10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDistrigaz Sud, executata silit

Distrigaz Sud, executata silit

Societatea a fost amendata de ITM Dolj in urma accidentului de pe 27 ianuarie, soldat cu moartea a doua persoane si pagube de peste zece miliarde de lei.


Societatea Distrigaz Sud risca sa fie executata silit de fisc din cauza ca nu a platit amenda de 110 milioane de lei vechi pe care a incasat-o de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Dolj in cazul exploziei din cartierul craiovean Lapus, produsa pe 27 ianuarie 2006 si soldata cu moartea a doua persoane. Potrivit celor precizate de Silviu Cotiga, inspectorul-sef al ITM Dolj, Distrigaz nu numai ca nu a achitat amenda, dar, la un moment dat, intentiona sa faca si o contestatie. „Chiar m-am mirat de ce nu au platit, pentru ca in termen de 48 de ore puteau sa achite doar jumatate din suma, adica 55 de milioane de lei. Sunt si eu curios ce ar fi putut sa conteste“, a declarat Cotiga. Seful serviciului care ancheteaza accidentele de munca, inspectorul Silviu Poenaru, s-a ocupat personal de acest caz. Poenaru a precizat ieri ca procesul-verbal de amenda a ajuns la fisc, pentru executarea silita a Distrigaz.


„Aceasta este procedura. In cazul in care amenda nu se achita, se trimite la fisc, pentru ca ei pot face executari silite. La primirea amenzii, reprezentantii Distrigaz Sud au semnat procesul-verbal cu obiectiuni si au spus ca vor face contestatie. Juristii nu m-au informat ca s-ar fi primit vreo contestatie in termenul legal de 15 zile. Daca se primea, ITM avea obligatia s-o inainteze la judecatorie. In aceste conditii insa, am dat drumul documentelor catre fisc“, a spus Silviu Poenaru.


La rândul sau, directorul Distrigaz Sud – Sucursala Craiova, Petre Ciocanescu, nu a dorit sa faca vreo declaratie referitoare la aceasta situatie. „Sucursala noastra nu are personalitate juridica, intrebati-i pe cei de la sediul central. Ei se ocupa“, a afirmat Ciocanescu.


Precedent in acelasi caz


ITM Dolj a amendat compania Distrigaz in urma anchetei pe care a desfasurat-o ca urmare a exploziei care a zguduit cartierul craiovean Lapus in dimineata zilei de 27 ianuarie 2006. Dupa expertize amanuntite, ITM a hotarât ca Distrigaz este vinovata de explozie si, implicit, de moartea celor doua persoane care lucrau in incinta PT 3. Cazul face obiectul unei anchete aflate in curs de derulare, la Parchetul de pe lânga Judecatoria Craiova, care va decide daca vinovatii de producerea exploziei vor fi sau nu trimisi in judecata pentru omor din culpa si distrugere. La acestea se adauga si posibilele procese civile intentate de institutiile prejudiciate, pagubele fiind estimate, neoficial, la peste zece miliarde de lei. In incheiere, trebuie spus ca nu este singura situatie in care Distrigaz a tergiversat plata unor sume simbolice in comparatie cu veniturile companiei, având in vedere importanta cazului in discutie. Spre exemplu, compania a intârziat sa achite cele 500 de milioane de lei vechi aferente expertizei tehnice a cauzelor exploziei, realizata de institutul Insemex Petrosani. La acea data, directorul Ciocanescu a motivat ca nu putea face platile inainte sa ceara acceptul patronilor francezi ai companiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS