21.7 C
Craiova
miercuri, 12 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEconomiştii, oameni buni la toate

Economiştii, oameni buni la toate

Anual, mii de economişti ies de pe porţile universităţilor şi se alătură altor mii de foşti absolvenţi aflaţi încă în căutarea unui serviciu. Însă, piaţa forţei de muncă are nevoie de economişti, iar statisticile arată că aceştia au cele mai mari şanse să îşi găsească un serviciu atât în timpul facultăţii, cât şi după terminarea studiilor.

Facultăţile de ştiinţe economice reprezintă o mare atracţie pentru absolvenţii de liceu ce vor să lucreze în domeniile în care se cer specializările dobândite pe parcursul anilor de studiu. Agent de vânzări, contabil, consultant bancar, manager de proiect, analist business sau specialist în achiziţii sunt doar câteva dintre joburile pe care piaţa muncii le oferă absolvenţilor de ASE. Angajatorii autohtoni preferă candidaţii care au studii economice, la care trebuie să se adauge cunoştinţele de calculator şi cel puţin o limbă străină cunoscută. Unul dintre domeniile în care absolvenţii de ASE se angajează cu uşurinţă îl reprezintă vânzările. În orice firmă este nevoie de un om care să ştie să vândă, iar absolvenţii care sunt buni negociatori, convingători, perseverenţi, flexibili, deschişi la nou pot face carieră şi pot avansa uşor în acest domeniu.

 

„Pe piaţa muncii este nevoie de economişti“

 

Firmele craiovene au început să îşi selecteze oamenii potriviţi pentru vânzări încă de pe băncile facultăţii. „Cei mai mulţi absolvenţi se angajează în domeniul vânzărilor pentru că aici au foarte multe oferte şi, în funcţie de cât de bine pregătiţi sunt, avansează foarte repede. Alte domenii în care absolvenţii se angajează cu uşurinţă sunt managementul, marketingul şi resursele umane. De economişti este nevoie pe piaţa muncii, iar firmele au început să se intereseze de absolvenţii buni şi vor să organizeze cursuri“, a explicat prof. univ. dr. Tudor Nistorescu, şeful catedrei de Management şi Marketing din cadrul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor.

Şi domeniul bancar le este deschis economiştilor, proaspeţii absolvenţi putând deveni consultanţi. Băncile preferă pentru aceste posturi absolvenţii de studii economice care au bune abilităţi de comunicare şi cunoştinţe în domeniul financiar, deoarece aceştia trebuie să promoveze produsele băncii şi să îi convingă pe clienţi să le aleagă. „Absolvenţii Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor au posibilitatea să ocupe de la funcţii de manageri de proiect până la directori adjuncţi. De asemenea, lucrează în sistemul bancar, sistem care, de altfel, se află în permanentă extindere, ocupând funcţii cum ar fi: economist în comerţ şi marketing, brokering, reprezentant comercial, consultant financiar, inspector de specialitate forţă de muncă şi şomaj, expert contabil-verificator, consilier financiar-bancar, expert financiar-bancar, inspector financiar-bancar, revizor contabil, asistent manager“, a precizat Cristina Soare, sociolog la Centrul de Orientare şi Consiliere Profesională.

 

De la analist la consultant

 

Economiştii se pot angaja şi ca specialişti achiziţii în companiile multinaţionale, unde trebuie să îşi selecteze furnizorii, să realizeze cereri de ofertă, să negocieze şi să semneze contracte. Pentru aceasta, absolvenţii de ASE trebuie să lucreze în mod organizat, să ştie să negocieze şi să aibă atenţie distributivă. Şi contabilii sunt căutaţi pe piaţa muncii, cel mai uşor angajându-se cei care au specializarea contabilitate şi care vorbesc foarte bine câteva limbi străine. Aceştia pot lucra atât cu firme din România, cât şi cu cele din străinătate şi se vor familiariza cu alte sisteme contabile. Pe piaţa muncii sunt la mare căutare şi analiştii business, şi consultanţii. Pentru a obţine un asemenea job, candidatul trebuie să fi absolvit o facultate de profil economic, să aibă rezultate bune la învăţătură, experienţă internaţională, abilităţi de comunicare. Angajatorii investesc în pregătirea acestora şi în câţiva ani economistul ajunge consultant. Acesta este cel care deţine cheia afacerii clientului şi care înţelege toate mecanismele economice.

 

Economişti, PR-i şi HR-i

 

Dar joburile din domeniul economic nu sunt singurele pe care le vânează absolvenţii de ASE, aceştia orientându-se şi spre alte domenii din dorinţa de avea un loc de muncă. „Pe lângă joburile care implică partea de informatică, de cifre, economiştii se pliază şi pe alte domenii, deoarece piaţa forţei de muncă este în continuă schimbare. De exemplu, sunt economişti care lucrează în comunicare, relaţii publice, resurse umane, unii dintre ei chiar din timpul facultăţii, deoarece orice angajator va spune că este mult mai important ce ştii să faci decât diploma de facultate“, a spus Cristina Soare.

Cu toate acestea, foarte mulţi absolvenţi de ASE sunt încă şomeri, iar piaţa muncii din Oltenia va avea de suportat din vară o avalanşă de două generaţii de economişti care vor termina facultatea, cei care au făcut patru ani şi cei cu trei ani. „Sunt foarte mulţi absolvenţi, iar numărul lor depăşeşte cu mult locurile de muncă disponibile. Piaţa muncii nu este pregătită pentru generaţia din vară şi numai cei foarte bine pregătiţi îşi vor găsi un loc de muncă“, a menţionat prof. univ. dr. Tudor Nistorescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS