25.5 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLicitatie amânata pentru UREX Rovinari

Licitatie amânata pentru UREX Rovinari

Licitatia pentru vânzarea uzinei de reparatii UREX SA Rovinari, firma aflata in lichidare judiciara, va fi reluata mâine, dupa ce la termenul din 10 noiembrie nu s-a prezentat nimeni. UREX, cel mai important prestator de servicii pentru minerit din Oltenia, a fost adus in stare de faliment de omul de afaceri brasovean Alexandru Crisan, care a patronat uzina rovinareana timp de patru ani.


UREX Rovinari este in topul uzinelor falimentare, având datorii de peste 1.100 de miliarde de lei catre 87 de creditori. Numai ANAF are de recuperat peste 900 de miliarde de lei vechi. Prioritate la recuperarea creantelor au fostii salariati si bugetul de stat. Activele uzinei au fost evaluate la 294 de miliarde de lei, dar este putin probabil sa ofere cineva macar jumatate din aceasta suma.


Prima vânzare, respinsa de finante


Luna trecuta, lichidatorul judiciar Siomax din Târgu Jiu, firma administrata de Mariana Somnea, reusise sa vânda uzina la pretul de 75 de miliarde de lei, cumparator fiind SC Succes Nic Com SRL.


Pentru ca pretul a fost considerat prea mic, Ministerul Finantelor s-a opus vânzarii, suma oferita reprezentând mai putin de un sfert din valoarea de 294 de miliarde la care a fost evaluata uzina.


Pretul de 75 de miliarde fusese obtinut in urma mai multor negocieri directe pe care Somnea le-a purtat cu firma Succes Nic Com a lui Nicolae Sarcina, dar si cu o firma a fostului subprefect de Gorj, Eugen Vilceanu. Cel din urma s-a retras de la licitatie in momentul in care s-a ajuns la valoarea respectiva, mentionând ca, la un pret mai mare, poate fi construita o uzina noua.


Firma constanteana interesata de UREX


Licitatia de mâine va avea ca pret de pornire tot suma de 294 de miliarde de lei vechi, in cazul in care vor fi persoane interesate. La inceputul acestei saptamâni a fost vândut un caiet de sarcini unei firme din Constanta, SC PanEuroDentis. Mariana Somnea spune ca vânzarea caietului de sarcini nu presupune in mod obligatoriu participarea la licitatie, dar spera ca vânzarea va avea loc.


Pâna atunci, ANAF a aprobat prelungirea contractului de inchiriere a activelor UREX catre Uzina Mecanica Rovinari (UMR). Firma a fost infiintata in aceasta vara de opt fosti directori si lideri sindicali de la UREX, cu scopul de a prelua cei peste sase sute de salariati care altfel ar fi ramas pe drumuri, dar si contractele de zeci de miliarde aflate in derulare.


 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS