19.4 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSfaturi pentru ieşirea din criză

Sfaturi pentru ieşirea din criză

Pentru a depăşi situaţia economică actuală, întreprinzătorii nu trebuie să se lase doar la mâna deciziilor guvernamentale, ci trebuie să-şi reevalueze situaţia şi să-şi facă un plan nou de acţiune.

Situaţia economică a multor firme este din ce în ce mai precară, fapt confirmat de disponibilizările masive din ultimele luni şi de întârzierile tot mai mari la tranzacţiile de plată (de la 30-60 de zile în anii trecuţi, la 90-120 de zile acum). Pentru a se asigura că vor trece peste criză, reprezentanţii mediului de afaceri spun că întreprinzătorii trebuie, în primul rând, să-şi reevalueze situaţia. În funcţie de rezultatele obţinute trebuie să-şi facă un plan nou de acţiune.
„Trebuie să-şi reevalueze situaţia economică (inclusiv potenţialul resurselor umane) şi să-şi facă un plan pe termen scurt de relansare a activităţilor, dar nu în sensul de a schimba domeniul de activitate, ci de a încerca să-l gândească la parametri scăzuţi“, a declarat Valentin Cristea, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinzătorilor Particulari Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) din România. Alt aspect pe care întreprinzătorii trebuie să-l aibă în vedere este cel al împrumuturilor.
„Trebuie să facă o analiză a creditelor, să-şi calculeze cu cât ar trebui să scadă costurile financiare şi să încerce să găsească o refinanţare convenabilă“, a adăugat Cristea. Ar trebui să nu ignore disponibilul de forţă de muncă din piaţă. „Una dintre problemele identificate anul trecut era forţa de muncă. La momentul respectiv era relativ scumpă. Acum însă trebuie să aveţi în vedere capitalul de muncă nou-creat (şomerii şi cei care sunt în şomaj tehnic)“, declara recent Ion Radu, managing director al unei companii care organizează în fiecare an seminarii cu tema „Soluţii pentru dezvoltarea IMM-urilor“.

Cum poate ajuta statul

Reprezentanţii mediului de afaceri sunt de părere că şi statul ar trebui să-i susţină. „Statul poate să vină cu politici în zona impozitelor, de exemplu. Dacă sunt firme care au datorii către bugetul de stat neplătite de multă vreme, statul ar trebui să vină în sprijinul lor cu o reeşalonare a acestora“, a spus Valentin Cristea.
De altfel, ministrul IMM-urilor, comerţului şi mediului de afaceri a iniţiat o procedură de consultare cu patronatele în vederea identificării şi eliminării graduale a 25 de proceduri, precum autorizaţii, licenţe, permise şi avize.
În plus, patronii români au solicitat autorităţilor eliminarea taxelor pentru autorizaţii, licenţe şi avize plătite de societăţi. „Solicităm adoptarea unor măsuri de eliminare a tuturor taxelor aferente autorizaţiilor, licenţelor şi avizelor, eventual cu menţinerea doar a taxelor care constituie venituri excesive la bugetul de stat“, a declarat  Ana Bontea, directoarea Departamentului juridic şi dialog social din cadrul Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Un exemplu de astfel de taxă este timbrul de arhitectură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS