RomânIA Autentică, în Hobiţa

Iubitorii de tradiție şi de frumos sunt aşteptaţi duminică, 23 iunie, în comuna Peştişani, la sărbătoarea obiceiurilor şi meşteşugurilor, RomânIA Autentică. A patra ediție a festivalului, inițiat încă din 2016 din dragoste de artă și frumos, se va desfăşura simultan atât în Peștișani – Hobița, cât și în municipiile Iași și Brașov. Evenimentul îşi propune să fie o dovadă vie a unirii principatelor române: Țara Românească, Moldova și Ardealul. Programul este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Festivalul RomânIA Autentică, la a IV-a ediţie

„Festivalul RomânIA Autentică a luat fiinţă ca urmare a implicării actualei conduceri a Primăriei Peştişani şi cu sprijinul şi implicarea deosebită a doamnei Cristina Chiriac, preşedinta Asociaţiei Flori de Ie, dar și al Consiliului Județean Gorj, regăsindu-ne acum la a IV-a ediţie. La solicitarea Primăriei Peștișani, Ministerul Culturii și Identității Naționale a aprobat 75.000 de lei pentru asigurarea în mare parte a cheltuielilor ocazionate de organizarea festivalului. Prin acest eveniment, ne propunem promovarea iei româneşti şi a motivelor tradiţionale de pe ie. O dovadă că românii se întorc la tradiţii este şi faptul că de la an la an creşte numărul persoanelor care poartă ie“, a spus Cosmin Pigui, primarul comunei Peştişani.

Meșteri populari din toate colțurile țării

RomânIA Autentică va reuni la Hobiţa, anul acesta, zeci de meșteri populari din toate colțurile țării, care vor readuce la viață tradiții demult uitate. Totodată, pe scenă vor evolua artiști de excepție. Startul petrecerii se va da la ora 12.00, cu Ansamblul Folcloric „Emilia Bubulac“ din Peștișani, urmat de Taraful tradiţional „Rela Ciulei“. Grupul vocal „Privighetorile Gorjului“,

Nume consacrate ale folclorului românesc

Taraful tradiţional „Cristi Geagu Cătăroiu“, Ansamblul Folcloric „Brâulețul“ şi Taraful tradițional „Fane Pițigoi“ îşi vor încânta publicul spectator cu cântece şi dansuri specifice.
Pe scenă vor urca însă artişti din toate zonele ţării, iar seara vor susţine recitaluri nume consacrate ale folclorului românesc. Este vorba de Maria Loga, Ion Drăgan, Roberta Crintea, Marian Medregoniu, Georgiana Bârsac, Tudor Limbian, Nuți și Vasile Tapotă şi Constantin Dodo Lătărețu. Invitat special va fi Sava Negrean Brudașcu.
Spectacolul se va încheia cu un superb foc de artificii.