11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDouă milioane de euro - o casă în Bănie

Două milioane de euro – o casă în Bănie

Se pot număra pe degetele de la o mână. Sunt case foarte mari şi foarte vechi, construite în stilul boieresc de altădată. Cele mai scumpe locuinţe din Bănie au stiluri arhitecturale unice, dar necesită renovări serioase.

 

Vârful de lance al pieţei imobiliare constă în câteva proprietăţi care se disting din multitudinea de case şi apartamente din Craiova. Nu au jacuzzi sau piscină, nici teren de golf sau alte amenajări scumpe, în schimb costă o avere. Sunt cele mai scumpe case din Craiova scoase la vânzare. Unele ajung la două milioane de euro… „bucata“. Adică peste şapte milioane de lei. Sunt case boiereşti, construite în urmă cu aproape un secol, în stilurile arhitecturale ale vremii. Agenţii imobiliari spun că aceste case boiereşti, mari şi vechi, au preţuri exorbitante, de chiar două milioane de euro, pe când vilele noi şi moderne se vând cu preţuri între 300.000 şi 600.000 de euro (cu garaje şi piscină). Precizăm că am evidenţiat numai locuinţele scoase la vânzare, care au fost evaluate la unu-două milioane de euro. Ca şi comparaţie, cu două milioane de euro se pot cumpăra 20 de apartamente ultracentrale şi ultraluxoase sau o vilă în Spania sau Grecia.

 

Structură solidă, preţ uriaş

 

Pe strada Sfinţii Apostoli, într-o zonă liniştită, o casă boierească impozantă are un preţ pe măsură: două milioane de euro. Casa a aparţinut unei familii înstărite din Bănie, cu mulţi descendenţi care trăiesc şi în zilele noastre. Locuinţa se vinde la pachet cu terenul deţinut de proprietar, în total 3.600 de metri pătraţi. „Se pretează la orice. Se poate chiar construi altceva în spate. Singurul dezavantaj este că trebuie renovată. A fost locuită până în urmă cu zece ani“, spune Gigi Ţârloae, agent imobiliar la CDC Imobiliare Grup. Casa a fost contruită în anul 1912 şi are o structură de rezistenţă solidă (conform expertizei efectuate la cererea proprietarului). Este compusă din demisol, parter şi pod înalt, care poate fi amenajat ca mansardă. Camerele înalte, cu ferestre pe măsură, fac spaţiul interior şi mai mare decât este. Terenul în zonă se vinde cu 500-600 de euro pe metrul pătrat, aşa că preţul casei cu teren cu tot nu este deloc supraevaluat, spun agenţii imobiliari. Atât face!

 

Palatul de pe Jieţului, unicat

 

Într-o altă zonă centrală a Craiovei, pe strada Jieţ, un palat în toată regula de peste zece metri înălţime îşi impune prezenţa. Preţul este pe măsură: 1,2 milioane de euro, dar de un an nu se arată nici un cumpărător cu adevărat dornic să o achiziţioneze. Agenţii imobiliari de la CDC Imobiliare Grup susţin că este unicat în Craiova, din punct de vedere al arhitecturii. Casa boierească a fost ridicată tot în 1912, din cărămidă, şi este structurată pe demisol, parter şi mansardă. Locuinţa are 20 de camere imense. Suprafaţa utilă a casei ajunge la 600 de metri pătraţi. Proprietarii au păstrat intactă arhitectura exterioară a clădirii, fapt ce-i conferă un aer boem. „Este ideală pentru sedii de firme, dar poate fi locuită şi de persoane private care doresc un stil vechi“, spune Florin, un alt agent imobiliar.

 

Se caută vilele noi

 

Cunoscătorii în domeniul imobiliar susţin că pe piaţă sunt foarte căutate vilele noi, iar dintre cele vechi, numai acelea care sunt case boiereşti. În general, casele boiereşti din Craiova care au păstrat arhitectura veche de altădată sunt apreciate de cumpărători. Dintre construcţiile noi, foarte puţine sunt la vânzare, iar cererea este îndreptată către vilele cu mai puţine camere, dar cu garaj şi ceva teren, susţin agenţii imobiliari.

 

Multe case de milioane

În Craiova, mai există câteva case scoase la vânzare şi evaluate în jurul a două milioane de euro fiecare, însă proprietarii acestora, din motive lesne de înţeles, nu doresc să-şi facă publice adresele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII