19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCăutarea eficientă a locurilor de muncă

Căutarea eficientă a locurilor de muncă

În condiţiile actuale de pe piaţa forţei de muncă, găsirea unui serviciu poate fi destul de dificilă. Pentru a avea cât mai multe şanse de reuşită, specialiştii în resurse umane vă sfătuiesc să căutaţi în cât mai multe locuri – ziare, internet, reţele de contacte directe (rude, vecini, prieteni, colaboratori, cunoştinţe).  

Potrivit datelor furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, numărul şomerilor din judeţ a depăşit 27.000 (cel mai mare din ţară), iar cel de posturi vacante este, săptămâna aceasta, de doar 401. Nu numai oferta din Dolj nu reuşeşte să acopere necesarul, ci şi cea de la nivel naţional. Conform datelor publicate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în perioada 16-23 iulie, agenţii economici din ţară au anunţat doar 10.588 de posturi vacante. Dintre acestea, cele mai multe sunt în Bucureşti (1.920), Hunedoara (663), Călăraşi (436) şi Dolj (401).
În această situaţie, chiar dacă firmele sunt obligate să anunţe locurile de muncă vacante la AJOFM pe raza căreia îşi desfăşoară activitatea, persoanele aflate în căutarea unui serviciu nu ar trebui să se rezume la lista de la AJOFM, ci să urmărească şi ofertele de muncă din ziare şi cele postate pe internet. Nu ocoliţi nici reţeaua de contacte directe, pentru că poate fi la fel de eficientă. „Cu cât vei căuta în mai multe locuri, cu atât şansele tale vor creşte“, spun specialiştii.

Verificaţi data de expirare a anunţurilor şi locul de muncă

Pentru o căutare eficientă a unui loc de muncă, specialiştii în resurse umane vă sfătuiesc să aveţi nişte criterii de alegere clar definite. Foarte important este să verificaţi data de expirare a anunţurilor. „Este întotdeauna indicat să verificaţi data până când puteţi trimite CV-ul. Nu pierdeţi timpul redactând o scrisoare de intenţie şi actualizându-vă CV-ul, dacă este posibil să nu fie luate în considerare“, vă sfătuiesc specialiştii în resurse umane de la ele.ro.
Dacă nu sunteţi sigur(ă), trimiteţi un e-mail companiei sau sunaţi şi întrebaţi. Foarte important este şi să citiţi termenii şi condiţiile locului de muncă respectiv. Dacă optaţi pentru un portal de recrutare, căutaţi să aflaţi dacă acesta este sigur şi citiţi foarte bine termenii şi condiţiile impuse înainte de a vă face cont şi de a începe să căutaţi locuri de muncă.

„Gândiţi calitativ, nu cantitativ!“

În plus, fiţi atent(ă) la joburile false. Oricât de bine ar suna oferta prezentată, este bine s-o analizaţi cu atenţie înainte de a vă trimite informaţiile personale sau, mai grav, o sumă de bani. Aveţi grijă să vă faceţi un CV care să urmărească elementele ce se găsesc în anunţ – experienţă, abilităţi sau studii. Chiar şi în situaţia actuală de pe piaţa forţei de muncă specialiştii în resurse umane vă sfătuiesc să nu aplicaţi la orice companie. „Gândiţi calitativ, nu cantitativ!“, spun aceştia.
Pentru a economisi timp, aveţi grijă să vă păstraţi CV-urile şi aplicaţiile în calculator. „Aplicaţiile on line şi formele de înregistrare pe site-urile de recrutare pot fi diferite. Nu strică dacă alegi să îţi salvezi aplicaţiile (să nu trimiţi CV-ul la acelaşi job dacă a fost reactualizat) şi să te uiţi după eventualele greşeli“, atenţionează ele.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU