Banii vechi pot fi schimbati si in ianuarie

Autori


Cu toate ca ar fi trebuit sa primeasca bani vechi pâna la sfârsitul acestei luni, nu toti comerciantii respecta aceasta regula. Totusi, cei care vor detine bancnote sau monede vechi le vor putea preschimba in ianuarie la orice institutie de credit.

Incepând de luni, leii vechi isi vor pierde puterea circulatorie. Drept urmare, bancnotele si monedele din vechea emisiune monetara nu vor mai putea fi utilizate ca mijloace legale de plata. Pentru a strânge cât mai multa moneda veche din piata, BNR a demarat, incepând cu 1 decembrie, actiunea de retragere a banilor vechi din circulatie. Astfel, in perioada 1 – 31 decembrie 2006, insemnele monetare mentionate urma sa fie acceptate la plata de catre toti agentii economici si celelalte institutii, acestia având obligatia de a nu le mai repune in circulatie si de a le depune la unitatile bancare unde au conturi deschise.

Totusi, in Craiova, au existat agenti economici care spre sfârsitul lunii au refuzat sa mai primeasca bani vechi. „Mi s-a intâmplat ca la unul din magazinele alimentare de unde mi-am facut cumparaturile sa nu mai primeasca monede vechi, motivând ca au depus deja la banca banii vechi“, a declarat o craioveanca.

Amenda pentru inducerea consumatorului in eroare

Magazinele care nu primesc moneda veche pâna pe 31 decembrie inclusiv risca amenzi din partea Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj. O firma din Craiova ce avea postat un afis prin care informa clientii ca nu mai primeste lei vechi a fost deja sanctionata. „Agentul economic a primit o amenda in valoare de 1.000 de lei pentru ca a dezinformat cumparatorul. Alte nereguli nu am gasit. Normele BNR sunt clare – insemnele monetare vechi trebuia acceptate la plata, de catre toti agentii economici, pâna la sfârsitul lunii. Am verificat, prin sondaj, si alte magazine mari, insa nu am gasit nereguli in acest sens“, a declarat Gheorghe Marinescu, directorul OJPC Dolj.

Bancile trebuie sa schimbe banii vechi fara comision

Persoanele care dupa 1 ianuarie 2006, dintr-un motiv sau altul, vor mai avea bani vechi nu trebuie sa se impacienteze deoarece ii vor putea preschimba. In intervalul 1 – 31 ianuarie 2007, insemnele monetare din vechea emisiune, care si-au pierdut puterea circulatorie pe 1 ianuarie 2007, vor putea fi preschimbate, fara taxe si comisioane, la Banca Nationala a României – sucursalele care au activitati de casierie (Bucuresti, Iasi, Cluj si Timis), precum si la unitatile institutiilor de credit si ale Trezoreriei Statului. „In decursul lunii ianuarie toate institutiile de credit trebuie sa-i primeasca – banci comerciale, cooperative de credit, case de economii“, a declarat Gheorghe Gherghinescu, directorul sucursalei judetene BNR Dolj.

Potrivit acestuia, nu sunt precizari exprese despre modul in care bancile va trebui sa primeasca banii vechi. Cert este insa faptul ca bancile se vor conforma. „In toata luna ianuarie vor preschimba bani vechi in bani noi, direct la ghiseu, fara comision. Persoanele juridice vor putea preschimba pâna pe 15 ianuarie, iar persoanele fizice pâna la sfârsitul lunii“, au declarat surse din BRD. Afirmatia a fost sustinuta si de reprezentantii celorlalte banci comerciale. „Banii vechi vor putea fi preschimbati pâna la sfârsitul lunii ianuarie, fara comision“, au declarat surse oficiale din Raiffeisen Bank. Si la Bancpost Dolj situatia este aceeasi. „Vom preschimba bani vechi pâna la sfârsitul lui ianuarie. In decembrie agentii economici au avut obligatia sa-i primeasca fara a-i repune in circulatie si s-au conformat“, au declarat surse din Bancpost Dolj.

Din februarie 2007 banii vechi vor fi preschimbati doar la BNR


Dupa 1 februarie 2007, bancnotele si monedele vechi vor putea fi preschimbate fara taxe si comisioane, pe perioada nelimitata, insa numai la cele patru sucursale ale BNR ce au activitati de casierie, prin prezentare la ghiseu sau remitere prin posta.

Totusi, pentru a evita costurile suplimentare cu deplasarea in localitatile unde se face preschimbarea (Bucuresti, Iasi, Cluj si Timis), doljenii ar trebui sa se grabeasca sa scape de banii vechi, asta in cazul in care nu doresc sa-i pastreze ca tezaur numismatic.

Preturile pot fi afisate si in lei noi, si in lei vechi

Chiar daca nu vor mai avea putere circulatorie, banii vechi nu vor fi scosi definitiv din limbajul românilor. Comerciantii vor putea afisa in continuare preturile si in lei noi, si in lei vechi (daca se vor mentine preturile in lei vechi, va trebui insa sa fie dublate de cele in lei noi, ca si pâna acum).

Decizia apartine insa fiecarui comerciant. „Nu le interzice nimeni sa afiseze preturile in lei vechi. Daca o fac vin in sprijinul clientilor care calculeaza inca in lei vechi“, a spus Gheorghe Gherghinescu.

BNR va emite o moneda dedicata aderarii la UE

Incepând cu 3 ianuarie 2007, BNR va pune in circulatie, in scop numismatic, o moneda din aur, cu valoarea nominala de 500 de lei, dedicata aderarii României la Uniunea Europeana. Tirajul emisiunii este de 250 de exemplare. Potrivit site-ului BNR, pretul de vânzare, exclusiv TVA, este de 2.420 de lei si nu include costul cutiei de prezentare.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 30 decembrie 2006

Actualitate

» Agentul termic, dat in urmarire
» Prin Craiova bate UE
» Revelionul Integrarii, cu focuri de artificii si sampanie
» Sarbatoare la frontiera româno-bulgara
» Revelion pentru toate buzunarele
» Viciile de procedura au ajutat vipurile sa scape de arest
» Cearta pe avere

Local

» Sanatatea intra in UE cu spaga in buzunar
» Ministerul Sanatatii interzice cresterea pasarilor in oras
» Sapte schimbari pe care le aduce 2007
» La vremuri noi, obiceiuri vechi
» Revelion in odaia buna
» Câte bordeie, atâtea obiceie
» Superstitii de Anul Nou
» Cu Oltcitul pe sine
» Accident la Simian
» Atentie la gropi!
» Motoscutere pentru politisti
» Politistele fac legea

Dolj

» Scolile doljene se aliniaza normelor UE
» Românii isi aleg parlamentarii europeni anul viitor
» 6,5% promovabilitate pentru recapatarea permisului

Gorj

» Mii de stegulete UE pentru târgujieni

Sport

» „Sunt multumit!“
» Njock are clauza antialcool
» Pacurar, ultimul la masa negocierilor
» „Exista nedreptati in Liga I“
» Meciuri tari
» Grozdanovski va semna cu Rapid
» Chivu vrea sa ramâna la AS Roma
» „Doar asocierea cu SCM ar fi reciproc avantajoasa“
» „Sorin Tanasie merita un titlu european!“
» Spaniolii cauta un nou Alonso

Bani & Afaceri

» 2007 schimba regulile in sectorul economic
» BNR taie avansul la creditele pentru locuinta
» Banii vechi pot fi schimbati si in ianuarie

Magazin

» Ia te uita
» Bancul zilei
» Traiasca maslinele!
» Utile Craiova
» Aparitii editoriale
» Fereşte-te de radar!
» Sa ne innoim de Revelion!
» O viata in stil second hand
» Craciunul – sezonul cadourilor nedorite
» Scurte stiri
» Horoscop

Opinii

» Varza de Bruxelles
» Adio, 2006!
» Remember

Top