10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Typhoon de Craiova

Europenii de la EADS susţin că avionul de luptă Eurofighter Typhoon ar putea primi suport tehnic şi întreţinere de la AVIOANE Craiova, care este urmărită pentru preluare de o firmă italiană. Aceasta, bineînţeles, dacă România va cheltui 3,5 miliarde de euro pentru cumpărarea a 24 de aparate de acest tip.

Giuseppe Paoletti, reprezentantul concernului european EADS, a declarat recent, cu ocazia expoziţiei militare EXPOMIL, care a avut loc la Bucureşti, în perioada 18-21 octombrie, că AVIOANE Craiova ar putea colabora la întreţinerea şi asamblarea de avioane de luptă Typhoon, dacă aceste aparate vor intra în componenţa flotei aeriene româneşti. MApN a alocat peste 3,5 miliarde de euro pentru programul de înzestrare a armatei şi trebuie să decidă până la sfârşitul acestui an ce tip de aeronave va achiziţiona pentru a înlocui avioanele MiG-21 Lancer, utilizate în prezent de forţele aeriene române. Bătălia se dă în acest moment între JAS-30 Gripen, produs de suedezii de la SAAB, F-16 (produsul companiei americane Lockheed Martin) şi Eurofighter Typhoon – aparat realizat de concernul european EADS.

Typhoon este rezultatul colaborării a patru state: Germania, Italia, Spania şi Marea Britanie. Peste 620 de aparate au fost deja contractate de cele patru ţări din consorţiu, la care se adaugă 15 avioane comandate de austrieci şi alte 72 de Arabia Saudită. Typhoon este în prezent evaluat de Grecia, Turcia, Danemarca, India, Japonia, Elveţia şi Norvegia, care îl doresc în componenţa flotelor aeriene.

În perioada 2010-2014, România ar putea primi 24 de aparate de luptă Eurofighter Typhoon. Potrivit reprezentanţilor grupului, AVIOANE Craiova ar putea fi preluată de firma italiană Finnmecanica şi ar urma să ofere suport tehnic şi întreţinere aeronavelor de luptă. Ulterior, dacă programul se va dovedi viabil, Typhoon ar urma să fie asamblat în România.

Reprezentanţii AVIOANE Craiova nu mai cred în promisiunile făcute de marile companii aeronautice. „În prezent, salariaţii noştri se pot ocupa de întreţinere. Şi SAAB a spus că dacă România achiziţionează Gripen atunci va prelua fabrica. De vorbe suntem sătui, aşteptăm fapte“, a declarat Victor Peţa, liderul sindical de la AVIOANE Craiova.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) face în prezent o nouă evaluare a societăţii craiovene, pentru a o putea scoate din nou la privatizare, după ce în precedentele încercări a eşuat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII