10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

Certificatul discordiei

Craiovenii pot să evite cumpărarea certificatului energetic pentru locuinţe

Doar persoanele care îşi cumpără o locuinţă prin programul „Prima Casă“ sunt, cu adevărat, obligate să aibă la dosar şi un certificat de eficienţă energetică. Deşi legea ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2011, oamenii care vând sau cumpără locuinţe nu vor să audă de certificatul energetic, iar Legea nr. 372/2005 nu prevede nici un fel de sancţiuni pentru cei care nu obţin acest document. În Craiova, un certificat energetic costă, în medie, 150 de euro, dar puţini sunt cei care îl solicită. „În afara programului «Prima Casă» nu se aplică legea. Craiovenii nu solicită certificate de performanţă energetică a clădirilor. În Craiova există 26 de auditori energetici, iar preţul unui certificat nu este mare: 500 de lei, pentru un apartament cu două camere“, a spus Cezar Tismănaru, preşedintele filialei locale a Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri. 

Ajutor din partea notarilor

Persoanele fizice au fost ajutate şi de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR), care a adoptat o hotărâre prin care lasă la latitudirea celor care îşi cumpără un imobil sau închiriază o locuinţă să aleagă dacă vor sau nu certificatul cu pricina. „Cumpărătorul sau chiriaşul, după caz, consimte să dobândească proprietatea sau folosinţa imobilului respectiv, pe riscul lui, asumându-şi orice răspundere cu privire la efectele produse prin nedeţinerea informaţiilor cuprinse în conţinutul certificatului de performanţă energetică a clădirii“, se arată într-o hotărâre a UNNPR.

Ce se întâmplă cu legea?

Preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI), Cristian Clenciu, spune că mulţi cumpărători de apartamente consideră o cheltuială în plus acest certificat. Dar, în acelaşi timp, „documentul este de utilitate. Practic, el face diferenţa între două apartamente care, deşi sunt la acelaşi preţ, vor avea costuri diferite în viitor cu întreţinerea“, a spus Clenciu. El a adăugat că  în luna februarie, ARAI a încercat să aducă la masa negocierilor reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus de Elena Udrea, dar fără succes. „I-am chemat la discuţii să vedem ce facem cu această lege. Ori să fie obligatorie pentru toată lumea, ori să renunţăm la ea“, a spus Cristian Clenciu.

Ce arată un certificat energetic

Certificatul energetic clasifică locuinţele în şapte clase energetice, de la clasa A – care arată cea mai înaltă eficienţă energetică – şi până la clasa G – cea mai scăzută eficienţă energetică. În prima categorie se află locuinţele pentru care se consumă mai puţină energie termică (de regulă, sunt blocurile cu izolaţie termică), astfel că şi costurile cu întreţinerea vor fi mai mici.     

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII