Perspectiva unei cariere de succes, in tara sau strainatate, la douazeci de ani ii atrage ca un magnet pe tinerii craioveni. Pentru a dobândi experienta profesionala necesara, craiovenii pot contracta, prin firmele care se ocupa cu selectia si plasarea fortei de munca, programe de lucru combinate cu cursuri de specialitate sau cursuri de limba.
Pentru a ajunge la o avansare rapida, pe lânga cunostinte teoretice si deprinderi practice, tinerii trebuie sa dea dovada si de multa maturitate si responsabilitate. Dupa modelul occidental, experienta unui loc de munca in strainatate, absolvirea unor cursuri de specializare in afara tarii, adaptabilitatea la un mediu total strain si initiativa de a participa la programe de schimburi culturale, toate atârna greu intr-un CV si pot fi contractate prin intermediul firmelor care se ocupa cu selectia si plasarea fortei de munca. „Experienta strainatatii iti poate schimba viata. Pe lânga oportunitatea de a invata sau perfectiona o limba straina si de a vedea o tara straina, tinerii pot face cursuri de orice specialitate“, a declarat Camelia Selaru, manager Optima Consulting, firma ce se ocupa cu selectia si plasarea fortei de munca. Selaru a adaugat ca tinerii craiovenii sunt interesati de programele din Europa si de cele din America, in egala masura. In ceea ce priveste programul Au Pair, aproximativ 80% dintre tineri sunt interesati sa plece in Marea Britanie (UK) si pentru ca e singura tara care accepta baieti Au Pair. Restul de 20% se orienteaza catre tarile scandinave (Danemarca, Norvegia, Suedia).
Pe lânga cazare si masa, tinerii primesc bani de buzunar
Programul Au Pair (la acelasi nivel, egal in familie) este un program de schimburi culturale ce se adreseaza tinerilor cu vârste cuprinse intre 18 si 25 de ani. Programul are drept obiectiv plasarea tinerilor in familii din strainatate, cu scopul de a cunoaste cultura tarii respective, de a-si insusi o limba straina si de a avea impact cu alta civilizatie. Prin Au Pair, craiovenii pot sa stea o perioada la o familie din strainatate unde li se va asigura cazare si masa, precum si bani de buzunar, in schimbul carora vor ajuta la treburile casei (fac cumparaturi, pregatesc gustari, spala vase) si vor avea grija de copii (ii duc la scoala, le citesc, iau masa cu ei, se joaca, picteaza, cânta). „Pentru banii de buzunar, este impusa, prin contract, o suma minima pe care tinerii o primesc saptamânal, insa aceasta creste daca familia e multumita de modul in care tinerii isi fac treaba si daca se intâmpla sa depaseasca acele cinci ore pe zi, alocate timpului de lucru. Cea mai mica suma de bani de buzunar e oferita in Austria si Germania (60 de euro/saptamâna), iar cea mai mare in Islanda (130 de euro/saptamâna)“, a adaugat Selaru.
Programele de experienta in strainatate sunt multiple
Au Pair nu este insa singurul program pentru tineri. In America, de exemplu, exista programul de tip Work and Travel, ce se adreseaza studentilor, masteranzilor si doctoranzilor care doresc sa lucreze si sa calatoreasca pe perioada vacantei de vara. Tânarul poate sa-si gaseasca singur contractul de munca, sau il poate obtine prin firma specializata. Mai sunt programe de practica platita intr-una din companiile din SUA (Intership), de specializare (Training) si programe cu viza de lucru (H2B).
Nici persoanele care se apropie sau au atins 30 de ani nu au fost uitate. Acestia pot contracta fie numai contracte de munca, fie programe de lucru, in special in domeniul hotelier, combinate cu cursuri de specialitate sau cursuri de limba. Pentru absolventii de facultate in domeniul ingineriei (exceptând domeniul informatic), cu vârste cuprinse intre 25 si 40 de ani, care doresc sa lucreze in UK cu contract de munca, exista Twin Work UK – Skilled Placement Service.
Programul Live-in Caregiver, se adreseaza persoanelor calificate pentru ingrijire la domiciliu, fara limita de vârsta, care vor sa munceasca in Canada. Dupa doi ani, cel care contracteaza acest program poate sa aplice pentru a obtine statut de rezident permanent.