28.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStart la solicitările de sprijin financiar pentru zootehnie

Start la solicitările de sprijin financiar pentru zootehnie

Veşti bune pentru fermierii doljeni. Crescătorii de ovine/caprine primesc şi anul acesta sprijin financiar de la stat. Condiţiile sunt însă puţin diferite faţă de 2009.

Crescătorii de ovine/caprine pot solicita de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), începând cu 28 aprilie şi până pe 31 mai, Plata Naţională Directă Complementară pentru sectorul zootehnie. „Pentru a beneficia de prima pe cap de animal pentru ovine/caprine, producătorul trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. Efectivul din exploataţie trebuie să fie de minimum 50 de capete ovine femele, respectiv de cel puţin 25 de capete caprine femele, vârsta acestora fiind de minimum un an până la data de 31 martie a anului în care se face solicitarea primei“, se arată într-un comunicat emis de APIA.

Efectivul pentru care se solicită sprijinul trebuie menţinut în perioada 1 iunie – 31 august

Efectivul pentru care se solicită prima trebuie să fie înscris în Registrul naţional al exploataţiilor la data depunerii cererii şi trebuie menţinut în exploataţie la adresa menţionată în cerere, în perioada 1 iunie – 31 august. În caz contrar, fermierii riscă să fie penalizaţi sau chiar să nu-şi mai primească banii. „Este important de menţionat că, începând cu anul 2010, dacă în urma verificărilor se constată diferenţe între numărul animalelor solicitate la plată şi numărul animalelor eligibile, se aplică reduceri sau excluderi de la plată“, atrag atenţia reprezentanţii APIA, care explică faptul că solicitantul este exclus de la plată pentru anul în care se face solicitarea primei pe cap de animal dacă „raportul dintre numărul de animale cu nereguli şi numărul de animale determinat este mai mare de 50%“. Singurii care nu riscă penalităţi sunt fermele în care diferenţa dintre animalele solicitate şi cele determinate în urma controlului este mai mică sau egală cu trei.

Cum se calculează penalităţile

Dacă diferenţa dintre animalele solicitate şi cele determinate în urma controlului este mai mare sau egală cu trei, prima totală se reduce cu:
– 5% dacă raportul dintre numărul de animale cu nereguli şi numărul de animale determinat este mai mic sau egal cu 10%;
– 10% dacă raportul dintre numărul de animale cu nereguli şi numărul de animale determinat este mai mare de 10%, dar mai mic sau egal cu 20%;
– 15% dacă raportul dintre numărul de animale cu nereguli şi numărul de animale determinat este mai mare de 20%, dar mai mic sau egal cu 30%;
– 20% dacă raportul dintre numărul de animale cu nereguli şi numărul de animale determinat este mai mare de 30%, dar mai mic sau egal cu 50%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS