Pentru că România este foarte aproape de aderarea la spaţiul Schengen, cel mai probabil la sfârşitul lunii martie anul viitor, toate birourile vamale ale frontierei externe trebuie modernizate.
Biroul vamal Porţile de Fier I din Mehedinţi este cuprins într-un amplu program de modernizare. Lucrările de extindere au început deja, iar noua clădire este amplasată în prelungirea vechiului sediu şi investiţia se ridică la peste un milion de euro. Potrivit reprezentanţilor vămii, banii vin din fonduri proprii. Pe lângă această sumă, mai este necesară o investiţie în dotări, iar termenul de finalizare a proiectului este sfârşitul lunii octombrie.
„România se îndreaptă spre aderarea la spaţiul Schengen, iar pentru asta, toate birourile vamale ale frontierei externe, unde îşi desfăşoară activitatea structurile statului, precum vama, poliţia sau poliţia de frontieră, trebuie să corespundă normelor în vigoare. Ne conformăm acestor reguli, aşa că am început construcţia unei noi aripi a sediului biroului vamal. În prezent, judeţul Mehedinţi se află la frontiera externă a Uniunii Europene, iar din luna martie a anului viitor, punctul de trecere Porţile de Fier I va fi şi graniţa de delimitare a spaţiului Schengen. Pentru a face parte din această comunitate este necesar ca biroul vamal să îndeplinească anumite condiţii din punct de vedere al infrastructurii şi al spaţiului, care trebuie să fie corespunzător pentru cetăţenii care ajung la frontiera externă şi, din anumite motive, nu îndeplinesc toate condiţiile pentru a intra în spaţiul comunitar. În acest sens, în noul punct vamal vor exista astfel de spaţii destinate refugiaţilor şi transfugilor“, a declarat şeful Vămii PF I, Titu Neţoiu.
Vameşii se grăbesc să termine lucrările de extindere a biroului vamal, astfel ca la următoarea vizită a comisiei Shengen să nu mai fie probleme.
Normele Schengen
Noul sediu va trebui să corespundă tuturor normelor Schengen. Asta înseamnă spaţiu mai mare şi bine delimitat. Fiecare sector de activitate va avea biroul, culoarul şi sfera sa de acţiune. De asemenea, se cere un spaţiu pentru cetăţenii transfugi şi refugiaţi, care, dintr-un motiv sau altul, trebuie opriţi la frontiera europeană.
Prefectul judeţului Mehedinţi, Ion Mîţu, a vizitat zilele trecute punctul de trecere al frontierei Porţile de Fier I pentru a vedea care este stadiul lucrărilor. Reprezentantul guvernului în teritoriu este de părere că eforturile de modernizare a biroului vamal sunt binevenite atât pentru faptul că judeţul Mehedinţi va fi ales pentru traversarea frontierei de stat, cât şi pentru faptul că se vor crea locuri de muncă.
„Sunt mulţumit de stadiul lucrărilor. Din câte am înţeles, termenul de finalizare va fi respectat, iar eu, în calitate de prefect al judeţului Mehedinţi, îmi doresc să crească şi calitatea serviciilor oferite, pentru că numai astfel vom reuşi să atragem turiştii care vor să ajungă în locurile de vacanţă traversând punctul de trecere al frontierei Porţile de Fier şi Serbia. Deja se constată o creştere a traficului prin vamă după intrarea în vigoare a acestei măsuri care ne permite să călătorim în Serbia doar cu cartea de identitate. Am discutat cu reprezentanţii vamali şi cu cei ai Poliţiei de Frontieră şi am stabilit să existe, în perioada estivală, un culoar de trecere a frontierei doar pentru turiştii care pleacă sau se întorc din vacanţă, astfel încât formalităţile vamale să se desfăşoare cu rapiditate“, a declarat Ion Mîţu.
În perioada următoare se aşteaptă o creştere a numărului de cetăţeni, care se vor întoarce în ţară, în special românii care lucrează în străinătate.