11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDeprecierea leului favorizează scumpirea locuinţelor

Deprecierea leului favorizează scumpirea locuinţelor

Pe fondul deprecierii considerabile a monedei naţionale în raport cu euro, locuinţele care au preţul de vânzare în euro se scumpesc pe zi ce trece.

reşterea dobânzii de referinţă stabilită de Banca Naţională a României (BNR) ar fi trebuit, potrivit bancherilor, ca pe termen scurt să întărească leul. Cu toate acestea, la o săptămână de la decizia BNR, euro a ajuns vertiginos la pragul de 3,7 lei. Săptămâna aceasta a început cu o cotaţie a euro la 3,7106 lei. Nivelul ridicat s-a menţinut şi marţi, când a ajuns la 3,6978 lei. „Comentariile viceguvernatorului băncii centrale, potrivit cărora deprecierea leului a fost provocată de atacuri speculative, şi licitaţiile ţinute dimineaţa de BNR şi de Finanţe au apreciat leul la 3,7 lei/euro, în două reprize de scurtă durată, după care leul a reînceput să piardă teren“, notează www.curs-valutar.ro. Astfel, ieri, euro a ajuns iar la 3,7044 lei.

 

Cursul valutar scumpeşte locuinţa cu 34.000 de lei în şase luni

 

Nivelul de ieri al euro reprezintă o creştere de 3,84% faţă de 7 ianuarie 2008 (data la care BNR a decis creşterea dobânzii de referinţă), de 4,39% comparativ cu luna trecută şi de peste 18% faţă de acum acum şase luni. Această involuţie a leului îi dezavantajează atât pe craiovenii care primesc salariile în moneda naţională, dar plănuiau să-şi cumpere o locuinţă în euro, cât şi pe cei care şi-au cumpărat o locuinţă cu credit imobiliar în valută. Şi asta deoarece, dacă pe 16 iunie 2007 o locuinţă de 60.000 de euro scotea din buzunarul craiovenilor aproximativ 188.000 de lei, miercuri, aceasta valora aproape 222.000 de lei, cu 34.000 de lei mai mult.

 

Proprietarii au decis să nu speculeze cursul valutar

 

Proprietarii de locuinţe din Craiova nu speculează încă această situaţie, astfel că preţurile care erau în lei nu au trecut încă în euro. „De obicei, schimbările valutare au influenţat piaţa din punctul de vedere al monedei în care se tranzacţionează. Nu am simţit schimbări majore în piaţă. Preţurile sunt şi aşa destul de mari“, a declarat Teodor Popescu, managerul agenţiei Dorcas Imobiliare. Acesta a precizat că în prezent jumătate din locuinţe au preţuri în lei şi jumătate în euro.

 

„Preţurile se vor bloca în jurul Paştelui“

 

De fapt, reprezentanţii agenţiilor imobiliare spun că majorarea preţului la imobile nu trebuie pusă pe seama cursului valutar. „Creşterile de preţ vor fi în funcţie de TVA-ul ce se aplică la locuinţele noi şi în funcţie de scumpirea materialelor de construcţii“, a declarat unul dintre angajaţii agenţiei imobiliare Colosseum. Potrivit acestuia, în ultima perioadă scumpirile au fost cam de 10% pe lună şi nu este exclus să continue în acelaşi ritm. Totuşi, pe termen lung, aceste scumpiri constante, dublate de o nouă creştere a euro şi de speculaţiile din piaţă, ar putea atrage un blocaj al pieţei. „Cred că preţurile se vor bloca în jurul Paştelui, urmând ca probabil toată vara să rămână la nivelul respectiv“, a adăugat agentul imobiliar de la Colosseum, care a precizat că o scumpire ulterioară va fi înregistrată abia spre sfârşitul lunii august.

Îngrijorare BNR

BNR este îngrijorată de deprecierea leului din ultima perioadă. Potrivit www.curs-valutar.ro, viceguvernatorul băncii centrale, Eugen Dijmărescu, a avertizat că BNR „nu va precupeţi nici un efort“ pentru a-şi atinge ţinta de inflaţie din acest an, de 3,8% plus sau minus 1%: „Suntem la BNR ca să fim vigilenţi, dar şi activi“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII