la solicitarea GdS, de Direcţia Regională de Statistică Dolj pe anul 2010 stau mărturie că în Dolj, angajaţii din sectorul privat sunt vitregiţi, comparativ cu cei din sectorul public, atunci când vine vorba despre salarii. GdS a efectuat o analiză comparativă a tuturor câştigurilor salariale medii nete, pe domenii de activitate, între angajaţi de la stat şi cei de la privat din aceleaşi sectoare. Cu alte cuvinte, în orice domeniu de activitate analizat, veniturile salariale ale celor care lucrează la companii aflate integral în proprietatea privată sunt mult mai mici decât ale celor care activează în acelaşi sector de activitate, dar în proprietatea statului.

Statul… la stat versus munca la privat

Potrivit datelor statistice, în agricultură, câştigul salarial mediu net a fost anul trecut de 1.908 lei pe lună într-o întreprindere integral de stat şi de numai 958 de lei într-o întreprindere aflată integral în proprietate privată, deci cu 950 de lei mai puţin. În industrie, cei de la stat au câştigat, în medie, 2.240 de lei în mână, pe când în acelaşi sector, angajaţii de la privat au primit doar 1.083 de lei pe lună. Dintre industriaşi, cel mai bine plătiţi sunt cei care activează în sectorul „producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat“. Aceştia au în sectorul de stat (la regiile de resort) salarii nete de 2.577 de lei, iar în firmele intregral private, oamenii din acest sector câştigă 2.264 de lei net pe lună. Câştigul salarial mediu net este mai mare la stat (1.481 de lei) decât la privat (871 de lei net) şi în sectorul „distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare“, aşa cum figurează în raportările Direcţiei de Statistică.
În construcţii, cei care lucrează în întreprinderi cu capital integral de stat au câştigat anul trecut 1.607 lei pe lună, iar cei din sectorul privat al construcţiilor – 1.005 lei pe lună. În comerţul cu ridicata, cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, companiile de stat (care mai au asemenea obiecte de activitate) au plătit salarii de 1.040 de lei net, iar cele private – de 789 de lei pe lună. În domeniul transporturilor, diferenţele salariale sunt şi mai mari. La stat s-au plătit 1.773 de lei, în medie, fiecărui angajat, pe când la privat, firmele de transport au achitat 1.015 lei de persoană. Asemenea decalaje sunt şi între întreprinderile integrale de stat din domeniul informaţiilor şi comunicaţiilor şi cele din sectorul privat. Angajaţii la stat au primit câştiguri salariale nete de 2.053 de lei, pe când cei de la patron au încasat, în medie, 1.604 lei pe lună.

Funcţionarii, mai tari ca profesorii şi doctorii

Angajaţii din administraţia publică au avut, anul trecut, cele mai mari salarii din sistemul bugetar, în ciuda tăierilor de prime, bonusuri şi alte sporuri. Funcţionarii publici doljeni din administraţie au încasat, în medie, 2.008 lei pe lună, mai mult decât cei din învăţământ – 1.298 de lei pe lună şi chiar decât cei din sănătate – 1.268 de lei pe lună. În sectorul privat, profesorii figurează, potrivit statisticii, cu salarii de 534 de lei net, iar medicii care lucrează şi în policlinici private au salarii de 748 de lei pe lună, cel puţin aşa reiese din scripte.

Angajaţii la privat, slab remuneraţi 
Direcţia Regională de Statistică Dolj arată că anul trecut au lucrat în companii aflate în proprietate integrală de stat 11.986 de doljeni, iar câştigul salarial mediu net a fost de 1.908 lei pe lună. De asemenea, în proprietate publică de interes naţional şi local au lucrat 34.612 oameni, al căror salariu mediu s-a ridicat la 1.432 de lei pe lună. În acelaşi timp, în proprietate integral privată au activat 57.258 de persoane, dar câştigul salarial al acestora a fost net inferior celor de la stat, abia ajungând la 958 de lei. Restul de până la 119.236 de angajaţi doljeni lucrează la companii mixte (proprietate predominant privată sau predominant de stat), cooperatiste sau integral străine. Ce-i drept, datele oficiale nu au cum să ia în calcul banii plătiţi „la negru“, respectiv nu pot fi introduşi în statistici angajaţii plătiţi cu salariul minim pe economie, la care patronii adaugă alte sume neimpozitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

66 COMENTARII