11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSatul românesc renaşte, dar mai încet...

Satul românesc renaşte, dar mai încet…

Programul intitulat pompos „Renaşterea satului românesc“, prin care guvernul vrea să construiască locuinţe pentru profesori, medici şi poliţişti în mediul rural, a prins rădăcini în Dolj, dar unele foarte subţiri.

„Renaşterea satului românesc – 10 case pentru specialişti“, după cum este titulatura completă, este programul prin care guvernul şi-a propus să impulsioneze dezvoltarea mediului rural prin atragerea tinerilor specialişti către locurile de muncă de la sate. Teoretic, guvernul ar urma să ridice câte zece case în fiecare comună, iar acestea ar trebui să fie repartizate profesorilor, medicilor şi asistenţilor medicali sau poliţiştilor care au serviciul, dar nu deţin locuinţe în localitatea respectivă. În mod excepţional, adică în cazul unei avalanşe de cereri din partea unei comune, spre exemplu, guvernul ar fi pregătit cu bani de la bugetul de stat să construiască şi 15 case, după cum a explicat premierul Emil Boc la începutul lunii, într-o videoconferinţă cu prefecţii din ţară. Prim-ministrul le-a ordonat acestora să întocmească situaţii cu numărul de locuinţe necesare în localităţile din mediul rural, după consultarea prealabilă a primarilor şi centralizarea cererilor.

Specialiştii se tem să nu fie „legaţi de glie“

Sfârşitul lunii martie este termenul-limită până la care prefecţii ar trebui să înainteze Ministerului Dezvoltării situaţia cererilor de locuinţe din partea specialiştilor şi primarilor. În judeţul Dolj, potrivit prefectului Eugen Georgescu, într-o primă fază, 67 de primari de comune şi-au manifestat entuziasmul faţă de programul guvernului privind dezvoltarea înfloritoare a satului românesc. Dintre aceştia, 32 de primari au ajuns la ceea ce s-ar numi faza a doua, respectiv momentul în care au promis că vor înainta Prefecturii Dolj o situaţie cu necesarul de case pentru profesorii, medicii sau poliţiştii care îşi desfăşoară activităţile în comunele lor. „Unii primari au renunţat pentru că nu au la dispoziţie cei 500 de metri pătraţi de teren în domeniul public pe care, conform hotărârii de guvern prin care s-a aprobat acest program, ar trebui să îl pună la dispoziţie pentru construcţia caselor. Alţii au explicat că profesorii nu au vrut case în comunele unde au ore pentru că li se pare că, în felul acesta, ar rămâne «legaţi de glie», iar programul prevede că jumătate din locuinţe sunt destinate personalului didactic“, a explicat prefectul de Dolj, Eugen Georgescu.
Până ieri, 22 de comune dintr-un total de 104, cât are judeţul, au transmis solicitările de locuinţe pentru specialişti. Astfel, s-au înregistrat cereri din partea a 203 persoane. 124 dintre acestea sunt cadre didactice, 32 sunt medici şi asistenţi medicali, iar restul de 47 sunt poliţişti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII