20.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriNotarii publici, copleşiţi de birocraţie

Notarii publici, copleşiţi de birocraţie

Din cauză că Ministerul Finanţelor a transmis târziu aplicaţia pentru notari, aceştia nu au timpul necesar pentru a introduce datele şi a le preda la timp la fisc. Mai mult, softul se poate utiliza doar pentru un anumit sistem de operare.

Notarii publici au termen-limită data de 25 iulie pentru a depune la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj o declaraţie semestrială care să cuprindă (în format electronic) întreaga bază de date cu tranzacţiile imobiliare efectuate de la începutul anului şi până în iunie. Numai că Ministerul Economiei şi Finanţelor a întârziat destul de mult să pună la dispoziţie notarilor aplicaţia pe baza căreia ei să-şi construiască baza de date necesară fiscului. Abia ieri a fost introdusă aplicaţia privind „impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal“ (pentru Declaraţia informativă 208) pe site-ul Ministerului Economiei şi Finanţelor, astfel că notarii au doar două săptămâni la dispoziţie să introducă în sistem sute sau mii de tranzacţii, respectiv sute sau mii de date de identificare şi sume aferente tranzacţiilor imobiliare. „Din cauză că aplicaţia vine foarte târziu, este un risc mult mai mare de erori. Ar fi trebuit publicată mai devreme aplicaţia pentru ca notarii să aibă suficient timp să introducă baza de date în mod corespunzător“, a spus Sebastian Tomiţă, de la un birou notarial din Craiova. „Este un volum foarte mare de informaţie, pentru că sunt tranzacţiile imobiliare pe şase luni. Ori termenul de depunere la finanţe este prea scurt“, a precizat şi Nicola Stănilă, operator calculator la un birou notarial din Bănie. Declaraţia respectivă se transmite fiscului încă de anul trecut şi cuprinde numele şi codul numeric personal al vânzătorilor de imobile, aceleaşi date ale cumpărătorilor, valoarea impozitului rezultat din tranzacţie, precum şi taxa notarială. Datele sunt prelucrate de fisc, instituţie obligată să verifice dacă acestea coincid cu cele înregistrate la impozite şi taxe.

 

Fiscul spune că e timp

 

Reprezentanţii DGFP Dolj susţin că notarii au timp suficient să proceseze datele cerute de lege, iar termenul de depunere nu se modifică. „Programul este operabil, iar din experienţa noastră spunem că au suficient timp să introducă informaţiile şi să depună în termenul legal declaraţia. Într-adevăr, aplicaţia a fost trimisă cam târziu, dar este timp“, a spus directorul executiv adjunct al DGFP Dolj, Roland Căldăruşe.

Soft cu dedicaţie pentru Windows

 

În plus, softul Ministerului Eocomiei şi Finanţelor nu poate fi utilizat pe orice sistem de operare. Statul obligă notarii să aibă instalat pe computere sistemul Windows. „Noi avem calculatoare Macintosh, dar softul pentru Declaraţia 208 nu este compatibil. Trebuie să avem neapărat un calculator cu sistem de operare Windows“, spune Tomiţă. Notarii îi propun ministerului chiar şi o soluţie pentru softurile viitoare: „Să fie o aplicaţie care să se descarce de pe web site-ul Ministerului Finanţelor de fiecare notar, cu un username şi o parolă, şi să fie compatibilă cu orice sistem de operare“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII