16.2 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDisponibilizaţii de la TMK-Artrom vor da societatea în judecată

Disponibilizaţii de la TMK-Artrom vor da societatea în judecată

Mai mulţi angajaţi ai TMK-Artrom Slatina, care au fost disponibilizaţi anul acesta, susţin că vor da societatea în judecată. Aceştia se consideră nedreptăţiţi şi acuză conducerea de modul în care a întocmit listele cu persoanele cărora le-a încetat contractul individual de muncă.   

Disponibilizările de la TMK-Artrom Slatina nu intră în categoria celor colective pentru că au fost concediate mai puţin de 30 de persoane în interval de 30 de zile şi de aceea este posibil ca angajaţii disponibilizaţi să nu poată beneficia de salarii compensatorii. „Conducerea societăţii dă afară câte 29 de angajaţi pentru a ocoli disponibilizările colective. Din iulie 2008 tot dau afară oameni. La început, au fost disponibilizaţi angajaţii care au avut contract de muncă pe durată determinată. De două luni, au început să dea afară şi din angajaţii care aveau contracte individuale de muncă pe durată nedeterminată“, au spus angajaţii societăţii.
Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt, Cristinel Cârloganu, a confirmat că, în luna martie, 29 de angajaţi ai societăţii au rămas fără locuri de muncă după ce, în februarie, au mai fost disponibilizate 29 de persoane.

Lista neagră

Ceea ce îi nemulţumeşte pe angajaţii de la TMK-Artrom Slatina este faptul că, în ultima perioadă, pe „lista neagră“ au fost cuprinşi mai mulţi muncitori care s-au retras din sindicatele constituite la nivelul societăţii, nemulţumiţi de modul în care liderii le reprezintă interesele. „Înainte erau disponibilizaţi muncitorii care aveau contracte pe durată determinată. Ştim că, de fapt, şefii au întocmit o listă cu persoanele care vor fi concediate luna aceasta. Nici unul dintre noi nu era pe acea listă. Săptămâna trecută am depus cereri de retragere din sindicat. După numai o zi, am fost anunţaţi că începând cu 30 aprilie ne va înceta contractul individual de muncă“, s-au plâns angajaţii.
Aceştia au declarat că au contestat deciziile luate de societate în legătură cu încetarea contractelor de muncă şi că vor ajunge şi în instanţă.
„Am depus contestaţie la fabrică, însă îi vom da în judecată!“, au mai spus câţiva angajaţi.

Sindicatele, în necunoştinţă de cauză

După ce în februarie şi martie au fost concediaţi aproximativ 60 de angajaţi cu vechime în unitate, luna aceasta, alţi 29 de muncitori vor rămâne fără slujbe. În acest context, sindicatele sunt „în beznă“, iar conducerea dă vina pe efectele crizei şi pe lipsa cererii pe piaţă. „Este o incertitudine totală! Nu are nimeni idee despre ce o să se întâmple. Am purtat discuţii cu patronatul. Avem foarte mult produs pe stoc. Angrosiştii au şi ei marfă pe stoc, iar cererea de produse este foarte mică“, a încercat să ofere o explicaţie liderul Sindicatului Liber TMK-Artrom, Marcel Gavrilă.

Criza, bat-o vina!

Conducerea societăţii dă vina pe criza economică. În deciziile semnate de directorul general, ing. Adrian Popescu, care au fost înmânate viitorilor şomeri, se arată: „Liberalizarea totală a pieţelor de desfacere şi în particular a pieţei ţevilor fără sudură determină/obligă ca activitatea de producţie a SC TMK-Artrom SA să se desfăşoare în condiţii de eficienţă şi productivitate similară cu cele ale concurenţei din piaţă în scopul vinderii produselor la preţul scăzut impus de piaţă… Efectele crizei financiare globale sunt resimţite de metalurgia românească… SC TMK-Artrom SA determinând măsura concedierii prin desfiinţarea locurilor de muncă ale salariaţilor“.
 
Venituri de 640 de milioane de lei în 2008
 
Cu toate că profitul net preliminat al companiei s-a redus anul trecut cu 66%, de la 64,7 milioane de lei în 2007 la 21,4 milioane de lei, veniturile producătorului de ţevi din Slatina au avansat cu 56%, la 640 de milioane de lei, faţă de 408 milioane de lei în 2007.
TMK Artrom a fost înfiinţată în 1982, ca o companie cu capital de stat, sub numele de IT Slatina. Producţia sa a început şase ani mai târziu. Aceasta a fost transformată în societate cu răspundere limitată în 1991, devenind Artrom SA.
Societatea a fost privatizată în 1999, iar Staro GmbH era acţionar majoritar. În 2001, compania germană Sinara Handel GmbH a cumpărat un pachet de acţiuni de la Artrom SA. Pe 1 martie 2006, societatea a devenit parte din TMK Groupe, schimbându-şi numele în TMK-Artrom. Capacitatea de producţie a unităţii atinge 200.000 de tone pe an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS