19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCreditele vechi rămân foarte scumpe

Creditele vechi rămân foarte scumpe

Deşi pentru împrumuturile noi, băncile se întrec în dobânzi din ce în ce mai mici, la creditele acordate anterior rămân ataşate în continuare costuri uriaşe. Indicii publici au scăzut vertiginos în ultimul an, dar doljenii plătesc aceleaşi credite uriaşe. Bancherii craioveni au explicat pentru GdS de ce rămân ridicate dobânzile la creditele vechi.  

Cine a contractat credite în anii anteriori mai are de aşteptat până când îi va scădea rata. La anumite bănci, clienţii care au credite pe bază de indici publici (ROBOR, EURIBOR şi alţii) şi mai ales dacă împrumuturile au fost contractate în ultimii doi ani ar trebui să plătească rate mult mai mici. Dacă împrumutul a fost în lei, iar dobânda variabilă raportată la ROBOR, atunci rata lunară ar trebui să fi coborât chiar la jumătate decât în 2008. Numai că la creditele din sold băncile nu sunt dispuse să scadă dobânzile în acelaşi ritm alert ca la împrumuturile noi. Pe de altă parte, atunci când cresc indicii, băncile se grăbesc să scumpească împrumutul, dar când scad indicii nu se grăbesc să-l ieftinească.

Ce spun clienţii

Debitorii – persoane fizice – nu au păreri tocmai bune despre bănci. „La banca unde am eu împrumutul, din şase în şase luni mi se adaugă câteva zeci de lei la rată, iar creditul meu este cu dobândă variabilă. Nicidecum nu mi-a scăzut rata în această perioadă“, a spus un craiovean. Nici pe sectorul IMM-urilor nu se văd reduceri spectaculoase de dobânzi, chiar dacă indicii publici sunt la cote joase. „Băncile ne-au mărit dobânzile de trei ori, până ne-au dezechilibrat bugetele. Acum au început să dea înapoi, dar foarte, foarte puţin“, susţin şi reprezentanţii mediului de afaceri.  Dar creditele pentru companii se negociază altfel, împrumuturile pentru persoanele fizice rămân problema. Pentru a exemplifica mai clar, de ce ar trebui să scadă dobânda la creditele acordate pe indici arătăm că ROBOR la şase luni este acum 6,76%, potrivit Băncii Naţionale a României (BNR). În 2008, acelaşi indice ajunsese şi la 14%. EURIBOR, indice folosit la creditele în euro, a atins minimul în această perioadă ajungând şi la 0,67% (EURIBOR la 3 luni) sau la 0,95% (EURIBOR la şase luni). Ceea ce înseamnă că din trei în trei luni sau din şase în şase, dobânda trebuie să scadă cu cât scade indicele. La împrumuturile în lei acordate în ultimii doi ani şi raportate la ROBOR, ratele ar fi trebuit să se înjumătăţească. Clienţii bancari – în special persoane fizice – care au în contractul cu banca un calcul al dobânzii după formulă (ROBOR sau EURIBOR plus marja băncii) ar trebui să beneficieze de reduceri de dobândă substanţiale. Acum doi ani, băncile justificau creşterile aproape exponenţiale ale dobânzilor prin creşterea indicilor. Când trebuie să scadă dobânda, nu se mai iau în calcul respectivii indici.  
 
Ce spun bancherii

Băncile nu se grăbesc să scadă dobânzile la creditele deja acordate, în special la cele din ultimii doi ani. „Nu toate creditele contractate atunci (în 2008 şi 2009 – n.r.) erau indexate la EURIBOR şi ROBOR şi de aceea nu pot să scadă dobânzile în ritmul în care scad indicii“, a precizat un bancher craiovean. Alt bancher explică faptul că, deşi dobânda este variabilă prin contractul de credit, ea nu se raportează la scăderile indicilor de mai sus: „Foarte puţini clienţi au luat credite pe ROBOR. Cei mai mulţi clienţi s-au împrumutat pe dobânda internă de referinţă a băncii. Anul trecut, 90% din creditele de consum au fost acordate pe indici interni ai băncii, deci nu pe ROBOR. Este hotărârea mea ca bancă dacă reduc sau nu dobânda internă. La creditele ipotecare s-au făcut împrumuturi pe EURIBOR, dar acesta a scăzut cu câteva procente“. „Acolo unde contractul de credit este cu dobândă fixă nu poate scădea dobânda în funcţie de modul în care evoluează ROBOR sau EURIBOR. Oricum, EURIBOR a scăzut cu puţin, cu maximum un procent. La ROBOR sunt scăderi semnificative. Băncile nu pot nici să ridice comisioanele în această perioadă pentru că legea le obligă să notifice clientul şi să îi trimită un act adiţional la contract“, a precizat pentru GdS un alt bancher de la o bancă din Craiova.

Foarte puţini clienţi au luat credite pe ROBOR. Cei mai mulţi s-au împrumutat pe dobânda internă de referinţă a băncii. Anul trecut, 90% din creditele de consum au fost acordate pe indici interni ai băncii, deci nu pe ROBOR. Este hotărârea mea ca bancă dacă reduc sau nu dobânda internă“.

Bancher craiovean 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU