14.5 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLocuinţa de vară poate scoate profit dublu

Locuinţa de vară poate scoate profit dublu

Deschiderea sezonului estival se apropie cu paşi repezi. Cei care anul acesta plănuiesc să meargă la mare îşi pot cumpăra locuinţe la preţuri identice cu cele din Craiova. Avantajul este că pot scoate profit mai mare.

Numărul craiovenilor interesaţi de achiziţionarea unei locuinţe sau a unui teren în zonele turistice, pe care să-şi construiască o casă de vacanţă, este în creştere. Motivul: propria locuinţă în zonă de interes turistic face să dispară cheltuielile cu cazarea şi scade costurile legate de mâncare. În plus, anulează riscul de a rămâne fără loc în perioada dorită şi implicit impune obligativitatea de a face rezervări.

Investiţi în teren pentru o viitoare construcţie

Nici perspectiva unei investiţii care să scoată şi ceva bani nu poate fi omisă. Astfel, pentru persoanele cu un venit mediu, specialiştii recomandă achiziţionarea unui teren pe care să-şi ridice o construcţie care să le permită şi închirierea către turişti şi nu numai. „Celor cu foarte mulţi bani le-aş recomanda să cumpere o casă de vacanţă. Ceilalţi ar trebui să se orienteze către achiziţionarea unui teren pe care să-şi construiască, în funcţie de posibilităţi, un apartament separat, în care să locuiască ei în perioada vacanţei/concediului şi o locuinţă pentru chiriaşi“, a declarat Nicolae Pătraşcu, directorul Uniunii Patronale a Agenţiilor Imobiliare (UPAI) „Oltenia“.
Potrivit acestuia, indicat ar fi ca terenul respectiv să fie cât mai aproape de malul Mării Negre şi cât mai mare, astfel încât să ofere oaspeţilor posibilitatea să-şi parcheze maşinile şi să facă un grătar. „Le-aş recomanda să cumpere în Constanţa pentru că acolo pot să închirieze şi în afara sezonului estival“, a adăugat Pătraşcu.

„Nu e bine să se arunce la prima ofertă“

Craiovenii care vor să achiziţioneze o casă de vacanţă pe litoralul Mării Negre sunt sfătuiţi de reprezentanţii imobiliari să se intereseze mai întâi de evoluţia pieţei imobiliare din Constanţa. „În primul rând, ar trebui să intre pe internet pe site-urile specializate şi să afle mai multe informaţii despre piaţă şi agenţii“, a explicat Nicolae Pătraşcu. Potrivit acestuia, foarte important este să vadă ofertele mai multor agenţii înainte de a face investiţia. „Nu e bine să se arunce la prima ofertă. Preţurile diferă de la un oraş la altul şi de la o ţară la alta. Am văzut că în Grecia preţul caselor este de la 200.000 de euro, iar în Dubai între 100.000 şi 300.000 de euro“, a adăugat Pătraşcu. Acesta îi sfătuieşte pe craioveni ca atunci când aleg o agenţie să se orienteze către una cu experienţă în domeniu, care cunoaşte ofertele de ani buni. În plus, ar fi indicat ca, înainte de a scoate un ban din buzunar, să verifice şi oferta din ziarele locale.

Locuinţa de la mare costă cât cea din Craiova

Potrivit specialiştilor din domeniul imobiliar din Constanţa, zona cea mai ieftină este cea între Eforie Sud şi Costineşti. „Cele mai ieftine terenuri sunt între Eforie Sud şi Costineşti (zona Tuzla). În funcţie de poziţionare şi de apropierea de utilităţi, terenul se vinde acolo la preţuri între 18 şi 30 euro/mp“, a declarat Paul Dogaru, directorul agenţiei imobiliare Coriax din Constanţa. Potrivit acestuia, cum era de aşteptat, cu cât terenul este mai aproape de mare, cu atât e mai scump. „În Eforie Sud, terenul se vinde în medie cu aproximativ 100 euro/mp. Cu cât se apropie de mare, costul acestuia ajunge şi la 200-230 euro/mp“, a explicat Dogaru. Conform informaţiilor primite de la acesta, în Mamaia, terenul nu se vinde sub 550-600 euro/mp. Acolo, preţul apartamentelor este de peste 1.300 euro/mp. În Eforie Sud există însă, potrivit ofertelor postate pe internet, locuinţe cu preţuri pornind de la 30.000 de euro.
Potrivit specialiştilor imobiliari, ca şi în Craiova, preţurile la imobiliare au cunoscut după aderare o uşoară creştere. Totuşi, vara este anotimpul când preţurile stagnează. „În această perioadă, preţurile stagnează, pentru că vara nu se fac tranzacţii“, a declarat Mihaela Neagu, agent imobiliar la agenţia EuroImobiliare. Potrivit acesteia, preţul caselor de vacanţă din Costineşti pornesc de la 80.000 de euro (casă cu parter şi etaj, situată la 600-700 m de mare), iar un apartament chiar pe malul mării, în aceeaşi localitate, îl puteţi achiziţiona la acelaşi preţ. Ofertele din Constanţa sunt la acelaşi nivel cu cele din Craiova.

Cele mai vizitate portaluri imobiliare 

Conform site-ului www.trafic.ro, portalul imobiliar care a atras cei mai mulţi vizitatori în ultimele şapte zile este www.imobiliare.ro, cu 39.342 de vizitatori, urmat de www.run.ro, cu 26.531 de vizitatori, şi de www.imobiliare.net, cu 17.303 vizitatori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS