20.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProducătorii agricoli îşi culeg roadele

Producătorii agricoli îşi culeg roadele

Anul 2007 nu a debutat nici pe departe cu dreptul pentru agricultură. După o iarnă fără zăpadă, lipsa precipitaţiilor şi implicit umiditatea relativ scăzută a aerului, dublată de temperaturile excesiv de ridicate din prima parte a acestui an, şi-au pus amprenta asupra culturilor de grâu, orz, orzoaică şi rapiţă. Suprafaţa calamitată din judeţul Dolj a crescut constant, ajungând în prezent la peste 110.000 de hectare. Dintre acestea, cea mai întinsă suprafaţă este cea cultivată cu grâu – aproape 92.000 de hectare, urmată de cea cu rapiţă (13.754 de hectare), orzoaică (3.150 de hectare) şi orz (2.083 de hectare).

Mai puţin de jumătate din suprafaţa calami-tată este asigurată

În aşteptarea unei hotărâri de guvern prin care judeţul Dolj să fie declarat judeţ calamitat şi prin care să se stabilească suma alocată pe unitatea de hectar (în limita a 70% din cheltuielile efectuate până la data producerii calamităţii), producătorii care nu şi-au asigurat culturile şi au suprafeţe calamitate nu pot decât să accepte că au mai pierdut un an de muncă. Potrivit legislaţiei în vigoare, în cazul în care judeţul va fi declarat zonă calamitată, vor fi primite despăgubiri doar pentru culturile care au fost asigurate de societăţile de asigurare şi asigurare-reasigurare. „Avem depuse aproximativ 440 de dosare pentru o suprafaţă calamitată asigurată de aproximativ 59.000 de hectare – 42.353 de hectare cu grâu, 13.754 de hectare cu rapiţă, 2.950 de hectare cu orzoaică şi 550 de hectare cu orz“, a declarat Cornel Popa, directorul general al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj. Potrivit informaţiilor primite de la acesta, suprafaţa asigurată este, în cea mai mare parte, deţinută de persoane juridice. Cei mai mulţi dintre proprietarii acestor suprafeţe sunt persoane juridice. Acest lucru se datorează faptului că, în general, firmele sunt mai grijulii, mai ales că investiţia pe care acestea o fac în teren este, în majoritatea cazurilor, considerabil mai mare decât cea făcută de micii producători.

În judeţ sunt şi culturi care şi-au revenit

Deşi, iniţial, comisiile locale (formate din primar, specialist de la Camera Agricolă, reprezentant al Direcţiei de Finanţe, reprezentant al firmei de asigurări) au stabilit că unele suprafeţe din judeţ sunt afectate într-un procent care ajungea şi la 100%, după ploile de luna trecută, o parte din aceste suprafeţe şi-au mai revenit. Controlul ministrului de resort a scos la iveală câteva diferenţe în ceea ce priveşte gradul de afectare a respectivelor suprafeţe. „Diferenţa de procent de calamitare a rezultat datorită ploilor din ultima perioadă care, pentru o parte din culturi, a fost benefică“, a explicat Cornel Popa. Potrivit acestuia, cu toate că o parte din culturi şi-au revenit, această situaţie nu poate fi însă generalizată pentru că majoritatea culturilor nu şi-au revenit.

A început recoltatul grâului

Deocamdată a început procesul de recoltare în judeţ pentru toate cele patru tipuri de culturi calamitate – orz, orzoaică, rapiţă şi grâu. Grâul a început să fie recoltat în localităţi precum Afumaţi, Calafat, Cioroiaşi, Giurgiţa, Maglavit şi Măceşu de Jos. Producţia obţinută la grâu variază între 300 şi 900 kg la hectar (la grâul obţinut în gospodării) şi între 300 şi 1.100 kg la hectar (la grâul obţinut de societăţile comerciale). Având în vedere condiţiile meteorologice, producţia medie estimată la nivelul judeţului este de 750-800 kg/ha – producţia medie în condiţii normale este de peste 2.000 kg/ha.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS