21.7 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCea mai mică locuinţă va avea 37 mp

Cea mai mică locuinţă va avea 37 mp

Garsonierele vor avea, cât de curând, o suprafaţă minimă obligatorie de 37 de metri pătraţi. Deocamdată, propunerea este în stadiul de proiect, dar investitorii imobiliari ar trebui să se familiarizeze cu ea.

Potrivit unui proiect al Legii locuinţei, postat pe site-ul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MDLPL), spaţiile destinate locuirii ar trebui să respecte anumite condiţii minime de confort. Acestea constau în spaţiu pentru odihnă; loc pentru prepararea hranei; grup sanitar; acces la energie electrică şi apă potabilă; evacuarea controlată a apelor uzate şi a reziduurilor menajere. Altă exigenţă minimală este accesul liber individual la spaţiul locuibil, fără tulburarea posesiei şi a folosinţei exclusive a locului deţinut de altă persoană sau familie.

Limitele minime impuse prin lege

Actul stabileşte şi suprafeţele minime ce ar urma să revină fiecărui tip de locuinţă. Suprafaţa utilă minimală pentru o garsonieră va fi de 37 mp, din care camera de zi trebuie să aibă 18 mp (inclusiv spaţiul pentru dormit), locul de luat masa – 2,5 mp, bucătăria – 5 mp, încăperea sanitară – 4,5 mp, iar spaţiul de depozitare – 2 mp.
Pentru un apartament cu două camere, suprafaţa utilă prevăzută de lege ar trebui să fie de 52 mp (camera de zi – 18 mp, dormitor – 12 mp, locul de luat masa – 3 mp, bucătăria – 5 mp, încăperi sanitare – 4,5 mp, spaţiul de depozitare – 2 mp).
La cele cu trei camere, suprafaţa minimă va varia între 66 mp (camera de zi 18 – mp, dormitoare – 22 mp, locul de luat masa – 3 mp, bucătăria – 5,5 mp, încăperi sanitare – 6,5 mp, spaţiul de depozitare – 2,5 mp) şi 74 mp (camera de zi – 19 mp, dormitoare – 24 mp, locul de luat masa – 3,5 mp, bucătăria – 5,5 mp, încăperi sanitare – 6,5 mp, spaţiul de depozitare – 3,5 mp). În ceea ce priveşte locuinţele cu patru camere, acestea nu vor mai putea avea o suprafaţă utilă mai mică de 93 de metri pătraţi, iar cele cu cinci camere, sub 110 metri pătraţi.
Proiectul de lege al MDLPL face referire şi la înălţimea liberă minimă a camerelor de locuit, care va fi de 2,55 m, cu excepţia mansardelor şi nişelor, la care se va asigura un volum minim de 15 metri cubi de persoană. Actul normativ permite însă ca locul de servire a mesei să fie înglobat în bucătărie sau în camera de zi.

Suprafaţa locuibilă din România, sub media europeană

Impunerea acestor condiţii minimale a apărut ca urmare a faptului că, în prezent, în România, suprafaţa locuibilă medie pentru o persoană este în jurul a 20 mp, cu 44% sub media ţărilor din UE (de 36 mp/persoană). „Această problemă a «înghesuielii» poate fi rezolvată doar prin construirea de noi unităţi locative“, se precizează în propunere. Odată cu instituirea acestei legi, dezvoltatorii nu vor mai putea apela la artificiul de a micşora suprafeţele destinate locuirii pentru a putea vinde apartamente la preţuri accesibile clasei de mijloc, fără a reduce costul metrului pătrat construit.

Spaţii şi instalaţii de folosinţă comună

Pe lângă respectarea anumitor condiţii minime de suprafaţă, constructorii va trebui să prevadă locuinţele cu mai multe etaje cu spaţii şi instalaţii de folosinţă comună, instalaţii de prevenire şi stingere a incendiilor, precum şi ascensor conform normelor în vigoare. La acestea se adaugă spaţii pentru biciclete, cărucioare şi pentru uscarea rufelor; pentru depozitarea combustibililor solizi sau lichizi, în situaţiile în care nu se pot asigura încălzirea centrală şi/sau gaze la bucătărie; spaţii destinate colectării, depozitării şi evacuării deşeurilor menajere; rampă de acces pentru persoanele imobilizate în scaun cu rotile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII