16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCodul TVA lichideaza 4.500 de firme doljene

Codul TVA lichideaza 4.500 de firme doljene

De la 1 ianuarie 2007, firmele platitoare de TVA vor primi noi identitati fiscale, conform standardelor UE. De aceasta masura nu beneficiaza firmele inactive si cele aflate pe listele speciale.


Pâna la sfârsitul anului, firmele românesti platitoare de TVA vor fi nevoite sa-si schimbe codul de inregistrare, conform reglementarilor cerute de piata comuna europeana. Noua identitate va purta prefixul „RO“, urmat de codul de identitate fiscala. Fiscul va trimite prin posta noile acte, impreuna cu o scrisoare recomandata cu confirmare de primire. De asemenea, pentru a usura procedurile, societatile vor fi inregistrate din oficiu de catre organul fiscal competent in evidenta contribuabililor platitori de TVA. Inregistrarea nu se va aplica in cazul firmelor inscrise in evidenta speciala, in aceste cazuri fiind necesara clarificarea prealabila a situatiei fiscale. „Este vorba de firmele inactive, trecute in evidenta speciala. Noi vom reactualiza lunar lista. Aceste societati nu pot primi formulare tipizate“, a declarat Mihai Antonescu, directorul executiv adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj. Potrivit informatiilor confruntate de la fisc si Oficiul Registrului Comertului (ORC) Dolj, numarul firmelor care nu mai desfasoara de ani buni nici o activitate economica este mult mai mare. Peste 4.500 de societati s-ar afla, la ora actuala, in moarte clinica si ar trebui radiate. Institutiile implicate nu fac insa nimic in acest sens, din cauza costurilor mari pe care le-ar presupune o astfel de operatiune.


Reprezentantii ORC considera ca DGFP ar trebui sa solicite dizolvarea oricarei firme care trei ani consecutiv este inactiva. Taxele de publicare in Monitorul Oficial sunt suportate de solicitant, care trebuie sa-si recupereze cheltuielile la lichidarea firmei, situatie in care nimeni nu este interesat sa arunce aiurea acesti bani. Din punct de vedere statistic, firmele inactive reprezinta circa o cincime din totalul societatilor comerciale din Dolj.


Pentru a preveni infractiunile economice soldate cu tunuri financiare, fiscul a decis sa publice pe site-ul ANAF lista firmelor inactive, care nu vor mai primi documente cu regim special. Din pacate insa, lista nu cuprinde toate aceste societati, pâna acum in Dolj fiind inregistrate numai 34, iar in tara – 1.226. Practic, de la 1 ianuarie 2007, societatile comerciale cu statut incert, aflate pe listele speciale, nu vor mai putea opera pe piata daca nu isi clarifica situatia fiscala, lucru care nu face altceva decât sa grabeasca moartea acestor firme.


Cum devii inactiv


Potrivit noului Cod Fiscal, firmele care nu au depus in ultimele 12 luni nici un fel de declaratii fiscale, bilanturi sau nu au efectuat nici un fel de obligatii bugetare vor fi considerate inactive si vor fi monitorizate distinct. In termen de trei luni de la includerea in aceasta categorie, ele vor fi supuse unei inspectii fiscale si vor avea certificatul de inmatriculare suspendat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS