13.6 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAglomeraţie la ajutorul pentru zootehnie

Aglomeraţie la ajutorul pentru zootehnie

Zeci de oameni s-au înghesuit ieri la sucursala APIA Dolj, pentru a solicita subvenţia pentru animale.

Sediul sucursalei Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj părea neîncăpător ieri – dimineaţă pentru zecile de oameni veniţi să solicite subvenţia acordată de stat pentru bovine, ovine şi caprine. De altfel, fermierii umpluseră şi curtea instituţiei, unde îşi ordonau actele în dosare. Unii se adăpostiseră pe casa scării, iar alţii, mai curajoşi, suportau cu greu căldura şi aglomeraţia de pe holurile instituţiei. „Aglomeraţie mare!“, a răbufnit unul dintre fermieri, nemulţumit de timpul petrecut în faţa uşilor şi de mulţimea nerăbdătoare care strânsese rândurile în jurul său.
„Cred că stăm aici până la noapte“, a izbucnit alt fermieri, venit mai târziu. Totuşi, nu toţi fermierii veniţi ieri la APIA erau nemulţumiţi de aglomeraţie. Pentru unii, prioritară era rezolvarea problemei pentru care au plecat de acasă.
„Eu acum am venit. Îmi pun actele în ordine. Am auzit că s-ar putea să nu ne dea banii pentru animalele mai mici de şase luni“, a explicat alt fermier, care a venit la sediul APIA în jurul prânzului şi pentru care aglomeraţia părea ultimul lucru care-l îngrijora.

„Dacă fermierii respectau programările, nu mai era aglomeraţie“

Potrivit informaţiilor primite de la APIA Dolj, aglomeraţia a început de vineri. Situaţia este generată de faptul că fermierii nu au respectat programările făcute. Drept urmare, solicitanţii se suprapun cu cei care respectă programările. În plus, primarii unor localităţi doljene au pus la dispoziţia fermierilor mijloace de transport şi au venit toţi odată.
„Azi (ieri – n.r.) vom depăşi cu siguranţă 100-150 de cereri depuse. Dacă fermierii respectau programările, nu mai era aglomeraţie. Vom sta până vom primi şi ultima cerere“, a declarat Cocoşilă Veronica, şefa Serviciului Ajutoare de Stat şi Măsuri de Piaţă din cadrul APIA Dolj.

Acte necesare

Potrivit Ordinului nr. 290/2009 al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, pentru a beneficia de sprijinul financiar pentru bovine, caprine şi ovine, fermierii vor putea depune solicitările până pe 31 mai 2009. „Fermierii care solicită sprijinul trebuie să aibă la dosar o copie de pe BI/CI, copie de pe extrasul de cont activ şi documente doveditoare care atestă proprietatea animalelor“, a precizat Cocoşilă Veronica. Potrivit acesteia, în cazul în care nu se prezintă proprietarul animalelor, ci soţul/soţia acestuia, e nevoie de o împuternicire notarială. În cazul în care proprietarul animalelor a decedat şi nu s-a făcut încă succesiunea, dar există un singur moştenitor, e nevoie de o adeverinţă de la primărie, din care să reiasă că deponentul este moştenitorul unic. În cazul în care există mai mulţi moştenitori, e nevoie de împuternicire notarială.

Subvenţii pentru aproximativ 6.000 de animale
Potrivit informaţiilor primite de la APIA Dolj, până vineri inclusiv au fost depuse 410 cereri pentru aproape 6.000 de animale (1.815 bovine, 2.601 ovine şi 1.553 de caprine). La acestea se adaugă cele aproximativ 150 de cereri depuse ieri.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS