11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLimbajul nonverbal va ajuta in cariera

Limbajul nonverbal va ajuta in cariera

Ridicarea sprâncenei, strângerea mâinii, atingerea ochilor, incrucisarea bratelor, pozitia corpului au semnificatii culturale care tradeaza o anumita atitudine sau un anumit sentiment. Specialistii spun ca nu cuvintele sustin comunicarea, ci limbajul nonverbal. Pentru o buna comunicare e bine sa aveti in vedere si aceste lucruri.


Potrivit specialistilor, cu toate ca in unele cazuri si haina il face pe om, in cadrul comunicarii interumane, peste jumatate (55%) din totalitatea mesajului comunicat este transmis prin intermediul limbajului corporal, al proxemicii (modul in care ocupam spatiul) si al infatisarii. In ceea ce priveste tonul, ritmul si volumul vocii, acestea reprezinta aproximativ 38% din mesaj, in timp ce continutul mesajului doar 7%. Indiferent daca urmeaza sa mergeti la un interviu, daca ati fost deja angajat pentru postul dorit sau daca doriti sa comunicati bine cu cei din jur, ar trebui sa fiti familiarizati cu semnificatia câtorva din gesturile cele mai frecvente.


Privirea in ochi, semn de sinceritate si hotarâre


Unul din cele mai importante si mai evidente moduri de comunicare este privirea. Specialistii sunt de parere ca evitarea gestului de a te uita direct in ochii cuiva in timpul unei conversatii este un semn de lasitate sau de comportament mincinos. In acest caz, contactul vizual trebuie mentinut pe o perioada de aproximativ patru secunde.


In afara privirii, alte aspecte foarte usor de observat sunt mersul si postura. Potrivit www.121.ro, spatele drept, umerii relaxati, dar trasi in spate si capul sus tradeaza increderea in propria persoana, ca si pasii energici. Dimpotriva, o postura incovoiata, cu umerii lasati si adusi de spate si picioarele incrucisate sub scaun reprezinta imaginea tipica a unei persoane nesigure pe sine, timide si nervoase.


Strângerea mâinii spune multe despre o persoana


In ceea ce priveste mâinile, acestea transmit, la rândul lor, o serie de mesaje. Gestul obisnuit de incrucisare a bratelor semnalizeaza o atitudine negativa, defensiva sau ostila. In plus, gestul poate trada si o opinie critica sau/si putina atentie din partea interlocutorului. De asemenea, persoana care face acest gest poate lasa impresia ca este stinghera sau nesigura.


Strângerea mâinii la rândul ei tradeaza o serie de caracteristici ale celor din jur. O persoana a carei mâna ramâne moale si nemiscata in cazul unei strângeri de mâna este o persoana cu un caracter slab, nepopular. La polul opus, o strângere brutala si un brat rigid sunt specifice unui individ agresiv. Apucarea vârfurilor degetelor denota lipsa increderii in sine.


In ceea ce priveste strângerea mâinii interlocutorului cu ambele mâini, asa-numita „strângere manusa“, desi cel care o foloseste incearca sa creeze impresia ca este un om demn de incredere si onest, efectul este opus daca tehnica este aplicata unei persoane intâlnite pentru prima oara.


Nu numai modul in care este strânsa mâna este un tip de comunicare, ci si felul in care este intinsa mâna. O palma indreptata in sus arata supunere, iar una indreptata in jos arata dominare. O palma intinsa cu aratatorul intins denota, de asemenea, agresivitate.


Foloseste limbajul corpului in favoarea ta


Gesturile facute in diverse situatii sunt variate si extrem de numeroase. Totusi, pentru a crea o impresie favorabila, specialistii www.121.ro sugereaza anumite gesturi:


• Apleacati-va corpul usor inainte, catre interlocutor;


• Mentineti contactul vizual;


• Pastrati o postura corporala deschisa (fara brate sau picioare incrucisate);


• Stati drept pe scaun;


• Fiti punctuali.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS