11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCraiovenii au cotizat 65 de milioane

Craiovenii au cotizat 65 de milioane

În vistieria Craiovei au ajuns, în primele şapte luni ale anului, 65 de milioane de lei sub formă de taxe şi impozite locale, adică aproape cât în tot anul 2006.

 

Craiovenii au plătit în 2008 peste 9,8 milioane de lei cu titlu de impozit pe clădiri, sumă reprezentând 61% din estimările finanţiştilor pentru tot anul. Instituţiile publice şi agenţii economici au adus în bugetul Craiovei peste 24 de milioane de lei, adică 52% din preconizările pentru 2008. Direcţia de taxe şi impozite a primăriei a încasat cinci milioane de lei din impozitul pe teren, dintre care 3,1 milioane au fost achitate de persoanele fizice, care mai au de plată până la sfârşitul anului puţin peste trei milioane de lei. Diferenţa de 1,9 milioane de lei reprezintă impozitul pe teren suportat de persoanele juridice, respectiv 53,5% din estimarea pentru 2008.

Impozitul aferent terenurilor intravilane a fost încasat în proporţie de 70%, adică 130.000 de lei, iar taxa hotelieră, în proporţie de 65%, adică 560.000 de lei, au arătat specialiştii de la Direcţia de taxe şi impozite a Primăriei Craiova. Aceştia au mai spus că aproape şapte milioane de lei provin din taxa pe mijloacele de transport: patru milioane de la persoanele fizice, adică 48% din obligaţia pe tot anul, şi trei milioane de la persoanele juridice, echivalentul a 40% din taxa preconizată în 2008. „Consider că ne aflăm în grafic, mai ales dacă ţinem cont că în acest an am pierdut trei milioane de lei din taxele judiciare de timbru, care acum sunt direcţionate către bugetul de stat“, a spus Eugen Călinoiu, directorul executiv adjunct al Direcţiei de taxe şi impozite a Primăriei Craiova. Directorul Călinoiu îşi susţine afirmaţia şi cu o comparaţie: în primele şapte luni ale acestui an au fost încasate 65 de milioane de lei, cu doar trei milioane mai puţin decât veniturile proprii din tot anul 2006 şi cu aproape 30 de milioane mai puţin decât cele din 2007.

 

Executări silite, din octombrie

 

Pentru restanţierii din acest an, Direcţia de taxe şi impozite pregăteşte o inventariere a creanţelor. „După 30 septembrie, ultima zi în care mai pot fi plătite taxele şi impozitele locale, vom declanşa procedura de executare silită în cazul debitorilor identificaţi în urma inventarierii creanţelor“, a precizat directorul Eugen Călinoiu. În 2008 au fost recuperate prin aplicarea de sechestre restanţe vechi în sumă de 11,4 milioane de lei, de la 656 de datornici, în cazul altor 150 procedându-se la scoaterea la licitaţie a bunurilor sechestrate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII