11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStart la aglomeraţia pentru subvenţii

Start la aglomeraţia pentru subvenţii

Fermierii doljeni mai au la dispoziţie doar cinci zile pentru a depune solicitările pentru subvenţia pentru ovine şi caprine. Drept urmare, începând de săptămâna aceasta, sediul sucursalei APIA Dolj este iarăşi aglomerat.

Cu toate că în jurul prânzului temperatura devenise insuportabilă, holurile sucursalei Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj erau iarăşi înţesate ieri de fermieri. În jurul orei 11.00, 20-30 de fermieri aşteptau să le vină rândul să depună solicitările pentru subvenţia pentru zootehnie. „De săptămâna aceasta a început iar să fie aglomerat. Se apropie termenul-limită de depunere a cererilor“, a declarat Emil Călugăru, directorul executiv al APIA Dolj. Acesta a explicat că, după ce s-a prelungit termenul de depunere a solicitărilor cu 15 zile (pentru ovine şi caprine), respectiv 30 de zile (pentru bovine), fermierii doljeni au renunţat să mai vină cu dosarele. Acesta este şi motivul pentru care nu este exclus ca în următoarea perioadă să fie în continuare aglomeraţie. „Ne aşteptăm să fie aglomeraţie tot restul săptămânii“, a precizat Călugăru.

 

Solicitările pot fi depuse şi la centrele locale

 

Aglomeraţia este cauzată atât de apropierea termenului-limită de depunere a solicitărilor pentru subvenţii, cât şi de faptul că, odată cu prelungirea termenului, s-a modificat formularul cererii de sprijin. Toţi crescătorii de bovine, indiferent dacă au avut sau nu modificări ale numărului de capete în exploataţie, trebuie să depună o nouă cerere de sprijin.

Pentru a se reduce aglomeraţia de la sucursala judeţeană a APIA, şi pentru a nu fi nevoiţi să străbată zeci sau sute de kilometri până la Craiova, cererile pot fi depuse şi la centrele locale APIA (Băileşti, Bechet, Calafat, Craiova, Segarcea, Filiaşi şi Melineşti).

 

„Tot pentru animale folosim banii“

 

Ajutorul primit de fermieri pentru animalele din ogradă este binevenit. „Am venit de vreo oră, merge destul de repede rândul. Stăm să luăm un ban, pentru că anul trecut nu am luat“, a precizat Argentina Sandu, din Gherceşti. Banii primiţi vor fi folosiţi tot pentru animale. „Anul trecut nu am luat subvenţia. Cu banii primiţi acum cumpărăm acoperiş pentru animale“, a spus Pavel Sârbu, din Melineşti. Afirmaţia a fost susţinută şi de alţi fermieri. „Tot pentru animale luăm subvenţia – să cumpărăm tărâţe, boabe. E greu, dar ce să facem, ne-am învăţat aşa, să stăm la coadă, cum era odată“, a explicat Elena Lăzărescu, din Milovan.

Controalele încep la 1 iulie

Potrivit legislaţiei în vigoare, controlul pe teren pentru ovine sau caprine va fi efectuat între 1 iulie – 30 septembrie. În această perioadă, solicitanţii de subvenţie sunt obligaţi să menţină efectivul solicitat pentru plată la adresa menţionată în cerere.

1.074 de cereri de subvenţie

 

Până pe 24 iunie au fost depuse 271 de cereri prin care se solicită subvenţii pentru 1.978 de bovine. Pentru ovine şi caprine au fost înregistrate 803 cereri, pentru aproximativ 89.000 de animale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII