19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriÎntre afaceri şi munca la catedră

Între afaceri şi munca la catedră

Un depozit de medicamente, o firmă de construcţii cu materiale prefabricate, scrisul şi munca la catedră. Toate acestea îl au în comun pe Lucreţiu Radu, care reuşeşte să îmbine într-o zi strategiile de business şi încheierea de contracte cu cursurile de igienă şi ecologie medicală predate studenţilor.

Dacă este întrebat ce meserie are, Lucreţiu Radu nu ştie ce să răspundă. Este cadru didactic universitar, dar şi om de afaceri, scriitor, iar de curând s-a apucat şi de contrucţii. La toate acestea se adaugă poate cea mai importantă meserie pe care o practică, aceea de tată. În timpul liber îi place să pescuiască. „Îmi place să fiu activ. Cel mai important este ca în tot ceea ce faci să pui pasiune“, a spus Lucreţiu Radu.

 

„Meseria de cadru didactic o fac din plăcere“

 

Cu toate că părinţii au fost contabili, Lucreţiu a îmbrăţişat medicina. A făcut Liceul sanitar, apoi Facultatea de Medicină din Craiova, Secţia de igienă şi ecologie medicală, iar după ce a terminat studiile a lucrat timp de doi ani la o firmă americană. „Am renunţat pentru că nu îmi făceam meseria. Am hotărât să mă întorc în facultate în 1998 şi am început cariera de cadru didactic. Ştiam cum sunt salariile şi atunci am hotărât să îmi deschid şi o afacere care să fie cât de cât în domeniu, un depozit de medicamente“, a povestit Lucreţiu Radu. A scris două cărţi în colaborare cu prof. univ. dr. Dorin Petrişor – „Sănătatea mediului“ şi „Mediul şi sănătatea publică“ – şi o carte de teste în limba franceză pentru studenţii de la medicină. „Meseria de cadru didactic o fac din plăcere. Îmi place să fiu în mijlocul studenţilor, să comunic cu ei. Chiar dacă eu nu predau o materie spectaculoasă, cum este chirurgia, de exemplu, încerc să îi învăţ cum să trăiască sănătos. Le spun că, dacă peste ani, atunci când intră într-un magazin o să ştie ce să cumpere, atunci eu mi-am atins scopul“, a mai spus Lucreţiu.

 

Între medicamente şi materiale prefabricate

 

De ceva timp a început altă afacere, cu construcţii din materiale prefabricate importate din Canada. „Am fost în vizită în Canada, la un fost coleg care se mutase în casă nouă, construită din aceste materiale prefabricate. Constructorul nu intrase pe piaţa din România, aşa că am început o colaborare. La noi este o reticenţă foarte mare faţă de aceste construcţii, în primul rând pentru că oamenii nu sunt informaţi. Timpul de execuţie este foarte bun, izolaţia la fel. În plus, aceste construcţii se pliază pe formaţia mea, sunt igienice şi ecologice. Nu interferează cu sănătatea umană. Ca să nu mai vorbim de rezistenţă: staţia meteorologică de la Polul Sud este construită din aceste materiale“, a explicat Lucreţiu Radu.

 

Angajaţii, o echipă

 

Conduce o echipă de aproximativ 100 de angajaţi veseli şi dinamici. „Ei sunt cei mai importanţi din firmă. Îmi place să fie o echipă, să fie prieteni, să fie o atmosferă de lucru plăcută. Important este ca angajaţii noi să se poată adapta mediului de lucru, să nu distrugă spiritul de echipă. Atunci când am un interviu cu un candidat urmăresc ca, pe lângă calităţi şi competenţe, persoana respectivă să se potrivească şi cu ceilalţi, să se poată integra“, a spus Lucreţiu. De aceea, team-building-urile sunt foarte importante în firmă, angajaţii plecând deseori în excursii împreună.

 

12-14 ore pe zi, la lucru

 

Cel mai mare duşman este însă timpul, pe care nu îl poate ţine în loc, aşa cum şi-ar dori, ca să poată face şi mai multe lucruri. „Lucrez 12-14 ore pe zi. Dimineaţa sunt la depozit, după-amiaza la facultate. Nu obosesc, pentru că asta mă ţine în priză. E ritmul meu de viaţă, obositor, nebunesc, însă eu mi l-am ales“, a spus Lucreţiu. Singurul regret este că acest ritm îl împiedică să petreacă mai mult timp cu fiica sa, Oana Patricia, de şapte ani: „Am foarte puţin timp să stau cu fiica mea. Ne înţelegem bine, dar aş vrea să îi dedic mai mult. Dar când stăm împreună încercăm să facem cât mai multe lucruri. De exemplu, mergem la pescuit şi ne distrăm pe cinste“.

 

„Pasiune, multă muncă şi noroc“

 

Lista de realizări profesionale ale lui Lucreţiu Radu trebuie completată cu finalizarea doctoratului şi o carte de versuri. „Vreau să cresc în mediul universitar, să îmi termin doctoratul, să îmi meargă afacerile şi să finalizez volumul de versuri la care lucrez“, a menţionat Lucreţiu. Iar acum, că a descoperit reţeta succesului în Oltenia, concluzia este simplă. „În România poţi face afaceri cinstite din care pot câştiga toţi. E nevoie de pasiune, multă muncă şi noroc“, a explicat Lucreţiu Radu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII