9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Scurte ştiri

Transportul frânează economia
Sectorul energetic şi cel de transport reprezintă blocaje-cheie pentru accelerarea creşterii economiei româneşti şi pentru absorbţia fondurilor comunitare, în condiţiile în care acestea includ companii care generează pierderi mari şi arierate, potrivit raportului de ţară publicat de FMI. În viziunea FMI, crearea celor două mari companii energetice, Electra şi Hidroenergetica, ar compromite viabilitatea activelor bune din energie, prin combinarea acestora cu cele nedorite. Documentul arată că va trebui restructurate companiile neprofitabile din sectorul extracţiei de cărbune, precum şi Termoelectrica. De asemenea, vor fi închişi 1.000 km de cale ferată până la finalul lunii august. Pentru CFR Marfă şi Tarom vor fi căutaţi investitori strategici, se mai arată în documentul elaborat de FMI.
• Bogdan Groşereanu

Bică îi ia locul lui Staicu

Leana Bică, soţia fostului şef al IPJ Dolj, Gheorghe Bică, este propusă de către SIF Oltenia să îi ia locul lui Dinel Staicu în Consiliul de Administraţie al SC Mercur SA, societate la care SIF 5 deţine 86% din acţiuni. „Pe 29 aprilie este convocată Adunarea Generală, iar propunerea pentru un loc în CA la Mercur este doamna Leana Bică“, a spus preşedintele CA Mercur, Ioan Vigaru. Dinel Staicu nu mai este membru în Consiliul de Administraţie al Mercur SA de la sfârşitul lunii ianuarie, când Adunarea Generală a Acţionarilor nu s-a mai întrunit pentru a-i prelungi mandatul.
• Ramona Olaru

Sprijin pentru modernizarea exploataţiilor agricole
Veşti bune pentru întreprinzătorii care vor să acceseze sprijin financiar pentru modernizarea exploataţiilor agricole şi pentru creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere. Vineri s-a deschis o nouă sesiune pentru depunerea proiectelor care vizează Măsura 121 şi Schema de Ajutor de Stat N578/2009 aferentă Măsurii 123 din cadrul Programului Naţional de  Dezvoltare Rurală 2007 – 2013. „Cererile de finanţare vor putea fi depuse la Oficiile Judeţene de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit în perioada 1 – 29 aprilie 2011“, se arată într-un comunicat de presă emis de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.
• Andreea HORCONE

Reguli noi la accesarea de sprijin financiar european
Începând cu următoarea sesiune de depunere de proiecte pentru Măsura 312 – „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea microîntreprinderilor“, care va avea loc în perioada 2-31 mai, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit va elimina obligativitatea existenţei sau amenajării, prin proiect, a spaţiilor de garare a utilajelor sau mijloacelor de transport specializate. Obligativitatea se referea la construirea a cel puţin unei platforme betonate care să asigure gararea acestor utilaje sau mijloace de transport, iar proiectele care nu aveau prevăzută această facilitate erau declarate neeligibile.
„În urma discuţiilor cu Ministerul Mediului şi Pădurilor a reieşit însă faptul că betonul se poate constitui într-un factor poluant suplimentar, iar eliminarea acestei obligaţii poate asigura o mai mare flexibilitate în implementarea proiectului, atât din punct de vedere financiar, cât şi de protecţie a mediului“, se arată într-un comunicat emis de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.
• Andreea Horcone

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS