17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRazboi de mii de miliarde de lei pentru controlul asociatiilor de proprietari

Razboi de mii de miliarde de lei pentru controlul asociatiilor de proprietari

Primaria Craiova este pe punctul de a fi implicata intr-o noua disputa legata de capacitatea municipalitatii de administrare a problemelor cu care se confrunta asociatiile de proprietari din oras. Intre Uniunea Judeteana a Asociatiilor de Locatari si Proprietari (UJALP) Dolj, condusa de Paul Dumitrache, si departamentul specializat din cadrul primariei mocneste de citeva saptamini un scandal de proportii al carui obiect il reprezinta cele citeva zeci de mii de abonati la sistemul centralizat de incalzire si de furnizare a apei reci, organizati in structuri cu personalitate juridica. Desi sint datoare vindute catre furnizorii de utilitati, cele peste 300 de asociatii din Craiova s-au transformat in adevarate surse de venit pentru cei care au stiut sa le cistige increderea locatarilor si care au incheiat cu acestea contracte de colaborare pe baza carora le consiliaza si le ofera asistenta juridica in cadrul proceselor de la instante.


 Razboiul dintre cele doua tabere are la baza ratiuni pur economice. Primaria vrea sa stie ce se intimpla cu banii zecilor de mii de proprietari de apartamente, fiind direct interesata ca sumele de ordinul miilor de miliarde de lei sa ajunga in contul regiilor pe care le „pastoreste“, aflate la rindul lor in situatie limita tocmai din cauza restantelor financiare ale populatiei. De partea cealalta, uniunea condusa de Dumitrache, care reprezinta interesele a 96 de asociatii de proprietari cu 20.000 de apartamente, vrea sa incheie contracte cu cit mai multe asociatii carora le percepe o taxa de 3.000 de lei vechi pe apartament. La un calcul simplu, rezulta ca, daca ar detine controlul tuturor asociatiilor din oras, UJALP ar putea incasa lunar mai mult de 100 de milioane de lei, suma din care ar avea de platit trei economisti, un jurist si un presedinte.


 UJALP sustine ca functionarii primariei iau salarii degeaba


 Pentru primarie lucrurile ar putea lua o turnura nedorita la Conferinta Nationala a Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat de peste o saptamina, de la Constanta, in cadrul careia UJALP Dolj intentioneaza sa ceara ca asociatiile sa nu mai fie coordonate de municipalitate pe motiv ca functionarii publici angajati in cadrul departamentului specializat primesc salarii degeaba. „Acesti functionari publici incaseaza niste lefuri degeaba si nu ajuta cu nimic asociatiile de proprietari. Daca adunam salariile incasate de acestia pe tot parcursul anului ajungem la citeva miliarde de lei, bani aruncati in vint de primarii. Cu banii astia ar putea fi asfaltate mai multe strazi din oras“, a declarat Paul Dumitrache, presedintele UJALP Dolj. Conform ordinii de zi ce va fi dezbatuta la Conferinta Nationala la care vor participa, printre altii, si reprezentanti ai guvernului, Liga Asociatiilor va cere ca departamentele din primarii sa se ocupe exclusiv de indrumarea asociatiilor si nu de controale pe baza carora anumiti administratori sau presedinti pot fi dati pe mina politiei pentru eventualele fraude. Cu alte cuvinte, Liga Asociatiilor acuza primariile ca nu au reusit sa-i determine pe cei care se ocupa de soarta asociatiilor de proprietari sa nu mai foloseasca in scopuri personale banii colectati pentru intretinere de la locatari, situatie des intilnita in rindul administratorilor din Craiova, care si-au infipt adinc mina in borcanul cu miere al casieriei, lasind cu ochii in soare mii de persoane.


 Municipalitatea crede ca la mijloc sint interese financiare


 Primaria Craiova considera ca acuzatiile sint absurde si spune ca la mijloc ar fi interese financiare din partea contestatarilor care ar dori, de fapt, sa controleze sumele uriase care trec prin conturile asociatiilor de proprietari. „E absurd sa ceri ca activitatea asociatiilor sa nu mai fie coordonata de primarie. In primul rind, noi nu le cerem oamenilor nici un ban asa cum fac aceste uniuni, lucru care poate ii deranjeaza pe cei care le conduc. Nu stiu cit de reprezentativa este uniunea condusa de domnul Dumitrache. Eu stiam ca a incheiat contracte de colaborare cu vreo 30 de asociatii din peste 300, carora le percepe o taxa lunara. In ceea ce priveste salariile pe care le primim, acestea sint justificate si nu cred ca cei opt oameni care lucreaza in serviciul pe care il conduc impovareaza bugetul primariei. Mai mult, Liga Habitat pe care o invoca Paul Dumitrache organizeaza cursuri de perfectionare pentru presedintii de asociatii impreuna cu Institutul National de Administratie, deci o astfel de cerere nu are logica“, a replicat Marian Giubelan, coordonatorul-sef al Serviciului de Coordonare Asociatii de Proprietari din cadrul Primariei Craiova. „Suparat“ ca reprezentantul municipalitatii i-a diminuat rolul pe care il are in rindul celor citeva zeci de mii de craioveni organizati in asociatii de proprietari, Paul Dumitrache a declarat ca asociatiile pe care le reprezinta sint cele mai importante din oras si a recunoscut totodata ca percepe o taxa lunara pe fiecare apartament. „Am semnat contracte de colaborare cu 96 de asociatii din Craiova, ceea ce inseamna 20.000 de apartamente care platesc fiecare 3.000 de lei pe luna. Din cele 60 de milioane de lei platim trei economisti, un jurist si un presedinte si ii reprezentam in fata instantelor de judecata“, a precizat Dumitrache. Prinsi in lupta pentru controlul banilor din conturile asociatiilor, proprietarii de apartamente ramin nepasatori in fata jocurilor de culise si a sforilor care se trag din umbra. Pentru ei, problema cu adevarat importanta este factura de la iarna, care le va goli buzunarele de citeva sute de mii de lei, frigul din apartamente si lipsa apei calde din cauza restantelor de milioane de lei acumulate in ultimii ani.


Paul Dumitrache, presedinte:


„Acesti functionari publici incaseaza niste lefuri degeaba si nu ajuta cu nimic asociatiile de proprietari. Daca adunam salariile incasate de acestia pe tot parcursul anului ajungem la citeva miliarde de lei, bani aruncati in vint de primarii. Cu banii astia ar putea fi asfaltate mai multe strazi din oras“.


Marian Giubelan, coordonator-sef asociatii de proprietari la Primaria Craiova:


„Salariile pe care le primim sint justificate si nu cred ca oamenii care lucreaza in serviciul pe care il conduc impovareaza bugetul primariei. In primul rind noi nu le cerem oamenilor nici un ban asa cum fac aceste uniuni, lucru care poate ii deranjeaza pe cei care le conduc“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS