Soarta producatorului de autoturisme Daewoo România (DWAR) ramâne pentru câteva luni in mâinile singurului actionar ramas dupa plecarea coreenilor. SC Automobile Craiova SA a devenit actionar unic pâna când statul va gasi un cumparator pentru pachetul majoritar de actiuni. In acest timp, SIF Oltenia vrea sa renunte la afacerea Daewoo.
Societatea de Investitii Financiare (SIF) Oltenia, cea care detine un pachet de 22% din actiunile Automobile Craiova SA (ACSA), actionara, la rândul ei, cu 49% la DAEWOO AUTOMOBILE ROMÂNIA (DWAR), pare decisa sa renunte la mariajul cu statul in afacerea fabricii de automobile. Presedintele SIF Oltenia, Dinel Staicu, este nemultumit de profiturile pe care le-a obtinut din aceasta afacere societatea pe care o conduce. „Nu vreau sa mai traim in concubinaj, pentru ca noi n-am luat de acolo nici un leu ca dividende. Oferta mea este sa iesim din combinatia cu statul si sa ne compensam cumva. Daca nu se poate, sa cumpere ei partea noastra de actiuni. Vreau sa am o intrevedere in acest sens cu ministrul economiei, Codrut Seres, si cu seful OPSPI. In cazul in care nu vrea, atunci vom trata cu un investitor privat“, a declarat Dinel Staicu.
Presedintele SIF este de parere ca datoriile de 752 de milioane de euro la bugetul de stat imputate DWAR de catre Directia Regionala Vamala (DRV) Craiova sunt nereale. „In opinia noastra, aceasta creanta de 752 de milioane de euro este prescrisa. Dupa calculele specialistilor de la SIF Oltenia, doar doua luni de cotizatie la buget nu ar fi prescrise“, a mai spus Staicu. Mai mult, acesta s-a aratat mirat ca presupusele datorii nu au fost descoperite pâna acum si ca tema a fost reluata dupa ce statul a scapat de investitorii coreeni. „Pâna acum ce-au facut de nu au descoperit datoriile? Trebuia sa existe procese-verbale periodice de control, care sa confirme sau sa infirme acele datorii. Trebuia sa existe evidente. In toata situatia asta, cei mai pagubiti sunt actionarii minoritari“.
Actiuni suspendate
In timp ce Dinel vrea sa renunte la Daewoo, statul se vede pus in situatia de a se grabi cu vânzarea celor 51 de procente din capitalul social pentru care DWAR a platit recent din buzunarul societatii 60 de milioane de dolari. Legea societatilor comerciale nr. 31/1990 prevede ca, daca statul nu vinde cele 51 de procente intr-un an, actiunile vor fi anulate, iar capitalul social va scadea proportional cu 51%. Directorul Oficiului Registrului Comertului Dolj, Gheorghe Celea, a precizat ca dreptul de vot al statului pentru pachetul majoritar de actiuni al producatorului de autoturisme este suspendat. „Statul nu mai poate vota in contul celor 51% din actiuni. Ar fi putut sa o faca doar daca rascumpara el actiunile si nu societatea. Cei de la Automobile Craiova pot vota acum ca si când ar fi actionari 100% la Daewoo România“, a spus Celea.
Directorul general si presedintele Consiliului de Administratie al Automobile Craiova (ACSA), Lucian Lutaru, a confirmat ca societatea a depus deja la Registrul Comertului noul act constitutiv referitor la situatia de la ACSA. Acesta a precizat ca statul român si SIF Oltenia, cei doi actionari semnificativi ai Automobile Craiova, au indirect actiuni la Daewoo prin cele 72, respectiv 22 de procente. „Actionarii ACSA nu pot beneficia de nimic de la Daewoo decât prin Automobile Craiova“, a spus acesta.
Fiscul dicteaza strategia de privatizare
Disputele dintre Vama si DWAR in privinta datoriilor de sute de milioane de dolari pe care aceasta din urma le-ar avea catre stat ar putea determina autoritatile sa vânda pachetul majoritar de actiuni catre petitorii DWAR prin strategii diferite, in functie de decizia celor de la Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala.
Potrivit directorului ACSA, prima varianta a statului ar fi vânzarea directa a actiunilor. „Daca procesul cu ANAF nu merge bine, datoriile pot fi stinse prin darea in plata a activelor. Apoi acestea sunt aduse ca aport la o noua societate“, a exemplificat Lutaru. Acesta are si o explicatie pentru declansarea controlului la DWAR de catre Ministerul Economiei si Comertului pe care il considera „ciudat“. „Verificarea se face pe baza Legii nr. 71/1994 prin care s-au acordat facilitati pentru privatizarea Daewoo. Controlul a fost declansat inca din 2001, când s-a verificat daca toti cei de la Daewoo Coreea si-au indeplinit obligatiile contractuale in cei sapte ani cât prevedea legea. Atunci nu s-a descoperit nimic, desi societatea a trimis rapoarte lunare catre Fondul Proprietatii de Stat“, a adaugat Lutaru.
Potrivit spuselor sale, controlul a fost declansat pentru a-i determina pe coreeni sa plece de la Daewoo.