Comerciantii care vând martisoare in fata Teatrului National „Marin Sorescu“ au avut miercuri seara concurenta serioasa din partea unui grup de elevi galagiosi, imbracati in tricouri albastre, care atrageau toti cumparatorii la taraba lor. Copiii asaltau trecatorii cu replici pline de haz si ii convingeau sa cumpere o pernuta, o bratara sau un martisor. Micii comercianti sunt elevii Liceului Teoretic „Henri Coanda“, care fac parte din proiectul „Târgul micilor antreprenori“, actiune prin care elevii invata cum sa puna pe picioare si sa conduca o afacere. Debutul lor pe piata a fost un adevarat succes, pentru ca in numai o ora de la instalarea tarabei au reusit sa vânda produse in valoare de peste 80 de lei. Toate obiectele pe care le-au avut la vânzare au fost confectionate manual, fiecare dintre ei creând un model de martisor, bratari si coliere din piele sau margele, gentute crosetate, cosulete, pernute si icoane.
„Buna ziua. Nu este o zi frumoasa pentru cumparaturi?“
Printre cei mai mici comercianti a fost si Maria Negrila, eleva in clasa a VI-a, care a desenat si pictat icoane. „Sunt desenate de mine dupa icoane obisnuite si nu sunt deloc scumpe. Cele mari sunt zece lei, cele mici cinci“, a spus Maria. Lânga ea, Alexandra Draghicioiu, eleva in clasa a VII-a, a cusut perne pe care a brodat cu ata alba „Martie“ si care costau cinci lei bucata. Bogdan Nedelcu se plimba printre trecatori si incerca sa ii convinga sa cumpere trei bratari la un leu. „Buna ziua. Nu este o zi frumoasa pentru cumparaturi? Daca luati doua bratari pentru femeile din viata dumneavoastra pe a treia o primiti gratis“, isi ademenea Bogdan clientii.
Craiovenii care au trecut prin fata teatrului nu s-au lasat prea mult rugati de elevii de la „Henri Coanda“ si au cumparat câteva dintre obiectele confectionate de ei. „Aceasta prima expozitie cu vânzare a fost un adevarat succes. Obiectele au disparut imediat de pe taraba si copiii i-au cucerit pe toti trecatorii. Banii pe care i-au strâns vor sa ii doneze unui camin de copiii sau caminului de batrâni, pentru ca vor sa faca o bucurie celor nevoiasi“, a precizat profesoara Mihaela Brumar, inspector pentru integrare europeana si programe comunitare din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Dolj.