19 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCriza gazelor ia amploare

Criza gazelor ia amploare

Ruşii au oprit alimentarea cu gaze a României şi prin punctul de la Medieşu Aurit. Ţara noastră are acum un deficit de 7,2 milioane de metri cubi de gaze pe zi, dar autorităţile ne asigură că „nu vor fi probleme“. În Craiova, zeci de mii de oameni se încălzesc folosind acest combustibil.

 

Rusia a întrerupt furnizarea gazelor naturale către România şi prin gazoductul care intră în ţară prin nord, pe la Medieşu Aurit, după ce marţi dimineaţă se sistase furnizarea gazelor de la furnizorul rus Gazprom prin conducta de la Isaccea. În timp ce România se dădea de ceasul morţii, potrivit agenţiilor române de presă, care citează compania ucraineană Naftogaz, ucrainenii susţineau că ruşii au sistat tranzitarea gazelor către Europa, pe teritoriul lor. Gazprom anunţa pe alte canale informaţionale că, de fapt, livrează încă gaze naturale „la întreaga capacitate“ către România, dând de înţeles că gazul se pierde undeva pe drum, pe teritoriul ucrainean. Practic, în plin sezon rece, România are un deficit de gaze de 7,2 milioane de metri cubi, care veneau de la ruşi prin cele două gazoducte.

 

Videanu a gafat, creând panică

 

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a făcut public ieri-dimineaţă că, din cauza sistării gazelor de la ruşi, a fost declarată „starea de urgenţă“. În fapt, ministrul se referea la „situaţia de urgenţă“, stipulată expres în Legea nr. 347/2007 privind măsuri pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale. Potrivit legii, se declanşează „situaţia de urgenţă“ dacă se îndeplinesc anumite condiţii, între care „diminuarea majoră a aprovizionării cu mai mult de 20% a cantităţii de gaze naturale importate“, adică exact situaţia creată recent în România. În cazul declanşării „situaţiei de urgenţă“, atunci statul are dreptul să închidă unităţi economice mari consumatoare de gaze, cele mai multe din industria chimică şi cea siderurgică. O astfel de situaţie s-a întâmplat luni cu combinatul Doljchim, închiderea fabricii de amoniac înseamnând o economie de peste un milion de metri cubi de gaz pe zi.

Videanu a dat asigurări în continuare că nu există deficienţe în activităţile de încălzire a populaţiei. „Avem stocuri care ajung pentru 10-12 zile, dar vor fi completate. (…) Începând de aseară (marţi seară – n.r.), se fac livrări de combustibili alternativi către CET-uri“, a precizat Videanu. Ministrul economiei a mai spus, pentru NewsIn, că populaţia nu va avea de suferit din cauza sistării furnizării de gaze de la ruşi, dar, dacă temperaturile vor scădea sub -15 grade, o parte din agenţii economici ar putea fi obligaţi să-şi întrerupă activitatea. CET-urile din Oltenia (Craiova, Turceni şi Rovinari) folosesc gaz doar pentru a întreţine arderea şi au anunţat că au capacitate să sporească producţia de energie pe bază de cărbune cu 500 MW, în total. Unele chiar au trecut la producţia suplimentară de energie. Termocentralele anunţă că încă nu au probleme de aprovizionare.

Mulţi craioveni se încălzesc cu gaz

 

Problema gazului afectează întreaga populaţie. Fie că folosesc gazele doar la aragaz, fie că încălzesc locuinţa cu acest combustibil, aproape toţi locuitorii marilor oraşe depind de gazele naturale.

În Craiova, potrivit directorului Regiei de Termoficare, Tatian Tudorache, aproximativ 7.000 de apartamente sunt încălzite în sistem centralizat pe bază de gaze naturale, din totalul de 90.000. La cele 7.000 se adaugă alte câteva mii de apartamente şi case care au centrale proprii pe gaz. Numărul lor exact nu poate fi dat publicităţii de Distrigaz Sud, potrivit responsabililor cu comunicarea. De menţionat că şi ieri autorităţile şi companiile responsabile au precizat că nu sunt probleme cu furnizarea gazelor şi nici cu presiunea la cele livrate consumatorilor casnici.

Petrom SA – principala companie care extrage gazele naturale de pe teritoriul României – a precizat, pentru GdS, că suplimentează cantitatea extrasă cu 1,3-1,5 milioane de metri cubi pe zi. Distrigaz Sud continuă să informeze că în zona Olteniei nu sunt probleme nici cu debitul gazelor, nici cu presiunea acestora.

Prioritate la alimentarea cu gaze au consumatorii casnici

 

Legea nr. 347/2007 privind măsuri pentru asigurarea siguranţei, în aprovizionarea cu gaze naturale prevede la art. 10, alin. 2, prioritatea la alimentarea cu gaze, în cazul unor situaţii precum cele actuale din România. În situaţiile de urgenţă stabilite de lege, furnizorii şi producătorii interni de gaze naturale au obligaţia de a disponibiliza cantităţile de gaze naturale necesare pentru a asigura consumul:

a) consumatorilor casnici;

b) instituţiilor care asigură servicii medicale şi unităţilor de învăţământ, precum şi instituţiilor de asistenţă socială care asigură îngrijirea copiilor, persoanelor vârstnice sau persoanelor cu diferite grade de handicap;

c) centralelor de furnizare a agentului termic care nu au posibilitatea de a folosi combustibil alternativ;

d) instituţiilor publice de la nivel central şi local, instituţiilor din domeniul culturii şi cultelor, precum şi organizaţiilor neguvernamentale de utilitate publică. Ordinea este obligatorie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII