19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPremiera la Fondul Proprietatea

Premiera la Fondul Proprietatea

Ieri s-au dat primele 84 de certificate de actionari la Fondul Proprietatea. Valoarea totala a actiunilor este de 33,544 milioane RON.


Pentru imobilele confiscate in timpul regimului comunist, 84 de români s-au ales cu niste „hârtii“. Valoroase, zic autoritatile. „Iata-ne astazi gata sa distribuim primele actiuni la Fondul Proprietatea. Doamnelor si domnilor, capatati astazi actiuni valoroase. Va urez sa va aduca prosperitate si sa va faca vietile mai fericite“, a declarat cu aceasta ocazie presedintele FP, Nicolae Ivan.


Sapte dintre ei au primit certificatul de actionar chiar de la premierul Tariceanu, intr-o scurta festivitate la Palatul Victoria. „Am reusit dupa 16 ani sa facem dreptate si celor care au muncit sa le redam bunurile pentru care au facut atât efort“, a afirmat Calin Popescu Tariceanu. „Cred ca este un gest reparatoriu, necesar pentru a reda credibilitatea climatului economic in România, pentru a atrage si alti investitori si pentru a da incredere celor care odata au suferit ca eforturile muncii lor nu sunt zadarnice“, a mentionat premierul, adaugând ca se are in vedere ca FP sa devina un titlu cât mai atractiv.


Valoarea actiunilor pe care le-au primit cei sapte este de peste 8 milioane RON. In total, pentru cele 84 de titluri de despagubire, au fost emise actiuni de 33.544.204 RON, a declarat Razvan Pop, de la Fondul Proprietatea.


Intre 120 si 180 de mii de actionari


Fondul Proprietatea a fost creat in 2005 pentru despagubirea fostilor proprietari de imobile deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura bunurile confiscate. Acestia vor primi in schimb actiuni ale Fondului, care vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti si la o Bursa internationala. Fondul are in portofoliu actiuni la 114 companii românesti, capitalul sau social fiind de circa 14 miliarde de lei (aproximativ 3,9 miliarde de euro).


Pâna la listarea Fondului, fostii proprietari primesc un certificat de actionar, care atesta ca „proprietarul detine un numar oarecare de actiuni la o societate, in cazul nostru FP, iar cu acest certificat, in momentul in care Fondul va fi listat, persoana respectiva va putea sa vânda actiunile. Pâna atunci, de exemplu, ar putea fi folosit depunându-l gaj la o banca si luând un imprumut – e unul dintre exemple“, a declarat Nicolae Ivan, presedintele FP.


Deocamdata, numarul total de actionari pe care ii va avea Fondul nu se cunoaste. „Noi ne asteptam undeva intre 120-180 de mii“, a precizat Ivan, mentionând ca nu stie nici in cât timp acestia isi vor primi actiunile.


Listarea la Bursa, in ceata


Presedintele Fondului Proprietatea s-a angajat ca Fondul va fi listat la Bursa in primul trimestru al acestui an, adica pâna in aprilie. Cu toate acestea, din cele 114 firme incluse in portofoliul Fondului Proprietatea, doar circa 60 sunt in prezent listate la Bursa. Printre cele nelistate se numara cele mai mari societati, cum ar fi Loteria Româna, Imprimeria Nationala si companiile de utilitati publice. „In mod normal, toate aceste firme (care alcatuiesc Fondul – n.r.) ar trebui sa fie listate la Bursa, ar trebui facut un audit preliminar al acestora. Ca sa listezi toate cele 114 companii si sa te asiguri ca exista pe piata capacitate de absorbtie, e nevoie de o perioada mai lunga de un an“, a declarat saptamâna trecuta presedintele Comisiei de buget-finante a Senatului, Varujan Vosganian, citat de Mediafax.


Din aceste motive, senatorul crede ca FP nu va putea fi listat la Bursa in primul semestru al anului 2006.


In replica, presedintele Fondului, Nicolae Ivan, a declarat ieri ca „nu am nici un element care astazi sa ma faca sa cred ca voi intârzia fata de planificarea pe care o facusem deja. Nu cred ca este nevoie de vreo derogare. Eu am spus si imi pastrez optimismul… Deci eu sper ca in prima jumatate a acestui an“ (sic!).


Costuri mari cu firme mici


O alta problema pe care a evidentiat-o Varujan Vosganian, saptamâna trecuta, a fost ca multe dintre firmele din portofoliul FP sunt mici sau nesemnificative, „un Agromec, doua trei restaurante falimentare, o autoservire muncitoreasca unde se dau alimente in schimbul tichetelor de masa“. Astfel, nu se justifica cheltuielile cu procedurile de listare. Chestionat in legatura cu acest aspect, Nicolae Ivan ne-a declarat ca societatile cu probleme reprezinta abia 0,003 % din valoarea Fondului. „Ele sunt in portofoliu, dar nu au implicatii asupra portofoliului“.


Totusi, ceva mai târziu a recunoscut ca procedurile legale de transfer la Bursa sunt „complexe, dureaza mult si sunt si foarte costisitoare. Nu este usor sa transferi aceste societati. Discutam de istoric, de dosare, de litigii, e un proces complicat“, a precizat Ivan. Pentru aceste proceduri, au fost angajate trei case celebre de avocatura.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS