28.6 C
Craiova
marți, 1 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum să fii asigurat fără să fii angajat

Cum să fii asigurat fără să fii angajat

Persoanele care nu au un loc de muncă, agricultorii, administratorii de firme, managerii şi chiar tinerii care nu au serviciu pot să aibă continuitate în muncă. Ei pot depune cartea de muncă la Casa Judeţeană de Pensii, unde achită lunar o sumă de bani, pentru a fi asiguraţi. Astfel, doritorii pot alege să nu mai plătească din venitul lor contribuţia la sănătate.
 
Aţi rămas fără locul de muncă şi vă apropiaţi de vârsta pensionării, dar nimeni nu vă mai angajează? Aveţi venituri din alte activităţi, dar doriţi să aveţi şi carte de muncă în continuare? Lucraţi „la negru“, iar patronul refuză să vă încheie un contract de muncă legal, pentru a avea vechime? În toate aceste cazuri, dar şi în multe altele, oamenii pot avea continuitate în muncă dacă depun cartea de muncă la Casa Judeţeană de Pensii Dolj şi dacă plătesc lunar o sumă de bani. Conform datelor furnizate de CJP la solicitarea GdS, în prezent, 3.466 de doljeni au ales această formă de asigurare, iar în felul acesta au şi cartea de muncă în regulă.

Care este procedura

Persoana interesată care se încadrează în prevederile articolului 5 alin. (1) din Legea 19/2000 – legea pensiilor – sau care se află în alte situaţii trebuie să încheie un contract de asigurare cu casa de pensii, iar pe baza acelui contract carnetul de muncă va sta la această instituţie, omul fiind asigurat pentru pensia de stat. Se pot asigura, pe bază de contract de asigurare socială, printre altele, „persoanele care realizează un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puţin trei salarii medii brute pe economie, şi care se află în una dintre situaţiile următoare: asociat unic, asociaţi, comanditari sau acţionari; administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management; membri ai asociaţiei familiale; persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente“ şi în multe alte situaţii, chiar şi persoane care desfăşoară activităţi agricole, arendaşi sau cei care sunt membri ai unor asociaţii agricole, aşa cum sunt ele detaliate în art. 5 din legea citată.
Avantajul este acela că persoanele interesate se pot asigura la ce sumă doresc. „Contractul de asigurare se încheie între persoana interesată sau, după caz, mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială, şi Casa de Pensii. Contractul de asigurare socială se încheie în forma scrisă şi creează efecte numai pentru viitor, de la data înregistrării la casa de pensii. Suma asigurată nu este limitată şi nu există o prevedere legală privind cuantumul  minim sau maxim“, a precizat, pentru GdS, Ileana Ciutan, şef Serviciu Evidenţă Contribuabili din cadrul CJP Dolj. În cazul în care omul are activitate economică pe PFA (Persoană Fizică Autorizată), atunci se poate asigura, dar trebuie să încheie o declaraţie de asigurare cu CJP Dolj, iar procedura este puţin mai complicată, pentru că trebuie să ducă la instituţie şi actele firmei etc.

Persoana plăteşte 31,3%

Cine doreşte să îşi depună cartea de muncă la CJP Dolj trebuie să achite 31,3% din suma asigurată, adică atât cât ar fi fost în total contribuţia angajatorului, plus contribuţia angajatului, dacă persoana în cauză ar fi lucrat într-o companie. Dacă omul vrea să se asigure pentru un venit de 800 de lei pe lună, de exemplu, atunci va plăti la CJP Dolj 250 de lei pe lună. Dacă vrea să plătească mai mult pentru pensie, creşte suma pe care trebuie să o achite lunar la Casa de Pensii. De exemplu, la un venit de 1.000 de lei (sumă asigurată), beneficiarul plăteşte 313 lei şi tot aşa. Reprezentanţii CJP Dolj anunţă că în acest fel se pot asigura şi tinerii care nu au încă un carnet de muncă, precum şi acele persoane care doresc să contribuie cu mai mulţi bani pentru a beneficia de o pensie mai mare la bătrâneţe. „În situaţia în care persoana care doreşte să încheie asigurarea nu are carnet de muncă, trebuie să prezinte copia actelor de identitate şi de studii necesare completării acestuia. Pentru persoanele care doresc să-şi completeze venitul asigurat nu este necesară prezentarea carnetului de muncă“, a menţionat Ileana Ciutan. Suma reprezentând 31,3% din cât doreşte asiguratul se achită la casieria CJP Dolj.

Procedură similară şi pentru contribuţiile la sănătate

Avantajul depunerii cărţii de muncă la Casa de Pensii este singura modalitate legală prin care un român poate evita plata contribuţiilor către sănătate. Cititorii noştri ne-au întrebat, în repetate rânduri, pe forumul GdS cum pot să renunţe legal la plata contribuţiilor către sănătate, pe care le consideră inutile, din moment ce atunci când ai o problemă de sănătate cei care muncesc sunt primii care plătesc de la seringi şi feşe, până la antibiotice şi chiar intervenţia chirurgicală în sine. În plus, doljenii care, printr-o conjunctură, au rămas fără loc de muncă şi mai prestează anumite servicii, dar vor să fie asiguraţi, pe lângă contractul cu casa de pensii, pot încheia unul similar cu Casa de Asigurări de Sănătate Dolj, unde vor achita alţi bani.

Documentele necesare încheierii contractului de asigurare cu CJP Dolj:

 – carnet de muncă original;
 – contract de asigurare (formular-tip de la CJP Dolj);
 – copie după buletin sau carte de identitate.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII